...

03 december 2021

 

Het ware verhaal achter bijziendheid

Het ware verhaal achter bijziendheid deel 2 /
https://zapruder.nl/portal/artikel/het_ware_verhaal_achter_bijziendheid_deel_2
Eergisteren haalden we een artikel over bijziendheid omhoog weer naar boven en degenen die vanochtend FreshFM luisterden, hoorde het ook in ons Zapruder-item tijdens de ochtendspits: niet iedereen is van mening dat bijziendheid erfelijk is en dat telkens maar sterkere glazen aanmeten de juiste oplossing is. Daarom vroegen wij een nieuwe Zapruder eens op te schrijven hoe het volgens hem zit.
Is bijziendheid erfelijk of is de echte oorzaak iets anders?

Door Thijs van der Wel, op verzoek van Zapruder Inc.

Het is eigenlijk vrij simpel. Ik denk dat iedereen die een bril heeft, zich wel eens afvraagt of we echt vierkante ogen van de tv of computer krijgen. Helaas, heb ik vroeger nooit de moeite genomen, om het eens goed uit te zoeken. Tenslotte, was ik nog erg jong en wist ik nog niet van het internet. Ik geloofde niet dat in deze wereld het zicht van miljoenen kinderen onnodig kapot zou worden gemaakt…

Waarschijnlijk doen veel opticiens dit ook niet express. In ieder geval, mijn opticien doet het niet. Ik vroeg haar of bijziendheid kan worden afgeremd. Ze zei dat dit niet kon en een fabeltje was. Ze zei dus dat bijziendheid erfelijk is. Dit is ook de algemene opvatting van bijna alle Nederlanders, de oogzorg en natuurlijk alle opticiens.

Ik was bij de opticien om te vragen of ik iets minder sterke contactlenzen kon kopen. Dit doe ik trouwens niet meer, want op internet zijn ze veel goedkoper. Ze vroeg me echter waarom ik dit wilde. Ik zei tegen haar dat ik mijn bijziendheid wilde afremmen. Ze kon me de lenzen eigenlijk niet verkopen, en wilde bij de volgende afspraak (een paar dagen later, toen ik een oogcontrole had) het er nog eens met mij over hebben.

Ik heb haar toen verteld over een aantal onderzoeken, waarin de erfelijkheid van bijziendheid wordt weerlegd. Het bleek dat ze totaal niet van deze onderzoeken afwist. Een opleiding tot opticien en dan nog weet je nog niet van èèn zo’n onderzoek af! Toch verteld ze tegen iedereen dat je bijziendheid niet kunt afremmen door geen (sterkere) bril te kopen. Ze beweerde ook dat het geen zin heeft om een leesbril te gebruiken voor het lezen en ander bezigheden waarbij je intensief moet accommoderen. Volgens haar is dit allemaal “een fabeltje”. Worden deze onderzoeken soms verborgen gehouden voor de optische industrie? Nee, natuurlijk niet. De belangen ervan wegen gewoon te zwaar.

De onderzoeken waar ik haar over vertelde, gingen onder andere over apen die in een kleine ruimte moesten leven, waarin de afstand om te zien beperkt was. De meeste van deze apen ontwikkelden net zoals de mens bijziendheid. Terwijl in de natuur apen vrijwel nooit bijziendheid ontwikkelen. Ook vertelde ik haar over de vergelijkbare onderzoeken die zijn gedaan met kippen. Verder vertelde ik over het onderzoek met Eskimo’s. Hierin bleek dat 65 % van de kinderen van Eskimo’s die opeens verplicht naar school moesten bijziendheid ontwikkelden. Dit terwijl, hun ouders en grootouders allemaal niet bijziendheid waren. Zij gingen toevallig ook nog niet naar school. Tijdens de schooltijd ontwikkelen namelijk veel kinderen bijziendheid door het vele lezen wat nodig is.
Hoe worden we bijziend?

Als we willen focussen (accommoderen) op dichtbijzijnde objecten, spant de musculus ciliaris zich in. Dit zorgt ervoor dat de lens van het oog dikker wordt. Constant focussen op dichtbijzijnde objecten zorgt voor een verkramping van de musculus ciliaris, het constant trekken aan de oogbol en een gerelateerde druk verhoging in het glasachtig lichaam. De musculus ciliaris kun je op het onderstaande plaatje herkennen aan de naam “accommodatie spier”.

