...
Maatschappij & Psyche

Mannen willen maar één ding… en het is niet seks

Mannen willen maar één ding… en het is niet seks
Door: Elke De Pourcq

Hoe vaak wordt niet gezegd: “Mannen willen maar één ding…”, doelende op activiteit tussen de lakens, en liefst met zoveel mogelijk vrouwen. “Fout”, argumenteert psychologieprofessor Andrew Smiler, ten minste toch wat betreft de jongste generatie. Die (denk)fout is de schuld van het Casanovacomplex.
“De meerderheid van de mannen is geen jager, die van de ene sekspartner naar de andere fladdert. Ze willen ook gewoon emotionele intimiteit met één persoon, net als vrouwen”, stelt de professor in zijn boek ‘Challenging Casanova: Beyond the Stereotype of the Promiscuous Young Male’.

Vervormd denken
Een vaste relatie dus, en geen ontelbare flirts of onenightstands. “De Casanovamythe zit zo diep in ons denken, dat we het niet eens geloven als mannen beweren een vaste relatie te willen. De mythe wordt ondertussen versterkt door films en series (waarin mannen onveranderlijk lijden aan bindingsangst) en door breed uitgesmeerde verhalen van ontrouwe publieke figuren.” Smiler doelt op (onder andere) Tiger Woods en Dominique Strauss-Khan.

Evolutie
Evolutionair biologen hebben nochtans een goede reden voor die wisselende sekspartners: zoveel mogelijk zaad verspreiden en nakomelingen kweken. Kwestie van de genen te laten overleven.

Dat is geen argument voor de psycholoog: “Het evolutionaire argument en het casanovacomplex hebben er samen voor gezorgd dat vrouwen blindelings geloven dat een man seksueel zwak is. Ze zijn wantrouwig en gebruiken cynisme tegen de ‘onvermijdelijke’ ontrouw.”

Dat mannen wel veel sekspartners willen maar het niet doen, wordt anderzijds ook vaak uitgelegd als een gevolg van te weinig aanbod, eerder dan te weinig lust. Ook dat haalt Smiler onderuit: “Onbewezen.”

Lees ook:   Het waarom van de Climate Change!!!

Waarom we massaal blijven geloven in de Casanovamythe? “Het is te nieuw, het botst met de ervaringen van de oudere generaties. Vooral ‘millennials’ zijn erg verschillend in hun houding tegenover vrouwen in vergelijking met generatie X of de babyboomers. Dat is te wijten aan de evolutie van vriendschap tussen de geslachten. Jongens nu hebben vaker een ‘gewone’ vriendin, hun vaders hadden enkel mannelijke vrienden.”

De evolutie naar ‘romantische mannen’ is des te opmerkelijker omdat veel vaders nalaten hun zonen goed seksueel voor te lichten, waardoor ze de meeste informatie nog altijd halen bij vrienden en media. Net de bronnen die gemakkelijk clichés doorgeven.

Keuze
“De biologie is niet veranderd: jonge mannen nu hebben evenveel testosteron als hun vader. Maar ze gedragen zich seksueel anders. Omdat ze weten dat ze een keuze kunnen maken. Zelfs als biologie en evolutie hun seksuele begeerte beïnvloeden, dan nog weten ze dat ze kunnen kiezen voor ze doen. Ze zijn niet machteloos tegen hun seksuele impulsen”, besluit Smiler.

Drie categorieën
De psycholoog geeft wel toe dat hoewel de meerderheid, niet alle mannen in de categorie van de vaste relatie vallen. De overblijvende mannen kunnen opgedeeld worden in twee groepen: de flirters en degenen die zichzelf onthouden tot na het huwelijk.

Smiler citeert cijfers uit het International Sexuality Description Project om zijn punt te bewijzen. “De auteurs legden zelf de nadruk op het feit dat 25 procent van de jonge mannen 2 of meer sekspartners zou willen in de komende maand. Bij vrouwen was dit ‘maar’ 5 procent. Daaruit werd besloten dat mannen meer uit zijn op verschillende sekspartners dan vrouwen.

Lees ook:   Kijk leerkrachten zo kan het dus ook!

“Maar eigenlijk moet je de zaak omdraaien: 75 procent van de mannen wilde 0 of 1 sekspartner in de komende maand. De overgrote meerderheid dus.”

De realiteit
De theorie lijkt wel hout te snijden: mannen die fladderen doen dat meestal in de periode op zoek naar een relatie, om vrouwen te ontmoeten. Eens ze iemand gevonden hebben waarmee ze verder willen, valt het gedrag weg. Sterker nog: soms lijkt het wel of zij traditioneler zijn dan vrouwen. Ze willen trouwen, kinderen… terwijl vrouwen twijfelen: ze willen reizen, carrière maken, opklimmen en stellen huwelijk en/of kinderen uit.

 

————–
Hmmz goh? Wonderlijk…nooit geweten- dit dus…-
Helaas zijn alle mannen, (de enkelen die ik echt, echt leukie vind) die ik wel leuk vind bezet!
*baal* 🙁 Dus ja…dan maar niks …tot je die leuke iemand ontmoet die vrijgezellig is en dit met je wil delen!

😉 Daarbij een relatie ach…? Alleen is ook wel nice…gezeur heb je ook niks aan nml.. 🙂

Gerelateerde artikelen

Back to top button