28 november 2020

 

KVK WORDT ONDERNEMERSPLEIN

 

17-04-2013 – DEN HAAG
Erik Ziengs (VVD) vanuit de tweede kamer

Zoals bekend ben ik druk in de weer met de vereenvoudiging van regels en de terugdringing van bureaucratie. Niet alleen binnen de overheid. Ook andere logge semioverheidsinstanties moeten er, wat mij betreft, aan geloven. Zo zijn we op dit moment bezig om de Kamer van Koophandel kritisch tegen het licht te houden. Kan dat niet sneller, beter, goedkoper en simpeler? Nou, reken maar van yes!

KVK WORDT ONDERNEMERSPLEIN

Wat mij betreft zijn de KvK’s niet meer van deze tijd. Dat je automatisch betaalt voor een organisatie waarvan je niet weet wat ze doen, is echt van de vorige eeuw. Een aantal van 12 regionale kantoren met aparte besturen is wat de VVD betreft dan ook volstrekt overbodig. Qua aansturing kunnen ze beter terug naar één centraal bestuur. En de papieren rompslomp die de KvK genereert moet zo snel mogelijk worden verminderd. Inmiddels zijn er gevorderde plannen om de dienstverlening van de KvK te organiseren rondom een digitaal loket. Waarvan het lidmaatschap gratis is. En waar je dag-en-nacht terecht kunt voor vergunningen, formulieren, inschrijvingen, aanpassingen, advies, informatie en ondersteuning.

Digitaal loket
Het moeten Ondernemerspleinen worden: betere dienstverlening, minder bureaucratie, tijdwinst en minder kosten voor ondernemers. Eén loket voor alle handelingen. Eén loket voor contacten tussen ondernemers en de Rijksoverheid. En omgekeerd. Maar ook één loket voor contacten tussen ondernemers onderling. Zo’n loket moet digitaal zijn. Zo hoef je voor het aanvragen van bijvoorbeeld een btw-nummer, een inschrijving of een innovatiesubsidie je (bureau)stoel niet meer uit. Maar als het echt niet anders kan, dan blijven er enkele plaatsen waar je ook fysiek zaken kunt doen.

Lees ook:   Prinsjesdag alle veranderingen voor de zorgverzekering 2019

Half werk
Echter, dan zijn we er nog niet. Volgens de huidige plannen kunnen ondernemers bij het digitale loket alleen terecht voor contacten met de Rijksoverheid. Ik vind dat ook gemeenten onderdeel moeten worden van het Ondernemersplein. Zonder een directe koppeling met de gemeente is zo’n Ondernemersplein maar half werk. Nodeloos ingewikkeld. Want ondernemers hebben maar al te vaak met de gemeente te maken. Voor lokale regelgeving, vergunningen en subsidies.

Logge kolos
Daarnaast zullen we de toekomstige taken van het ondernemersloket duidelijk moeten afbakenen. We moeten voorkomen dat het opnieuw een uitdijende, logge kolos wordt. Met groeiende takenpakketten, ondoorzichtige structuren, gestapelde verantwoordelijkheden en elkaar-de-rug-krabbende zetbaasjes. Gewoon, lekker snel, overzichtelijk en vooral inzichtelijk. Alles op één plek gebundeld. Daar zit de ondernemer op te wachten. En, ook niet onbelangrijk, we moeten ook kijken welke taken door de markt kunnen worden overgenomen. Typisch VVD: wat de markt kan doen, daar moet de overheid van afblijven.

Wetswijziging
Vanaf 1 januari 2014 moet het Ondernemersplein volledig operationeel zijn. Dat mag ook wel, want we zijn er al lang genoeg mee bezig. In de vorige kabinetsperiode hebben we de problematiek al aangekaart. Dat waren destijds moeizame onderhandelingen. Maar met onze huidige Minister van Economische Zaken is het goed kersen eten. Hij snapt het nut en de noodzaak. Minister Kamp is ook een man van optimale efficiëntie, heldere lijnen en duidelijke keuzes. Dus we zijn druk bezig om de wetwijziging er nog dit jaar door te krijgen. Ik houd u op de hoogte.

 

Freelance.nl

Gerelateerde berichten