 

Als de sclera (=witte oogbot) groter en uitgerekt wordt, komt er water uit de voorste oogkamer het glas-achtig lichaam binnen om het grotere volume op te vullen. Dit is de simpelste manier van het lichaam om het zicht aan te passen. Kinderen zijn namelijk in de eerste levensjaren flink verziend. Deze verziendheid neemt af, en na een tijdje overschrijden ze in de moderne maatschappij zelfs de emmetropie fase. Tijdens de emmetropie fase heb je een oogafwijking van -0. Hierna worden ze zelfs bijziend.

Lees ook:   Tandartsen declareren te veel - gemiddeld 4.000 euro per tandarts

Doordat je dus telkens je zicht laat “genezen” door een bril of contactlenzen te dragen, herhaalt dit proces zich iedere keer. De gevolgen in plaats van de oorzaken behandelen, komt zo vaak voor in de medische wereld. Hierdoor wordt er vaak veel meer geld verdiend.

Kortom, je hebt dus telkens weer een sterkere bril nodig. Stel nou, dat je veel dichtbij blijft kijken en geen bril gebruikt voor al het dichtbijwerk, dan verslechterd je zicht niet meer nadat je -3 hebt bereikt. In veel ontwikkelingslanden gebeurt dit, omdat mensen daar geen geld hebben voor een bril. Op deze afstand kun je namelijk lezen, zonder dat je ogen hoeven te accommoderen. Deze afstand bedraagt ongeveer 33 cm.

Samenvattend, je ogen worden niet vierkant maar langer. Erfelijkheid speelt een rol of je bijziendheid bent. Je voedingspatroon en de afstand van je ogen tot het boek tijdens het lezen spelen ook een rol. Maar de oorzaak van bijziendheid is het vele lezen en dichtbij kijken en niet erfelijkheid! Doe hier je voordeel mee, en voorkom dat je oog letterlijk uit elkaar groeit, met alle bijkomende gevolgen. Indien het nog kan, voorkom überhaupt een oogafwijking. Door het actief gebruik van de plus bril (of beter nog, de myopter viewer) kun je zelfs -1,25 D weghalen. Dit komt doordat een verkramping van de musculus ciliaris (accommodatie spier) voor zo’n afwijking zorgt.

Verwijzingen:

■ https://www.stopbijziendheid.nl

■ https://www.myopia.org

Gewoon naar 5 afzonderlijke opticiens gaan en kijken wat er uit komt…
Dat is pas grappig!
ik vermoed dat ogen achteruit gaan door een correctie.
Hoe meer je corrigeert hoe slechter de ogen worden op den duur.

Ik herinner me een uitzonderlijk moment waarop ik als kind mijn gezichtsvermogen terug kreeg zoals het was zonder brilletje. (Wat had ik een hekel aan die stomme bril! Droeg hem al snel niet meer overigens en ging over op lenzen maar alsnog)
We waren op schoolreisje, en ondanks dat het einde jaar was bijna en de zon toch heerlijk scheen en een zwembad, in het pretpark, vol bladeren zat.
Doken we er toch in met de hele klas.
Het was ontzettend leuk en uiteraard dook ik onder water, ogen geopend.

In het water zat blijkbaar iets…
na een kwartier kon ik nml prima zien! Wel erg mistig en wazig maar werkelijk, niemand geloofde mij, de leraar lachte me voorzichtig uit en zei toen, hoe laat is het op de torenklok in de verte, ik zei 3 uur! Klopt verbaast keek hij mij aan.
Iedereen overigens. Toen we op huis aangingen zag ik nog steeds goed.
En thuis en s’avonds maar de volgende morgen zag ik niet goed meer, het was weer zoals voorheen maar de oorzaak van mijn verbeterde zicht, lag aan het vreemde oude zwembad water…
Misschien dat de bladeren inclusief chloor iets deden?
Mij blijft het tot nu toe nog verbazen.
Welke bomen stonden er? Volgens mij bruinachtige bladeren…?

Maar goed, dit terzijde…
Je hebt vermoeide ogen, je ziet slechter, je komt bij een opticien hij meet op.
Je krijgt een bril , je ogen hoeven zich niet meer te herstellen en worden lui.
Gevolg, het komt niet meer goed!

Deel & let's open the minds!

Gerelateerde berichten