web analytics
11:11 Dubbele getallen
Gezondheid & Uiterlijk

Vitamine D-tekort gekoppeld aan hartaanvallen

Onderzoek uit Australië heeft bevestigd dat vitamine D-tekort direct verband houdt met een verhoogd risico op een hartaanval of een andere cardiovasculaire gebeurtenis.

Suppletie met vitamine D – of beter nog, je huid blootstellen aan meer natuurlijk zonlicht – kan een grote bijdrage leveren aan het bevorderen van een sterk en gezond hart, wat absoluut cruciaal is in het tijdperk van Wuhan coronavirus (Covid-19) “vaccins”.

Aangezien bekend is dat de prikken de bloedvaten van mensen verstoppen, is vitamine D-optimalisatie van het grootste belang. En de studie bevestigde dat, vooral bij oudere mensen, het aanvullen van iemands vitamine D-voorraden kan helpen om het risico op ernstige cardiovasculaire gebeurtenissen te verminderen.

Hoewel het absolute risicoverschil tussen de twee groepen die in het onderzoek werden geëvalueerd relatief klein was, benadrukten de onderzoekers dat de voordelen van het krijgen van meer vitamine D niet onbelangrijk zijn.

Het is ook belangrijk op te merken dat de studie tot nu toe de grootste ooit is om te kijken naar vitamine D en de impact ervan op de cardiovasculaire gezondheid.
“Hart- en vaatziekten (HVZ) is een algemene term die alle aandoeningen omvat die het hart of de bloedvaten aantasten en is wereldwijd een van de belangrijkste doodsoorzaken”, legt een rapport van  Study Finds  over het onderzoek uit.

Lees ook eens:  Vitamine D-tekort onder niet-Westerse allochtonen

“CVD-gebeurtenissen zoals hartaanvallen en beroertes zullen naar verwachting toenemen naarmate de bevolking langer blijft leven en chronische ziekten steeds vaker voorkomen.”
(Gerelateerd: Het optimaliseren van uw vitamine D-spiegels kan ook helpen om uw lichaam tegen kanker te beschermen.)

(Vroeger nam men levertraan, dat is een bron van Vit D en A…sinds wij dit niet meer nemen in de maanden met een R er in, worden mensen steeds vaker ziek!)

Het is nooit een slecht idee om je vitamine D-spiegel te optimaliseren

Eerdere studies hebben een definitief verband gevonden tussen vitamine D-spiegels en het risico op hart- en vaatziekten, maar geen enkele heeft tot nu toe bewijs opgeleverd dat aantoont dat vitamine D-supplementen kunnen helpen bij het voorkomen van cardiovasculaire gebeurtenissen.

Voor deze studie beoordeelde het Aussie-team of het al dan niet aanvullen van oudere volwassenen met vitamine D zou kunnen helpen om het aantal ernstige cardiovasculaire voorvallen dat zich gemiddeld bij oudere volwassenen voordoet, te verminderen.
De studie, bekend als de “D-Health Trial”, werd uitgevoerd tussen 2014 en 2020 en omvatte 21.315 Aussies tussen de 60 en 84 jaar. Alle deelnemers kregen één capsule van ofwel 60.000 internationale eenheden (IE) vitamine D (10.662 mensen ) of een placebo (10.653 mensen).

Alle deelnemers namen ofwel de dosis van 60.000 IE ofwel een placebo – geen van beide groepen wist welke ze gebruikten – oraal aan het begin van elke maand gedurende vijf maanden.
“Degenen met een voorgeschiedenis van hoge calciumspiegels (hypercalciëmie), een overactieve schildklier (hyperparathyreoïdie), nierstenen, zachte botten (osteomalacie), sarcoïdose, een ontstekingsziekte, of iemand die al meer dan 500 IE/dag vitamine D innam, werden uitgesloten van de behandeling. experiment’, geven rapporten aan over de opzet van de studie.
Na de eerste periode van vijf maanden keken onderzoekers naar gegevens over ziekenhuisopnames en sterfgevallen om te zoeken naar belangrijke cardiovasculaire gebeurtenissen zoals hartaanvallen, beroertes en coronaire revascularisatie (een behandeling die de normale bloedtoevoer naar het hart herstelt).

Lees ook eens:  Vitamine D vermindert auto-immuunziekte

Aan het einde van de volledige vijf jaar van het nemen van het vitamine D-supplement of een placebo, was meer dan 80 procent van de proefdeelnemers nog steeds op schema met deelname. Hieruit stelden de onderzoekers vast dat 1.336 deelnemers tussen 2014 en 2020 ten minste één ernstige cardiovasculaire gebeurtenis hadden doorgemaakt – 6,6 procent in de placebogroep en 6 procent in de vitamine D-groep.

“Ondertussen was het aantal ernstige cardiovasculaire voorvallen negen procent lager in het vitamine D-cohort in vergelijking met de placebogroep (gelijk aan 5,8 minder voorvallen per 1.000 mensen)”, legt  Study Finds  verder uit.

“Hartaanval (-19%) en coronaire revascularisatie (-11%) waren lager in de vitamine D-groep, maar het team merkte geen verschillen op in het aantal beroertes tussen de twee cohorten.”
Bron

Laat meer zien

Gerelateerde artikelen

Back to top button

Een Adblocker gedecteerd

AngelWings.nl wordt mede mogelijk gemaakt door advertenties ♥Support ons door je ad blocker uit te schakelen♥