...
WetenschapGezondheid & UiterlijkMaatschappij & Psyche

Is 5G gevaarlijk? We vroegen het aan een expert

Is 5G gevaarlijk? We vroegen het aan een expert

Indigo Light installation - Tatsuo Miyajima
Is het 5G-spectrum schadelijk voor onze gezondheid? Experts zeggen: ‘Maak je niet bang’

Gebruikmakend van millimetergolf ( mmWave ) spectrum voor snellere gegevenssnelheden is een van de grootste doorbraken van 5G , de volgende generatie cellulaire netwerktechnologie na 4G LTE . Maar er zijn zorgen dat dit zeer hoge frequentiespectrum schadelijke gevolgen voor de gezondheid zou kunnen hebben voor het publiek.

Dit soort zorgen is niet nieuw – bezorgdheid bij consumenten over de vraag of radiofrequente straling het risico op kanker kan verhogen, bestaat al langer. Om concrete antwoorden op dit onderwerp te krijgen, hebben we contact gezocht met de Amerikaanse Food and Drug Association (FDA) , een overheidsinstantie die niet alleen verantwoordelijk is voor de bescherming van de volksgezondheid door controle en toezicht op voedsel en drugs, maar ook elektromagnetische straling uitzendt apparaten. We hebben deze antwoorden verder aangevuld met informatie afkomstig van de American Cancer Society en het International Agency for Research on Cancer.

WAT IS DE RADIOFREQUENTIE (RF) STRALING?
Laten we beginnen met het definiëren van de radiofrequentie (RF) straling. Op een basisniveau is straling niet zo intimiderend als de term lijkt te zijn. Straling is de emissie van energie uit elke bron, wat betekent dat zelfs de warmte die van ons lichaam komt, meetelt als straling.

RF-straling is gewoon een andere naam voor radiogolven. Zoals de FDA het stelt, is RF-straling “één vorm van elektromagnetische energie die bestaat uit golven van elektrische en magnetische energie die samen (straal) door de ruimte bewegen.”

 

IS RF-STRALING VEILIG?

De straling die door mobiele telefoons wordt afgegeven, bevindt zich aan het laag-energetische einde van het elektromagnetische spectrum, waardoor ze veel veiliger zijn dan energierijke straling zoals röntgenstralen en gammastraling. Terwijl de laatste ioniserende straling afgeven, wat betekent dat ze genoeg energie hebben om een ​​atoom of molecuul te ioniseren en zo het cel-DNA te beschadigen wat resulteert in kanker, RF-straling niet. RF-straling heeft alleen voldoende energie om atomen in een molecuul te verplaatsen of te laten trillen, niet genoeg om het te ioniseren. Hoewel dat betekent dat RF-straling geen kanker veroorzaakt door DNA-cellen te beschadigen, zijn er nog steeds lopende onderzoeken naar de effecten van niet-ioniserende straling.

De oneindige spiegelkamers van Lucas Samaras zijn een genot om in te verdwalen - VICE
De FDA merkte in 2018 verklaringen op dat zij gelooft dat “de huidige veiligheidslimieten voor mobiele radiofrequentie-energieblootstelling aanvaardbaar blijven voor de bescherming van de volksgezondheid.”

Het Amerikaanse Environmental Protection Agency (EPA) en het Amerikaanse National Toxicology Program (NTP) hebben ook RF-straling formeel niet geclassificeerd als kankerverwekkend. Ondertussen classificeert de Internationale Organisatie voor Onderzoek naar Kanker (IARC) van de World Heath Organization RF-straling als “mogelijk carcinogeen voor mensen” vanwege de ontdekking van een mogelijke link in ten minste één studie tussen mobiel gebruik en een specifiek type hersentumor. Het IARC beschouwt het algehele bewijs echter als ‘beperkt’.

Lees ook:   Losse huid? Dat kun je verhelpen

Het is ook belangrijk op te merken dat de IARC koffie en talkpoeder in dezelfde “mogelijk kankerverwekkende” categorie plaatst.

In een van de meest recente studies, uitgevoerd door het National Toxicology Program (NTP), leidde hoge blootstelling aan 2G- en 3G-RF-straling tot de ontwikkeling van kanker van het hart bij mannelijke ratten. NTP senior wetenschapper John Butcher merkte echter op dat de niveaus en de duur van blootstelling aan RF-straling veel groter waren dan wat mensen ervaren met zelfs het hoogste niveau van gebruik van mobiele telefoons, dus de bevindingen moeten niet direct worden geëxtrapoleerd naar het gebruik van menselijke gsm’s. Bovendien waarschuwde Butcher dat 5G waarschijnlijk dramatisch verschilt van 2G en 3G, dus verdere studies zijn noodzakelijk.

HOE ZIT HET MET 5G?

De FDA vertelde Digital Trends dat het op dit moment “nog steeds van mening is dat de huidige veiligheidslimieten voor radiofrequente energieblootstelling van mobiele telefoons aanvaardbaar blijven voor de bescherming van de volksgezondheid.”

“De limieten zijn gebaseerd op de frequentie van het apparaat, wat betekent dat 5G een andere limiet heeft dan andere technologieën”, schreef een woordvoerder van het bureau in een e-mail. “Als onderdeel van onze inzet voor de bescherming van de volksgezondheid heeft de FDA vele bronnen van wetenschappelijk en medisch bewijsmateriaal met betrekking tot de mogelijkheid van nadelige gezondheidseffecten van blootstelling aan radiofrequentie-energie bij zowel mens als dier onderzocht en zal deze blijven evalueren. om dit te doen wanneer nieuwe wetenschappelijke gegevens worden gepubliceerd. ”

Het bureau merkte op dat het een belangrijk lopend onderzoek op het gebied van blootstelling aan RF op zijn website vermeldt .

DUS, IS 5G MMWAVE VEILIG?

Volgens expertagentschappen en de studies die we tot nu toe hebben gedaan, is er niets dat erop wijst dat 5G mmWave een aanzienlijk gezondheidsrisico is, maar het is duidelijk dat er meer onderzoek moet worden gedaan op dit gebied. Als u het type bent dat voorzichtig moet zijn, is het altijd mogelijk om de blootstelling aan RF-straling te verminderen . Probeer bijvoorbeeld ’s nachts met uw telefoon uit de buurt van uw bed te slapen. Het geeft je niet alleen gemoedsrust, maar het bevordert ook een gezonder bedtijdritme – een win-win situatie voor je gezondheid.

 

https://www.digitaltrends.com/mobile/is-5g-dangerous/

Gerelateerde artikelen

Back to top button