web analytics
11:11 Dubbele getallen
Gezondheid & Uiterlijk

Covid gehad? Je zult waarschijnlijk je hele leven antistoffen maken

medical equipment medicine syringe 7bee50ed5e65577204ce533d0c96481e AnGel-WinGs.nlMensen die herstellen van milde COVID-19 hebben beenmergcellen die tientallen jaren antilichamen kunnen produceren, hoewel virale varianten een deel van de bescherming die ze bieden, kunnen dempen.

Veel mensen die besmet zijn met SARS-CoV-2 zullen waarschijnlijk het grootste deel van hun leven antistoffen maken tegen het virus. Dus suggereren onderzoekers die langlevende antilichaamproducerende cellen hebben geïdentificeerd in het beenmerg van mensen die hersteld zijn van COVID-19 1 .

De studie levert bewijs dat de immuniteit veroorzaakt door een SARS-CoV-2-infectie buitengewoon langdurig zal zijn. Het goede nieuws is dat “de implicaties zijn dat vaccins hetzelfde duurzame effect zullen hebben”, zegt Menno van Zelm, een immunoloog aan de Monash University in Melbourne, Australië.

Antilichamen – eiwitten die virale deeltjes kunnen herkennen en helpen deze te inactiveren – zijn een belangrijke immuunafweer. Na een nieuwe infectie zijn kortlevende cellen, plasmablasten genaamd, een vroege bron van antilichamen.

Maar deze cellen verdwijnen snel nadat een virus uit het lichaam is verwijderd, en andere, langduriger cellen maken antilichamen aan: geheugen-B-cellen patrouilleren in het bloed voor herinfectie, terwijl beenmergplasmacellen (BMPC’s) zich in botten verbergen en antilichamen uitdruppelen voor tientallen jaren.

“Een plasmacel is onze levensgeschiedenis, in termen van de ziekteverwekkers waaraan we zijn blootgesteld”, zegt Ali Ellebedy, een B-cel-immunoloog aan de Washington University in St. Louis, Missouri, die de studie leidde, gepubliceerd in Nature op 24 mei.

Onderzoekers veronderstelden dat SARS-CoV-2-infectie de ontwikkeling van BMPC’s zou veroorzaken – bijna alle virale infecties doen dat – maar er zijn tekenen dat ernstige COVID-19 de vorming van de cellen zou kunnen verstoren 2 . Sommige vroege COVID-19-immuniteitsonderzoeken wekten ook zorgen, toen ze ontdekten dat de antilichaamniveaus niet lang na herstel daalden 3 .

Het team van Ellebedy volgde de productie van antilichamen bij 77 mensen die waren hersteld van meestal milde gevallen van COVID-19. Zoals verwacht kelderden SARS-CoV-2-antilichamen in de vier maanden na infectie. Maar deze afname vertraagde en tot 11 maanden na infectie konden de onderzoekers nog steeds antilichamen detecteren die het SARS-CoV-2-spike-eiwit herkenden.

Om de bron van de antilichamen te identificeren, verzamelde het team van Ellebedy geheugen B-cellen en beenmerg van een subset van deelnemers. Zeven maanden na het ontwikkelen van symptomen hadden de meeste van deze deelnemers nog steeds geheugen-B-cellen die SARS-CoV-2 herkenden. In 15 van de 18 beenmergmonsters vonden de wetenschappers ultralage maar detecteerbare populaties van BMPC’s waarvan de vorming 7-8 maanden eerder was veroorzaakt door de coronavirusinfecties van de individuen. De niveaus van deze cellen waren stabiel bij alle vijf mensen die enkele maanden later nog een beenmergmonster gaven.

“Dit is een zeer belangrijke observatie”, zegt Rafi Ahmed, een immunoloog aan de Emory University in Atlanta, Georgia, wiens team de cellen eind jaren negentig mede ontdekte. Wat niet duidelijk is, is hoe de antilichaamniveaus er op de lange termijn uit zullen zien en of ze enige bescherming bieden, voegt Ahmed toe. “We zijn vroeg in de wedstrijd. We kijken niet naar vijf jaar, maar tien jaar na besmetting.”

Het team van Ellebedy heeft vroege tekenen waargenomen dat het mRNA-vaccin van Pfizer de productie van dezelfde cellen zou moeten activeren 4 . Maar de persistentie van de productie van antilichamen, of deze nu wordt uitgelokt door vaccinatie of door infectie, garandeert geen langdurige immuniteit tegen COVID-19. Het vermogen van sommige opkomende SARS-CoV-2-varianten om de beschermende effecten van antilichamen af ​​te zwakken, betekent dat aanvullende immunisaties nodig kunnen zijn om de niveaus te herstellen, zegt Ellebedy. “Mijn vermoeden is dat we een booster nodig hebben.”

 

Neem deze link ook even mee…

Eminente pro-vaccinexpert eist onmiddellijke stop vaccinaties vanwege ontstaan ‘super varianten’

Laat meer zien

Gerelateerde artikelen

Back to top button
Close

Een Adblocker gedecteerd

AngelWings.nl wordt mede mogelijk gemaakt door advertenties ♥Support ons door je ad blocker uit te schakelen♥