web analytics

Het vreemde fenomeen van verslavings bevrijding

Een paar jaar geleden ontmoette ik een jonge Schotse man die een vreemde psychologische verandering probeerde te begrijpen die hij had ondergaan na jaren van drugsverslaving.

Heroïne had zo’n sterke greep op Greg gekregen (zoals ik hem noem) dat hij de hoop had opgegeven om te stoppen en zich erbij neerlegde om te sterven.

Maar op een ochtend werd hij wakker en voelde zich heel anders. Hij had geen idee waarom, maar hij voelde zich plotseling helder en sterk. Meestal was het eerste waar hij aan dacht toen hij opstond drugs gebruiken, maar die ochtend was de drang verdwenen. De gedachte om heroïne te nemen weerde hem af. Zonder duidelijke reden voelde hij zich vrij van zijn verslaving. Hij voelde een gevoel van heelheid en gemak dat hij sinds zijn jeugd niet had gekend.

“Ik wist dat het voorbij was”, vertelde hij me.

Ik wilde niet meer in de buurt zijn van mijn drugsverslaafde vrienden. Ik had niets met ze gemeen. Ze konden niet met me omgaan, begrepen niet waarom ik zo plotseling was veranderd. Al mijn relaties eindigden of veranderden omdat ik niet meer dezelfde persoon was. Ik moest een hele nieuwe reeks vrienden vinden op basis van de andere persoon die ik was geworden.

Na het bijwonen van enkele Narcotics Anonymous-bijeenkomsten, begon Greg te begrijpen dat hij een of andere vorm van wedergeboorte had ondergaan, niet in religieuze maar in spirituele zin.

Hoe kan iemand wakker worden en gewoon ontdekken dat hij niet langer verslaafd is? Hoe kan een ernstige verslaving plotseling verdwijnen zonder aanwijsbare reden? Een verslaving overwinnen is vaak een lange strijd. Herstellende verslaafden moeten meestal voorzichtig te werk gaan, van dag tot dag, met veel steun en persoonlijke moed om te voorkomen dat ze terugvallen.

Maar er zijn enkele zeldzame gevallen waarin dit niet van toepassing is. In mijn onderzoek voor Extraordinary Awakenings vond ik verschillende gevallen van wat ik spontane verslavingsvrijgave noem . Wanneer de verslaving het meest extreme punt bereikt, wanneer een persoon alles heeft verloren en dicht bij de dood staat, kan er een radicale verschuiving in identiteit plaatsvinden.

Lees ook:   Tandartsen tegenwoordig!!!!!

Het verhaal van Eva
Een van de meest verbazingwekkende verhalen die ik tegenkwam, ging over een Schotse vrouw genaamd Eve, al 29 jaar een zware alcoholist. Aan het einde van deze periode voelde ze zich fysiek en emotioneel gebroken en probeerde ze zelfmoord te plegen door voor een coach te lopen. Op de een of andere manier bracht deze ontmoeting met de dood een verschuiving teweeg. Toen de politie haar meenam naar het huis van haar ouders, nam haar moeder aan dat ze een drankje nodig had om haar ontwenningsverschijnselen te verlichten en gaf haar een glas wijn. Maar Eva kon het niet drinken. Eva zei tegen mij in Buitengewone Awakenings:

De dokter sloeg me een paar dagen buiten bewustzijn, en toen ik bijkwam, wilde ik niet drinken… Mam zette me voor een spiegel en zei: ‘Kijk naar jezelf, je bent een alcoholist.’ Ik keek naar mezelf en het was een van de meest surrealistische ervaringen die ik ooit heb gehad. Ik had geen idee wie ik was. Ik verbond me niet met mijn spiegelbeeld. Ik voelde me een heel ander persoon.

In het begin was Eve een beetje in de war door deze transformatie, maar het kwam al snel tot rust. Sindsdien voelt ze zich bevrijd en opgetogen, met een verhoogd bewustzijn en een intens gevoel van verbinding met de wereld. Ze heeft nooit meer de drang gevoeld om te drinken en is al 11 jaar nuchter.

