web analytics
11:11 Dubbele getallen
Maatschappij & Psyche

Jenna stapte uit de Scientology Kerk

Jenna stapte uit de Scientology Kerk
‘Mijn jeugd is verpest’
door Fides Ciblak
Gedwongen abortussen, fysieke en geestelijke mishandeling, de leugendetector en kinderarbeid. Jenna Miscavige Hill groeide op binnen de Scientology Kerk en maakte het allemaal mee.

Net als haar ouders was ze lid van de Sea Org, een elitegroep binnen de Kerk. Totdat ze besloot eruit te stappen… Met haar boek Blind Geloof, dat nu in de winkels ligt, doet ze een boekje open over de geheimzinnige wereld van deze controversiële ’religie’. ’Mijn leven stopte toen ik op zeven jarige leeftijd het zogenaamde 1-miljard-jaren-contract ondertekende. Daarmee verbond ik mij tot in de eeuwigheid aan de Kerk. Leven na leven.’
Tom Cruise
Hollywoodsterren zoals Tom Cruise, Juliette Lewis, Kristie Alley en John Travolta zijn wel de bekendste aanhangers en promotors van de Scientology Kerk. Ze lopen er mee weg.
Voor Miscavige Hill (29) was die Kerk juist haar hel. Ze deed op haar 21ste wat bijna niemand durfde: ze ontsnapte uit de Scientology Kerk en pleegde daarmee hoogverraad. Haar verhaal is extra bijzonder. Zij is het nichtje van de wereldwijde leider David Miscavige (52) en zat erg dicht bij de macht. ’Mijn ouders gingen bij de Kerk toen ik twee was. Ze hadden goede banen en lieten net hun droomhuis bouwen, toen ze ineens besloten naar Los Angeles te verhuizen en hun leven radicaal omgooiden. Ze wilden meer in het leven.’
Stenen sjouwen
Voor de frêle Miscavige Hill bepaalde dit besluit van haar ouders de rest van haar leven. Hen zag ze daarna nog maar zelden. In het begin alleen tijdens het ’gezinsuurtje’. Later werd ze op haar zesde, samen met haar broer, op de Ranch (soort boerderij, red.) geplaatst met tachtig andere kinderen van Scientology-leden. ’We hadden een heel strak dagschema, waren nooit alleen, sliepen in slaapzalen, droegen uniformen. Salueren en militaire oefeningen waren aan de orde van de dag. We moesten hele dagen stenen sjouwen en op het land werken. Iedereen had een taak. Ik moest langs de zieken gaan en hen medicatie geven, althans vitamines en voedingssupplementen, want in de reguliere geneeskunde gelooft de Kerk niet.’
Gedurende haar hele jeugd voelt Miscavige Hill zich erg alleen. De Kerk maakt geen onderscheid in kinderen of volwassenen. Ze gelooft in reïncarnatie waarbij oude zielen in kinderlichaampjes terugkeren. ’Wanneer ik een boze droom had en huilend wakker werd, kroop ik bij het meisje naast me in bed. Genegenheid en compassie werden door de volwassenen nooit getoond. Als kinderen voedden we eigenlijk elkaar op. Mij werd alleen maar verteld hoe slecht ik wel niet was, hoe egoïstisch en hoe leugenachtig. Vaak werd ik net als alle andere kinderen urenlang aan de zogenaamde E-meter, een soort leugendetector, gelegd. Dit waren de zogenaamde betrouwbaarheidscontroles, waarin werd getoetst in hoeverre je de waarheid vertelde of wat je ware gevoelens inhielden.’
Hollywoodsterren

Lees ook:   Kabouter rookworst bij de HEMA

John Travolta en Kristie Alley.
Foto: Kippa.
Latere onbevestigde bronnen vermelden dat er in totaal 6000 kinderen ’opgevoed’ zijn door de Kerk in dit soort kinderkampen. Controle van deze cijfers is erg moeilijk, daar er bij de Siencetology niets openbaar wordt gemaakt. De Kerk beweert zelf miljoenen leden te hebben, toch gaan deze cijfers waarschijnlijk niet verder dan 500.000 leden wereldwijd in 167 landen.
Vanaf haar 17e begon de twijfel. Haar ouders hadden de al organisatie verlaten toen ze 16 was. ’Ik begon meer en meer te ontdekken dat niet ik, maar zij raar waren. Niet ik, maar zij waren doortrapt. Het krijgen van kinderen werd verboden. Ik zag dat vriendinnen van mij gedwongen werden tot abortussen. Het begon er steeds gekker te worden.’

