web analytics
11:11 Dubbele getallen
Gezondheid & Uiterlijk

Hoge bloeddruk KAN zonder medicijnen onder controle worden gehouden

Hoge bloeddruk wordt ondergediagnosticeerd en toch wordt het vaak overbehandeld als het wordt gediagnosticeerd. In de meeste gevallen is het echter een relatief eenvoudig probleem en uit de vele brieven die ik van lezers heb gekregen weet ik dat het zonder medicijnen zeer goed te behandelen is.


Door Dr. Vernon Coleman

Er bestaat veel verwarring over bloeddruk. Maar hoewel het een gecompliceerd proces is, is het eigenlijk eenvoudig te begrijpen.

Om te overleven en te gedijen, hebben de weefsels en organen van het menselijk lichaam regelmatig vers bloed nodig. Het is bloed dat de zuurstof en andere essentiële voedingsmiddelen brengt zonder welke de weefsels zouden sterven, en het is bloed dat de vele afvalproducten vervoert die worden gemaakt. Om door het lichaam te reizen, door een ingewikkeld netwerk van slagaders, aders en haarvaten, moet het bloed onder druk worden gehouden. Het is natuurlijk het hart dat die druk in stand houdt, en dat doet het door regelmatig, ritmisch pompen.

Onder normale omstandigheden zijn verschillende factoren van invloed op de druk waarmee het bloed door het lichaam stroomt.

Ten eerste is er de hartpomp zelf. Als het ongewoon snel of met uitzonderlijke kracht klopt, zal dat uiteraard de druk op het bloed verhogen.

Ten tweede is er de grootte van de bloedvaten, en in het bijzonder de musculaire ommuurde slagaders. Als de slagader is vernauwd door spiercontractie, dan zal het bloed uiteraard onder grotere druk moeten worden gezet om door de slagader te stromen.

Lees ook eens:  Zika een ziek virus!

Ten derde is er de hoeveelheid bloed in het lichaam. Als de hoeveelheid bloed om de een of andere reden toeneemt, stijgt de druk: als de hoeveelheid vloeistof daalt, daalt de druk.

Veranderingen in de wereld om u heen kunnen uw bloeddruk aanzienlijk veranderen. Als u bijvoorbeeld wordt achtervolgd door een overvaller, zal uw lichaam, dat erkent dat uw weefsels grotere hoeveelheden zuurstof nodig hebben om de crisis het hoofd te bieden, uw bloeddruk verhogen. Deze tijdelijke variatie helpt je om in leven te blijven. 

Als je eenmaal aan de overvaller bent ontsnapt, zal je bloeddruk weer normaal worden. Zo’n tijdelijke verandering in bloeddruk is acceptabel en nuttig. Het kan letterlijk je leven helpen redden.

Helaas gaat de bloeddruk soms omhoog en blijft die omhoog. En dat kan allerlei problemen veroorzaken. 

De weefsels en organen rondom het lichaam komen onder te grote druk te staan ​​en er is een reëel risico dat ze beschadigd raken. Als dit niet wordt gecontroleerd, kan een aanhoudende stijging van de bloeddruk dodelijk zijn. 

Het is bijvoorbeeld een belangrijke oorzaak van hartaandoeningen en beroertes. Hoge bloeddruk is misschien geen opwindende, modieuze of dramatische ziekte en trekt misschien niet veel aandacht in de pers of op televisie, maar het is een van de belangrijkste doodsoorzaken in de westerse wereld.

Lees ook eens:  Nek en schouderpijn heerst

Mijn herziene en opnieuw gepubliceerde boek  Hoge bloeddruk is ontworpen om u dingen te vertellen die u moet weten over de oorzaken van hoge bloeddruk en over hoe u kunt helpen uw bloeddruk te verlagen. 

Want vergis u niet, hoge bloeddruk kan meestal zowel veilig als effectief worden behandeld. 

En u kunt bij de apotheek een apparaatje (bloeddrukmeter) kopen om uw eigen bloeddruk te meten. Het belangrijkste van alles is dat het in veel gevallen geheel of gedeeltelijk onder controle kan worden gebracht zonder het gebruik van medicijnen.

Toen ik er in de jaren zeventig voor het eerst op wees dat hoge bloeddruk omlaag kon worden gebracht door stress te leren beheersen – en dat de behoefte aan medicatie afnam – werd ik behoorlijk venijnig aangevallen door sommigen in de medische wereld die vonden dat de enige manier om hoge bloeddruk was met behulp van medicijnen. 

Ik geloof dat de meeste doctoren het vandaag met me eens zijn dat veranderingen in levensstijl een essentieel onderdeel zijn van een goede bloeddrukcontrole. En er zijn tal van dingen die mensen met een hoge bloeddruk kunnen doen om zichzelf te helpen. Zelfs als hoge bloeddruk niet volledig onder controle kan worden gebracht zonder medicijnen, kan het voor uw arts mogelijk zijn om de dosis van de benodigde medicijnen te verlagen – en dat is altijd een goede zaak! (Maar u mag voorgeschreven pillen alleen stoppen of verminderen met de goedkeuring en hulp van uw arts.)

Lees ook eens:  Verdovingsmiddel ketamine: het nieuwe antidepressivum?

Onthoud ten slotte: naar schatting heeft tot twintig procent van de wereldbevolking hoge bloeddruk. Slechts vijftig procent weet het. Slechts vijfentwintig procent wordt behandeld. Slechts twaalf en een half procent wordt effectief behandeld.
Hoge bloeddruk wordt ondergediagnosticeerd, slecht behandeld en algemeen onderschat. Het herziene boek High Blood Pressure van Vernon Coleman   is verkrijgbaar als paperback via de boekhandel op zijn website.

Dit geldt ook zo voor diabetes 2, waar men met voeding een heel eind kan komen en zelfs de diabetes kan doen verdwijnen.

Laat meer zien

Gerelateerde artikelen

Back to top button

Een Adblocker gedecteerd

AngelWings.nl wordt mede mogelijk gemaakt door advertenties ♥Support ons door je ad blocker uit te schakelen♥