web analytics

Kunstmatige zoetstoffen gekoppeld aan ernstige gezondheidsproblemen, waaronder diabetes en obesitas

Bijna 42,4% van de Amerikaanse volwassenen en 22,4% van de kinderen in de leeftijd van 2 tot 19 jaar zijn nu zwaarlijvig, niet alleen overgewicht volgens de statistieken van 2022.

(Zoetstoffen worden overal in verwerkt ook in medicijnen bv, hoestdrankjes, keelsnoepjes, vitaminen, vitamine snoepjes voor kinderen, in sausjes, rennies voor de maag, kaugum, sportproducten, in absurd veel producten dus let daar op)

De Centers for Disease Control and Prevention (CDC) stellen dat de Covid-pandemie , ongeordend eten en andere sociale determinanten hebben bijgedragen aan het opdrijven van deze statistieken, maar laten we niet vergeten dat bewerkte voedingsmiddelen en gezoete dranken ook bijdragen aan gewichtstoename.

Eén zoetstof, aspartaam , wordt wereldwijd in meer dan 6000 producten aangetroffen.

Veel mensen maken nog steeds de fout te denken dat kunstmatig gezoete producten een gezondere optie zijn dan gewone suiker.

Niets is echter minder waar.

The Defender meldt: In de loop der jaren hebben steeds meer onderzoeken aangetoond dat kunstmatige zoetstoffen uw risico op zowel obesitas als diabetes type 2 verhogen – misschien zelfs in grotere mate dan suiker. Een voorbeeld is een dierstudie , gepresenteerd op de Experimental Biology- conferentie van 2018 in San Diego.

De studie, die onderzocht hoe verschillende zoetstoffen de manier beïnvloeden waarop voedsel wordt gebruikt en opgeslagen in het lichaam, en hoe ze de vasculaire werking beïnvloeden, ontdekte dat zowel suiker als kunstmatige zoetstoffen leiden tot stoornissen, zij het via verschillende wegen.

Nadat ze gedurende drie weken een dieet met veel kunstmatige zoetstoffen (aspartaam ​​of acesulfaam-kalium) of suikers (glucose of fructose) hadden gekregen, werden bij alle groepen nadelige effecten waargenomen.

Ze hadden allemaal verhoogde bloedlipiden (vetten), maar de kunstmatige zoetstoffen hoopten zich ook op in het bloed van de dieren, wat de bloedvatvoering in grotere mate beschadigde.

Lees ook:   Ik ben niet bang: Jensen

De resultaten geven aan dat kunstmatige zoetstoffen de manier veranderen waarop uw lichaam vet verwerkt en energie produceert op cellulair niveau. Dus terwijl ze op totaal verschillende chemische routes werken, produceren ze dezelfde soorten gevolgen voor de gezondheid als suiker.

De nieuwste rage: verrijkte kunstmatige zoetstoffen

Ondanks dergelijk bewijs blijft de markt voor kunstmatige zoetstoffen floreren.

Zoals gemeld door Food Navigator , lanceerde Merisant eind januari 2019 een nieuwe caloriearme zoetstof genaamd Sugarly Sweet, exclusief op Amazon, en heeft het ook een lijn kunstmatige zoetstoffen ontwikkeld die zijn verrijkt met vitamines en mineralen.

De verrijkte zoetstoffen worden verkocht onder het merk Equal Plus van het bedrijf en zijn verkrijgbaar in drie versies: vitamine C en zink , vitamine B3, B5 en B12 , of vitamine C en E.

De producten worden op de markt gebracht als een “goede bron” van deze voedingsstoffen, aangezien een enkel pakket 10% van de dagelijkse aanbevolen waarde van de toegevoegde vitaminen en mineralen bevat. EG Fishburne, directeur van Merisant marketing in Noord-Amerika, vertelde Food Navigator :

“Consumenten willen meer uit hun voedsel halen, inclusief meer vitamines en voedingsstoffen, en dat is nog niet echt doorgedrongen in de zoetstofruimte.

“Dus we dachten dat het een natuurlijke match was met iemand die ’s ochtends een zoetstof aan zijn koffie of drankje toevoegt. Waarom zou je niet het extra voordeel hebben dat je daar ook een goede bron van vitamine in krijgt?

Nou, alleen omdat iets klinkt als een goed idee, wil nog niet zeggen dat het dat ook echt is, en dat is hier zeker het geval. De toegevoegde vitamines en mineralen doen absoluut niets om de schadelijke invloed van de kunstmatige zoetstof op uw gezondheid te veranderen.