Niet evil
De in New Hamphsire geboren Mascavige Hill kreeg een vriend binnen de Kerk en samen met hem werd ze op een missie naar Australië gestuurd. Ze moesten daar een kerk voor de organisatie bouwen. ’Ik kwam daar voor het eerst in contact kwam met de buitenwereld, voelde voor het eerst wat vrijheid betekende en zag dat die mensen ook ’normaal’ waren en vooral heel aardig. Helemaal niet zo evil als ons was geleerd. ’
Toen ze eenmaal terug in Los Angeles uit de Kerk wilde stappen werd ze gedwongen te blijven. Haar oom liet haar opsluiten. Uiteindelijk dreigde ze met zelfmoord. Ze sprong bijna uit het raam. ’Het was de enige manier hen te dwingen mij te laten gaan. Ik was niet echt suïcidaal, maar ik wist dat ze voor mijn dreigementen gevoelig zouden zijn, want een dode in de organisatie zou te veel negatieve aandacht van de buitenwereld trekken.’
Vaak huilen
Het leven buiten viel dappere Miscavige Hill nogal tegen. Er was altijd voor haar gekookt en bepaalt wat ze moest dragen. ’Ik kon niet eens een eitje bakken, een rijbewijs had ik niet noch een opleiding of geld. In het begin moest ik heel vaak huilen en had ik nachtmerries, echter op het moment dat ik erover begon te praten en alles begon op te schrijven merkte ik dat ik me steeds beter ging voelen. In die zin heeft het schrijven van dit boek zeker therapeutisch gewerkt.’
Miscavige Hill woont nu in Zuid-Californië met haar man en twee kinderen. ’Als ik nu aan mijn gezin denk, dan geloof ik dat alles het waard is geweest. Ik kan me nu niet voorstellen dat ik dezelfde keuzes zou maken als mijn ouders. Ik probeer ze juist heel veel liefde te geven en ik moet er niet aan denken ze maar twee keer in de zes jaar te zien. Ik heb mijn ouders nooit begrepen in hun keuze. Toch ben ik blij dat ons contact enigszins hersteld is. Mijn moeder is bijvoorbeeld een geweldige oma voor mijn kinderen.’
Geen contact
Haar oom heeft ze nooit meer gesproken. Ze mist vooral haar vrienden. Contact krijgen is bijna onmogelijk. ’Internet en telefoon zijn daar nog steeds verboden. Ik ben vooral boos op de Kerk als instituut, niet op de mensen die daar zijn achtergebleven. Zelfs niet op mijn oom. Ik wil dat de hele wereld en vooral alle bekende mensen die zich zo enthousiast in de media over de Kerk uitlaten, zoals Tom Cruise, Kristie Alley en John Travolta, weten hoe slecht de Scientology is. Dat is mijn missie voor de rest van mijn leven. Als ze het al niet wisten dan kunnen ze het nu nooit meer ontkennen. Ze hebben allemaal toegang tot mijn verhaal.’
De Scientology Kerk heeft in een officiële verklaring op Blind Geloof gezegd zich niet te herkennen in de beweringen van Miscavige Hill. Volgens de Kerk hebben leden juist het fantastisch gehad en leiden ze nu succesvolle levens.
Blind Geloof door Jenna Miscavige Hill, uitgeverij Artemis & Co, 385 blz, € 19,95

Lees ook:   Facebook en verplicht je naam en achternaam moeten gebruiken
Laat meer zien

Gerelateerde artikelen

Back to top button
Close

Een Adblocker gedecteerd

AngelWings.nl wordt mede mogelijk gemaakt door advertenties ♥Support ons door je ad blocker uit te schakelen♥