...

18 juni 2021

 

Maanden leven in lijkenlucht door overleden buurvrouw

Maanden leven in lijkenlucht door overleden buurvrouw

Pim Klaassen en Els Zwaanenburg in de caravan in Leimuiden waarin ze noodgedwongen verblijven. © Joyce Hoogland.
Ziek werden Pim Klaassen en Els Zwaanenburg uit Zoetermeer van de ondraaglijke stank in hun woning. Het bleek dat die werd veroorzaakt door het stoffelijk overschot van de onderbuurvrouw. Het lijk lag daar maandenlang en bezorgde het stel lichamelijke en psychische klachten. De twee hebben een kort geding aangespannen om een nieuwe woning af te dwingen. ,,Wij gaan voor geen goud meer terug.”
Het begon met een penetrante lucht in huis, die ondanks eindeloos poetsen niet verdween. Daarna kwamen de vliegen. Niet een paar, maar tientallen insecten vlogen er door het huis van Pim en Els. ,,Het leek alsof er iemand in de woning onder ons een vuilniszak had liggen die begon te rotten”, blikt Pim terug. ,,Die geur werd maar sterker en sterker en ging overal inzitten. Onze kleren roken ernaar, net als het matras, de dekens en alles wat er verder nog in ons huis stond. Het overheerste alles.”

Het leek alsof er iemand in de woning onder ons een vuilniszak had liggen die begon te rotten
Pim Klaassen
Na bijna vier maanden leven in de stank, wordt half juli de oorzaak gevonden. De benedenbuurvrouw van Pim en Els blijkt al vier maanden dood in huis te liggen.

Bij het zien van de agenten dringt het besef bij de Zoetermeerders door: de penetrante lucht die zij maandenlang hebben ingeademd en in hun huisraad is getrokken is een lijkenlucht. ,,Dat is het moment dat bij mij de stoppen zijn doorgeslagen”, blikt Els terug.

Irritatie
Het stel heeft zich dan al bij hun dokter gemeld met gezondheidsklachten. Zowel Pim als Els klagen sinds de ondragelijke stank over irritatie aan de luchtwegen en krijgen de vieze smaak met geen mogelijkheid meer uit hun mond. Pim heeft daarnaast jeuk over zijn hele lichaam. De huisarts van de twee komt zelf ter plaatse om te kijken en vooral te ruiken. In de doktersverklaring maakt hij melding van ‘lichamelijke en psychische klachten die mijn patiënten ondervinden als gevolg van een wekenlang doordringende geur.’ Hij adviseert het stel om de woning te verlaten zolang de stank er nog hangt.

Los van de conclusie van de huisarts staat voor Pim en Els één ding vast als zij de oorzaak van de stank ontdekken: geen minuut langer blijven zij in hun appartement. Op kosten van de wooncorporatie betrekken zij drie nachten een hotel, daarna zijn Pim en Els op zichzelf aangewezen. Na overnachtingen bij vrienden en familie verblijft het stel nu al een paar weken in een stacaravan in Leimuiden.

Lang gaat dat niet meer duren, want eind oktober houdt het daar op. ,,Bovendien wordt het steeds kouder. Omdat ik een hernia heb is dat verre van ideaal”, vindt Pim. ,,Ik verlang zelf naar het huiselijke, weer lekker iets voor onszelf”, vult Els hem aan. ,,In ons huis kan dat gewoon niet. De corporatie zegt namelijk dat de penetrante lucht weg is, maar wij ruiken het nog steeds. Teruggaan naar ons oude huis is absoluut geen optie. Voor geen goud.”

Lees ook:   Massale fraude en misdaad in de farmaceutische industrie

Verschrikking
Om een eind te maken aan hun verschrikking hebben zij een kort geding aangespannen tegen wooncorporatie De Goede Woning. Doel van de twee is om een nieuwe woning toegewezen te krijgen en zo een roerige periode af te sluiten die in het teken stond van die allesoverheersende stank. Pim: ,,De vreselijke geur proef ik nog steeds in mijn mond, die gaat maar niet weg. Alles heb ik geprobeerd, maar die smerige smaak blijft. Ik ben normaal dol op lekker eten, maar ik kan er niet meer van genieten omdat die smaak blijft overheersen.” Ook Els smacht naar een maaltijd zonder bijsmaak. ,,Ik zou zo graag weer willen genieten van een lekker stamppotje met een stukje vlees, zonder dat ik die vieze lucht proef.”
‘Stank weg, zaak gesloten’
,,Bij overlijden van een bewoner handelen wij conform het advies van de GGD”, laat De Goede Woning weten. ,,Dit houdt in dat de overledene zo snel mogelijk door een uitvaartorganisatie weggebracht wordt, de spullen die voor stank of overlast zouden kunnen zorgen verwijderd worden en een professioneel bedrijf preventief spuit tegen eventuele stankoverlast. Terwijl wij de oorzaak van de geur lieten aanpakken, verbleven de eisers op onze kosten in een hotel.”

,,Een aantal dagen daarna is door het professionele bedrijf beoordeeld of er nog sprake was van stankoverlast en dit is niet waargenomen. Omdat er geen sprake meer is van stankoverlast, is er geen belemmering meer om de woning te betrekken. Wij wijzen daarom geen andere woning toe.”

https://www.ad.nl/ad/nl/1040/Den-Haag/article/detail/4153287/2015/09/30/Maanden-leven-in-lijkenlucht-door-overleden-buurvrouw.dhtml

Getverredemme!
🙁 Nou daar wilde ik dus ook echt niet meer wonen!
Ieuwwwwwwwwwwwwwwww…het idee is al genoeg…
Ik moet zeggen, ik heb een buurman die zo stil is en die ik in principe eigenlijk nooit zie… dus ja?
Raar eigenlijk, maar zoiets kan dus gewoon gebeuren bwvs!
De stille Willy zeg maar… Misschien een idee voor iemand om een wijk app te ontwikkelen!
De”Leeft uw buurman nog”, app?

Damn ik bedenk me ineens dat ik aangesproken werd door een persoon die mij nariep of ik belang had bij de buurman…ik zei nee!
Smiley, en toen zei hij ken je de buurman al?
Ik zo van nee ook niet… smiley!
Het was één of ander bedrijf dat dus de buurman heet…
Hmmz ik ga zo maar eens even aanbellen of alles goed is met de buurman…teveel toeval dit.. Ieuw

😛

Gerelateerde berichten