Een nieuw zelf
Het is vermeldenswaard dat een van de oprichters van de Anonieme Alcoholisten, Bill Wilson, zelf een soortgelijke ervaring heeft gehad. Na meer keren terug te vallen dan hij kon tellen, voelde Wilson zich volledig gebroken door zijn alcoholisme en was hij dicht bij waanzin en dood. Toen had hij een ontwakende ervaring: “Mijn kamer brandde van een onbeschrijfelijk wit licht. Ik werd overvallen door een extase die niet te beschrijven is. Ik lag aan de oevers van een nieuwe wereld.”

Lees ook:   Vrouw en zoontje doodgeschoten in New York

Door zijn ervaring begon Wilson te geloven dat herstel van alcoholisme alleen mogelijk was door spirituele transformatie. En hij ontwikkelde het AA 12-stappenprogramma als een manier om andere alcoholisten te helpen ontwaken te ondergaan. Je zou kunnen zeggen dat het programma dezelfde onmiddellijke transformatie probeert te cultiveren die Wilson geleidelijk doormaakte.

Albert Einstein verklaarde naar verluidt dat een probleem niet kan worden opgelost vanuit dezelfde denkwijze die het heeft veroorzaakt, wat van toepassing is op verslaving. Om vrij te zijn van verslaving, moet het ego-zelf dat door de verslaving is overgenomen, oplossen. Als er iets overblijft van dat ego-zelf, dan zal de verslaving – en het verlangen naar de substantie – blijven. Om Einstein te parafraseren: verslaving kan niet worden overwonnen door hetzelfde zelf dat de verslaving draagt. Het kan alleen worden overwonnen door een nieuw zelf.

Oorspronkelijk gepubliceerd op Psychology Today en hier met toestemming gereproduceerd.

Over de auteur:

Steve Taylor is hoofddocent psychologie aan de Leeds Beckett University, VK. Zijn laatste boeken in de VS zijn The Calm Center en Back to Sanity: Healing the Madness of the Human Mind . Hij is ook de auteur van The Fall , Waking From Sleep en Out Of The Darkness . Zijn boeken zijn gepubliceerd in 19 talen. Zijn onderzoek is verschenen in The Journal of Transpersonal Psychology, The Journal of Consciousness Studies, The Transpersonal Psychology Review, The International Journal of Transpersonal Studies, evenals in de populaire media in het VK, waaronder op BBC World TV, The Guardian en The Onafhankelijk.

Als auteur van Out Of The Darkness is een van Steve’s onderzoeksinteresses “ontwakende ervaringen” – momenten waarop ons normale bewustzijn intensiveert en we een gevoel van verbinding en betekenis voelen. Wat veroorzaakt deze ervaringen? Is het mogelijk om ze te controleren? Steve’s werk onderzoekt ook de bronnen van psychisch lijden. Waarom vinden mensen het zo moeilijk om tevreden te zijn? Uit zijn onderzoek blijkt ook dat veel ontwakingservaringen worden veroorzaakt door intense psychologische onrust, zoals depressie en verlies.

Lees ook:   IBN Ghaldoun ach? Fraude gebeurd op allerlei scholen toch?

Maak contact met Steve op StevenMTaylor.com


Ik heb dat zelf ook meegemaakt met roken, ik had altijd stress, vreselijk!
Dus ja dat roken ging niet stoppen op een simpele manier.
Tot op een dag ik dacht wtf…?
Hoe stop je hiermee?

Ik heb toen de video bekeken op youtube, stoppen met roken en dan met subliminale boodschappen.
Ik ben gestopt na 1 x kijken, als ik het moeilijk had keek ik nog eens, denk nog 2 x… in 2 jaar tijd, iemand kan naast mij roken, ik heb er geen last van vind het ook prima ruiken.
Ik geloofde er niet in hé!

Maar het werkt dus echt.

https://angel-wings.nl/tips/2020/09/stop-met-roken-vandaag/

Zo heb ik meer dingen opgegeven zonder problemen naderhand.
Bv suikers, niet dat ik veel at oid maar goed, suiker zit in veel dingen, dus dat oplettende is wel belangrijk en werkt dus ook goed.
Af en toe een wijntje, ach ook dat heb je niet nodig,. …sporten, gewoon doen, verstand op nul en dan zga elke dag gaan…waarom niet?
🙂

Als je wil, is er een weg… wat je nodig hebt is wilskracht of een onverschilligheid in feite.
Maar inderdaad is de omslag, dat moment apart, wat maakt dat je ineens denkt nu is het leuk geweest!?

Gerelateerde artikelen

Back to top button