web analytics
11:11 Dubbele getallen
Gezondheid & Uiterlijk

Zoetstoffen gekoppeld aan hartaandoeningen

Onderzoekers hebben een mogelijk verband tussen kunstmatige zoetstoffen en hartziekten geïdentificeerd in een nieuwe studie, waaruit blijkt dat voedseladditieven “niet als een gezond en veilig alternatief voor suiker”. 
De studie – die werd gepubliceerd in The BMJ – onderzocht informatie over meer dan 100.000 volwassenen uit Frankrijk. De auteurs, onder leiding van experts van de Sorbonne Paris Nord University, onderzochten de inname van zoetstoffen door de deelnemers uit alle voedingsbronnen en vergeleken dit met hun risico op hart- of vaatziekten. De deelnemers waren gemiddeld 42 jaar en vier van de vijf waren vrouw.

Onderzoekers volgden de inname van zoetstoffen met behulp van hun dieetgegevens, waar ze 24 uur lang alles noteerden wat ze aten, inclusief welk merk werd gebruikt, waarbij het dieetdagboek drie keer werd herhaald met tussenpozen van zes maanden – twee keer op weekdagen en één keer in het weekend.
Volgens de resultaten consumeerde 37 procent van de deelnemers kunstmatige zoetstoffen.
Tijdens een gemiddelde follow-upperiode van negen jaar werden 1.502 cardiovasculaire voorvallen geregistreerd door deelnemers, waaronder hartaanvallen, beroertes, voorbijgaande ischemische aanvallen (ook bekend als mini-beroertes) en angina – pijn op de borst in verband met een slechte bloedtoevoer naar de hartspieren .
Onderzoekers ontdekten dat de consumptie van kunstmatige zoetstoffen verband hield met een negen procent hoger risico op hartaandoeningen.

Bovendien, toen ze specifiek naar elk type ziekte keken, ontdekten ze dat de consumptie van kunstmatige zoetstoffen verband hield met een 18 procent hoger risico op cerebrovasculaire aandoeningen – aandoeningen die de bloedtoevoer naar de hersenen beïnvloeden.
Een specifiek type zoetstof – aspartaam ​​- werd geassocieerd met een 17 procent verhoogd risico op cerebrovasculaire gebeurtenissen, terwijl acesulfaam-kalium en sucralose geassocieerd waren met een verhoogd risico op coronaire hartziekten.

“In dit grootschalige, prospectieve cohort van Franse volwassenen werden kunstmatige zoetstoffen (vooral aspartaam, acesulfaam-kalium en sucralose) geassocieerd met een verhoogd risico op cardiovasculaire, cerebrovasculaire en coronaire hartziekten”, schreven de auteurs. “De resultaten suggereren dat kunstmatige zoetstoffen een aanpasbare risicofactor kunnen zijn voor de preventie van hart- en vaatziekten.
“De bevindingen geven aan dat deze voedseladditieven, die dagelijks door miljoenen mensen worden geconsumeerd en aanwezig zijn in duizenden voedingsmiddelen en dranken, niet mogen worden beschouwd als een gezond en veilig alternatief voor suiker, in overeenstemming met de huidige positie van verschillende gezondheidsinstanties.”
In een reactie op de studie zei Tracy Parker, senior diëtist bij de British Heart Foundation (BHF): “Observationele studies zoals deze kunnen alleen een associatie aantonen, en er is meer onderzoek nodig om de verbanden tussen kunstmatige zoetstoffen en het risico op het ontwikkelen van hart- en vaatziekten te begrijpen. en aandoeningen van de bloedsomloop.
“De meeste volwassenen in het VK eten te veel suiker, en dit hangt samen met gezondheidsproblemen zoals obesitas en tandbederf.
“Kunstmatige zoetstoffen zijn een aantrekkelijke manier om de suikerinname te verminderen en voordat ze in Europa aan voedsel kunnen worden toegevoegd, moet de European Food Safety Agency (EFSA) het gebruik ervan goedkeuren. Dit is een rigoureus proces, dus u kunt er zeker van zijn dat ze veilig zijn om te eten.
“Hoewel deze bevindingen geen onnodige bezorgdheid zouden moeten veroorzaken, is het altijd een goed idee om te kijken naar de hoeveelheid suiker en zoetstoffen in uw dieet. Probeer koolzuurhoudende dranken te ruilen voor water en verhoog uw inname van hart-gezond voedsel, zoals linzen, noten en zaden, evenals fruit, groenten en volle granen.

Lees ook:   Door verplichte vaccinatie Alexander opgenomen in het ziekenhuis

Bron

Ik ben blij dat ik allergisch ben voor rotzooi!
Ik reageer echt niet lekker op zoetstoffen en als je weet waar dat allemaal wel niet in zit tegenwoordig!?
Overal in, zelfs in hoestdrankjes of kauwgum -want tandjes en suikers- het zit ook in je tandpasta!
Dat de meeste mensen teveel suikers binnenkrijgen, nu ja tegenwoordig noemen ze zelfs de fruitsuikers die ineens slecht zouden zijn maar mij is geleerd dat fruitsuikers beter opgenomen worden door het lichaam dan nepsuikers of gewone gebleekte suiker…!
En teveel suikers krijg je inderdaad binnen als je niet let op een etiket.
Zonnatura heeft bv van die kleine sesamkoekjes zg erg gezond, dat per 3 stuks 22 gram suiker bevat, dat is echt teveel, zeker voor een gezond product!
En dan denk je dat er honing in zit… uhuh!
Nee joh, stel je voor…Naar mijn idee was dat vroeger dus wel zo.
Ook andere zg gezonde producten als ontbijt koek, sport tussendoortjes zitten ook vaak bomvol suikers dus echt kijk naar het etiket!

 

  
Laat meer zien

Gerelateerde artikelen

Back to top button
Close

Een Adblocker gedecteerd

AngelWings.nl wordt mede mogelijk gemaakt door advertenties ♥Support ons door je ad blocker uit te schakelen♥