16 april 2021

 

Spookvacatures en de misleiding

SPOOKVACATURES, HOE WIJ MISLEID WORDEN
Als we de media moeten geloven groeit de banenmarkt enorm en komen er wekelijks nieuwe vacatures binnen.

Maar is dat ook echt zo?

Er is een overschot aan personeelsadvertenties. Opvallend, zeker in deze crisis.

Dit fenomeen is waarschijnlijk niet nieuw maar omdat bijstandsgerechtigden en werkzoekenden zich hier dagelijks mee bezig houden vind ik het wel belangrijk om er over te schrijven.

Het gaat om zogenaamde spookvacatures: banen die helemaal niet bestaan.

Om geen lege winkelruiten te presenteren plaatsen uitzendbureaus “spookvacatures”. Bij uitzendbureaus zie je dan tientallen vacatures op de winkelruiten waardoor het lijkt alsof er veel werk is, maar als iemand interesse heeft en naar binnen loopt om naar een vacature te vragen is die vacature al vervuld.

Het schijnt dat hoe meer vacatures je als uitzendbureau in de etalage hebt hangen of op internet hebt staan, hoe meer vertrouwen dit genereert bij bedrijven en werkzoekenden. Het zou laten zien dat alles goed gaat met de organisatie. En het zou er ook voor zorgen dat er voldoende cv’s binnen blijven komen, die wellicht in de toekomst interessant kunnen zijn. Ook bedrijven die niet direct verlegen zitten om personeel, willen hiermee de keuze hebben uit een stroom van sollicitanten en laten vacatures dan ook gewoon circuleren.

Ook bestaat een deel van de vacatures op het internet uit vacatures waarvan de afkomst onduidelijk is en die al jaren online staan. Vacatures waarvan het onduidelijk is wie de vacature heeft geplaatst en of deze vacature überhaupt nog wel actueel is.

Het eerste meldpunt voor verdachte online personeelsadvertenties is sinds april 2012 online. Werkzoekenden kunnen via deze website een vermoedelijke nepvacature melden. “Een grove vorm van misleiding”, noemt initiatiefnemer Michael Rijken het. “Het plaatsen van spookvacatures om cv’s binnen te halen en als verkapte vorm van reclame kan absoluut niet. Werkzoekenden worden doelbewust misleid. Dit moet een halt worden toegeroepen”, meent hij.

Op www.spookvacatures.nl kunnen werkzoekenden de nepvacatures melden.

Sommige sites verzamelen automatisch (en zonder opdracht van de werkgever) vacatures van andere sites. Hierdoor wordt één vacature al snel meerdere keren verspreid over het internet. Op het moment dat een vacature vervuld is, halen werkgevers en vaste recruiters deze meestal direct van hun website, maar in veel gevallen is de vacature dan nog weken of zelfs jarenlang terug te vinden op allerlei andere websites.

Lees ook:   Vark en Palm, het vet mag niet van de zeurende mensheid

En omdat recruiters vaak de naam van de werkgever niet vermelden, kan dit voor werkzoekenden nogal eens tot verwarring leiden. Dan blijken die drie ontzettend interessante vacatures toch ineens één en dezelfde te zijn, en soms al maanden verlopen.

Er is een wildgroei aan vacaturebanken en banen zoekmachines. Sites als Indeed en Jobrapido verzamelen automatisch vacatures van andere sites en blijven die te lang aanbieden. De informatie klopt dan allang niet meer. En ook werkgevers zijn soms gewoon te lui om verouderde vacatures van de sites te halen.

Of het nu laksheid, opzet of een technisch mankement is, het effect is hetzelfde: werkzoekenden worden misleid.

Werkgevers en vacaturebanken zouden zich meer verantwoordelijk moeten voelen om die vervuilde bestanden tegen te gaan. Ze zouden zelf actiever moeten zijn in het up-to-date houden van hun gegevens.

Anders blijven vacatures waarvan de sollicitatietermijn al lang is verstreken, nog lang in de circulatie. Met gefrustreerde kandidaten en soms ook boze werknemers tot gevolg. Ook op de vacaturebank van uitkeringsinstituut en werkbedrijf UWV www.werk.nl komen deze zogenoemde spookvacatures voor.

Vier jaar geleden kreeg Minister Donner van Sociale Zaken hier nog Kamervragen over, maar hij was erg was mild in zijn antwoord. “Ja, het is ongewenst als werkzoekenden op een verkeerd spoor worden gezet. Maar in veel gevallen, zo nuanceerde hij, gaat het om de zogeheten ‘permanente vacature’: werkgevers willen daarmee alvast sollicitanten genereren voor banen die later mogelijk wel beschikbaar zijn. Moet kunnen, vond hij”.

Maar om ons om die redenen nou voor de gek te houden?
Op een gegeven moment weten wij ook niet meer welke vacature wij wel of niet moeten geloven en mensen zullen zeker na een tijdje ontmoedigd raken en hierdoor minder gaan solliciteren.

Gewoon jammer van alle tijd die je dan hebt gestoken in het schrijven van een mooie sollicitatiebrief.

Bianca

03-12-14

https://utrecht.werkcafe.nl/page/spookvacatures-hoe-wij-misleid-worden

https://www.nu.nl/opinie/3820205/stop-met-zoeken-vacatures-.html

Gerelateerde berichten