Lees ook:   Duitse humor ons wel bekend, dacht ik zo :(

De metabolische effecten van caloriearme zoetstoffen

Het is belangrijk om te beseffen dat hoewel kunstmatige zoetstoffen geen (of heel weinig) calorieën bevatten, ze nog steeds metabolisch actief zijn.

Zoals uitgelegd in de paper uit 2016, ” Metabolic Effects of Non-Nutritive Sweeteners “, hebben veel studies kunstmatige zoetstoffen in verband gebracht met een verhoogd risico op obesitas, insulineresistentie, diabetes type 2 en metabool syndroom.

Het artikel presenteert drie mechanismen waarmee kunstmatige zoetstoffen metabole disfunctie bevorderen:

  1. Ze interfereren met aangeleerde reacties die bijdragen aan glucoseregulatie en energiehomeostase
  2. Ze vernietigen de darmmicrobiota en veroorzaken glucose-intolerantie (!!!Diabetes?)
  3. Ze interageren met receptoren voor zoete smaak die tot uiting komen in het hele spijsverteringsstelsel en die een rol spelen bij de opname van glucose en de aanzet geven tot insulinesecretie.

Naast de zoete smaakreceptoren op je tong, heb je ook zoete smaakreceptoren in je darmen, die signaalmoleculen in je bloedbaan afgeven als reactie op de zoete smaak, waardoor je alvleesklier wordt getriggerd om insuline af te geven ter voorbereiding op een glucosepiek (wat is wat er zou gebeuren als je suiker zou eten).

Kortom, de kunstmatige zoetstof verleidt je lichaam in feite om vet op te slaan door je insulineniveau te verhogen, ook al komt de suiker nooit aan.

Kunstmatige zoetstoffen zijn giftig voor darmbacteriën

Kunstmatige zoetstoffen hebben ook effecten op je darmmicrobioom die significant verschillen van suiker.

Hoewel suiker schadelijk is omdat het de neiging heeft om microben te voeden die schadelijk zijn voor de gezondheid, kunnen kunstmatige zoetstoffen gemakkelijk als de slechtste van de twee worden beschouwd, omdat is aangetoond dat ze ronduit giftig zijn voor darmbacteriën.

Lees ook:   Bewondering voor de niet-gevaccineerde

In een onderzoek uit 2008 bleek sucralose (Splenda) de darmbacteriën met maar liefst 50% te verminderen, bij voorkeur gericht op bacteriën waarvan bekend is dat ze belangrijke voordelen voor de menselijke gezondheid hebben.

Het consumeren van slechts zeven kleine Splenda-pakketjes kan voldoende zijn om een ​​nadelig effect te hebben op uw darmmicrobioom.

Afgezien van de talloze bijwerkingen die verband houden met een aangetast darmmicrobioom, wordt sucralose ook in verband gebracht met een groot aantal andere gezondheidseffecten.

Volgens de Cleveland Clinic leidt Splenda bijvoorbeeld, wanneer het het microbioom verstoort, ook tot meer ontstekingen, wat vervolgens “kan bijdragen aan een verscheidenheid aan problemen, waaronder obesitas en diabetes.”

Meer recent onderzoek heeft deze bevindingen bevestigd en uitgebreid, waaruit blijkt dat alle momenteel goedgekeurde kunstmatige zoetstoffen het darmmicrobioom verstoren.

De dierstudie, gepubliceerd in het tijdschrift Molecules in oktober 2018, wees uit dat

aspartaam, sucralose, sacharine, neotaam, advantame en acesulfaam kalium-k allemaal DNA-schade veroorzaken in en interfereren met de normale en gezonde activiteit van darmbacteriën.

Hoewel alle zes kunstmatige zoetstoffen toxische effecten op darmbacteriën bleken te hebben, waren er individuele verschillen in het type en de hoeveelheid schade die ze veroorzaakten:

  • Sacharine veroorzaakte de grootste, meest voorkomende schade en vertoonde zowel cytotoxische als genotoxische effecten, wat betekent dat het giftig is voor cellen en de genetische informatie in de cel beschadigt (wat mutaties kan veroorzaken).
  • Neotaam bleek bij muizen metabolische verstoringen te veroorzaken en verhoogde concentraties van verschillende vetzuren, lipiden en cholesterol. Verschillende darmgenen werden ook verlaagd door deze zoetstof.
  • Aspartaam ​​en acesulfaam kalium-k bleken beide DNA-schade te veroorzaken. Acesulfaam kalium-k komt veel voor in sportsupplementen.

Bron

Gerelateerde artikelen

Back to top button