web analytics
11:11 Dubbele getallen
Gezondheid & UiterlijkMaatschappij & Psyche

Vroegtijdige puberteit onder meisjes in Groot-Brittannië

In 2021 werden in Britse ziekenhuizen 1.510 meisjes behandeld vanwege vroegtijdige puberteit, in 2022 zijn dat er al 2.032.

In slechts één jaar tijd bedroeg de stijging 35%.

Volgens NHS Digital, het digitale gezondheidszorgsysteem van het Verenigd Koninkrijk, zijn 79 van dit aantal meisjes jonger dan 5 jaar. Vroegtijdige of vroege puberteit bij meisjes jonger dan 8 jaar wordt gedefinieerd als borstgroei, haargroei in de oksels en liezen, en het begin van de menstruatie.

Nog maar een paar decennia geleden werd de vroege puberteit bij jonge kinderen als een zeldzame afwijking beschouwd, en al deze gevallen vonden hun weg naar de medische literatuur.

Nu zijn er duizenden van zulke kinderen en hun aantal groeit snel.

Complottheoretici geven de schuld aan GGO-voedsel, hormonen in vlees, chemicaliën in water, enzovoort.

 

Artsen geven toe dat ze niet precies weten waarom dit gebeurt, maar geven meestal de schuld aan obesitas bij kinderen, die in sommige westerse landen al enkele jaren alle records breekt.

(Wat veroorzaakt dan dat overgewicht? Besef wel dat de mensen die nu rond de 50 zijn en ouder, veel konden eten, met veel suikers, een mars was normaal per dag soms 2 zelfs?
Een zak chips was geen enkel probleem… cola en sinas etc, idem niet!

Niemand werd daar dik van, maar sinds men zoetstoffen ging gebruiken werden mensen dikker… wat zit er tegenwoordig in onze voeding!?
Denk daar maar aan, er is iets zo enorm mis met onze voeding! Bizar mis!)

Een scherpe stijging van 35% in de vroege puberteit onder meisjes in Groot-Brittannië is ook in verband gebracht met obesitas bij kinderen, waarvan de opkomst op zijn beurt in verband is gebracht met de Covid-pandemie, die kinderen van school hield en online les gaf.

Lees ook:   Pauropus en uitkeringen misbruik

Eerder vonden Italiaanse onderzoekers een duidelijk verband tussen de lockdownperiode van het coronavirus en de toename van obesitas bij kinderen in de afgelopen jaren. Tijdens de pandemie gingen kinderen niet alleen niet naar school, maar bezochten ze ook geen winkelcentra en speeltuinen, maar aten ze zoals gewoonlijk overvloedig.

“Er is al jaren een duidelijk verband met een toename van obesitas en vroege puberteit.

Dit laatste kan op jonge leeftijd een extreem moeilijke tijd zijn voor kinderen, die vaak emotioneel niet voorbereid zijn op hun fysieke veranderingen”, zegt Tabitha Randell, voorzitter van de British Society of Endocrinology and Diabetes.

Gemiddeld begint de puberteit bij meisjes op 11-jarige leeftijd en wordt als voorbarig beschouwd als deze vóór de leeftijd van 8 jaar plaatsvindt.

 

Soms gebeurt dit als gevolg van problemen met hormonen, een tumor in de hersenen of een storing in de schildklier. In dat geval kan de rijping worden gestopt door de oorzaak van het probleem weg te nemen. Maar hoe de vroege puberteit bij kinderen als gevolg van obesitasproblemen moet worden behandeld, is nog niet helemaal duidelijk. Beperken tot een dieet?

Afvallen met een uitgebalanceerd dieet is een moeilijk en meestal langdurig proces.

En tegen de tijd dat het kind afvalt, kan de normale puberteit al zijn aangebroken. Dat wil zeggen dat voor velen een dergelijke ‘behandeling’ zinloos kan lijken. Opvallend is ook dat de vroege puberteit, vermoedelijk als gevolg van overgewicht, vooral meisjes trof.

 

Het aantal jongens met vroege puberteit was veel kleiner, hoewel er ook veel dikke jongens tussen zaten.

Lees ook:   Maatschappij toen en nu

(vitamine D tekort?)

Overigens groeit in Groot-Brittannië als geheel het aantal zwaarlijvige kinderen zeer snel. Uit een onderzoek uitgevoerd door het National Child Measurement Program in samenwerking met NHS Digital in 2021 bleek de grootste stijging van het aantal zwaarlijvige kinderen onder schoolkinderen sinds het begin van de inschrijving. In slechts twee jaar tijd, van 2019 tot 2021, is het aantal zwaarlijvige kinderen in de leeftijd van 4 tot 5 jaar gestegen van 9,9% naar 14,4%. Het totale percentage zwaarlijvige eersteklassers was 27%, en 40,9% van de zesdeklassers. Bovendien waren er meer dikke jongens dan meisjes. Volgens Dr. Mohamad Magni is de vroege puberteit van meisjes niet zozeer het gevolg van zwaarlijvigheid zelf, maar van stress, die op zijn beurt wordt veroorzaakt door een combinatie van economische crisis, conflicten tussen ouders, sociaal isolement, enz.: “Er is een interessante evolutionaire hypothese dat wanneer meisjes onder extreme stress staan, ze vroeg beginnen te menstrueren om zich voort te planten en de toekomst van de soort te beschermen,” zei Dr. Magni.

Bron

Laat meer zien

Gerelateerde artikelen

Back to top button
Close

Een Adblocker gedecteerd

AngelWings.nl wordt mede mogelijk gemaakt door advertenties. Support ons door je ad blocker uit te schakelen. Dan kun je ook de plaatjes e.d weer zien