web analytics
11:11 Dubbele getallen
Maatschappij & Psyche

Aap moet niets hebben van egoïstische mensen

Aap moet niets hebben van egoïstische mensen
maart 2013 door Caroline Kraaijvanger
Scientias.nl

 

Nieuw onderzoek toont aan dat kapucijnapen het belangrijk vinden dat de ander niet egoïstisch, maar aardig is. Zelfs als ze zelf niet direct last hebben van het egoïsme van de ander, gaan ze egoïstische individuen toch liever uit de weg.

Dat blijkt uit experimenten van de universiteit van Stirling en de universiteit van Kyoto. De onderzoekers zetten een aantal kapucijnapen tegenover twee menselijke acteurs. De apen zagen hoe de ene acteur de ander hielp. Soms ging het ook anders: de ene acteur was dan egoïstisch en hielp de andere niet. Daarna bood de behulpzame of egoïstische acteur de kapucijnaap die het hele gebeuren had gadegeslagen voedsel aan.

De apen bleken het aangeboden voedsel veel minder vaak aan te nemen wanneer ze dat van een egoïstische acteur kregen. “De situaties die voor de ogen van de apen werden nagespeeld waren niet direct relevant voor de dieren,” stelt onderzoeker Jim Anderson. De apen hadden immers geen last van het egoïstische gedrag van de acteurs. En toch lieten ze de egoïstische acteur vaker links liggen. Het onderzoek bewijst dat de apen anderen beoordelen op hoe ze met derden omgaan. Blijkbaar is dat niet iets wat alleen wij mensen doen.

Lees ook eens:   White House lanceert tool om censuur te melden op Facebook, YouTube, Instagram en Twitter

Het onderzoek onderschrijft een eerdere studie waarin kapucijnapen oneerlijke mensen uit de weg gingen. “De apen zijn geneigd om mensen die zich in het contact met anderen egoïstisch opstellen, te vermijden.”

Bizar is het, om in feite te kunnen stellen dat deze aapjes de egoïsten niet vertrouwd!
Als je dit plaatst in de context verlegen mensen?
Waarom zijn deze verlegen?
Merendeel mensheid is helaas enorm egocentrisch.
Als iemand functioneert als deze aapjes…dus gevoeliger is voor dat soort mensen.
Is verlegenheid dan nog wel het goede woord, of wijst diegene niet anderen af, op basis van in feite niet aardig vinden, er niet mee om willen gaan.
Is verlegen zijn niet zoiets als, onzeker voelen. Waardoor voelt de mens zich onzeker?
Juist door de mensen die eigenlijk niet goed zijn voor diegene.
Men noemt dit bv verlegenheid maar ik vraag me dus na dit stuk af…of dat werkelijk zo is!
Dus verlegen mensen, vraag je af, of je wel om wilt gaan met mensen waar je, je verlegen bij voelt, dus keer die gedachte eens om.

 

Gerelateerde artikelen

Back to top button
Close

Een Adblocker gedecteerd

AngelWings.nl wordt mede mogelijk gemaakt door advertenties ♥Support ons door je ad blocker uit te schakelen♥