web analytics

130 Amerikaanse diplomaten kampen met hersenbeschadiging van mysterieuze ziekte

Meer dan 130 mensen, onder wie veel Amerikaanse diplomaten, kampen met de gevolgen van een mysterieuze ziekte, beter bekend als het Havana-syndroom. Die zorgt sinds vijf jaar voor problemen rond Amerikaanse ambassades. In eerste instantie gingen de autoriteiten uit van 60 gevallen in China en Cuba, nu komen daar nog eens 70 gevallen bij in Europa en Azië.

Het Havana-syndroom is een mysterieuze ziekte die rondwaart onder het Amerikaanse ambassadepersoneel in verschillende landen. In 2016 en 2017 werd de mysterieuze ziekte ontdekt bij het Amerikaans ambassadepersoneel op Cuba. Later deden zich vergelijkbare incidenten voor in landen als China en Rusland.

Onverklaarbare klachten

Personeelsleden meldden zich met onverklaarbare gezondheidsklachten, zoals ernstige hoofdpijn en misselijkheid. Ook hoorden ze vreemde geluiden, zoals die van krekels. Sinds december vorig jaar kregen nog drie medewerkers van de geheime dienst CIA ernstige symptomen na overzeese opdrachten. Ze moesten hiervoor allemaal behandeld worden in het ziekenhuis.

De precieze oorzaak bleef onduidelijk. Er werd gespeculeerd over aanvallen met geluid en radiogolven. In december vorig jaar ontdekten Amerikaanse onderzoekers dat microgolven de waarschijnlijke oorzaak zijn.

De 70 nieuw ontdekte gevallen worden grondig onderzocht door de Amerikaanse autoriteiten. President Joe Biden belooft dat intensiever wordt onderzocht of er nog onontdekte gevallen zijn.

Ook incidenten rond Washington

Niet alleen in Cuba en China, ook binnen de Verenigde Staten worden incidenten gemeld. Overheidspersoneel rond Washington zou ziek zijn geworden zonder duidelijk aanwijsbare oorzaak.

De ziekteverschijnselen deden denken aan het Havana-syndroom. Bronnen zeiden tegen CNN dat zich de afgelopen jaren twee mogelijke ‘energie-aanvallen’ hebben voorgedaan. Eén vorig jaar in de buurt van het Witte Huis, de ander in 2019 in een voorstad van Washington.

Lees ook:   Mooi haar

Bron

Onderzoekers hebben nu de mogelijke oorzaak gevonden.

https://www.rtlnieuws.nl/nieuws/buitenland/artikel/5201554/havana-syndroom-ambassade-amerikaanse-ziekte-duizeligheid

Het Moskou-signaal

De laatste theorie is dus die van de gerichte microgolven. Maar wie daar dan verantwoordelijk is, dat is niet duidelijk. Het doet wel denken aan het Moskou-signaal, een spionageschandaal dat speelde tussen 1953 en 1976. Waarbij Amerikaanse ambassademedewerkers in Moskou ook ziek werden van microgolven die op hun gebouw gericht werden. Waarom is niet duidelijk, mogelijk ging het om een poging tot afluisteren of het verstoren van de elektronica.

Het nieuwste rapport houdt het dus op microgolven, maar sluit andere oorzaken ook niet helemaal uit. Het was een lastig onderzoek, stellen de wetenschappers. Onder meer omdat lang niet iedereen dezelfde klachten had. Maar ook omdat eerdere rapporten niet allemaal in te zien waren, omdat ze geheim zijn.

https://www.trouw.nl/buitenland/onderzoek-naar-mogelijke-energie-aanval-bij-witte-huis~be559a31/

Gerelateerde artikelen

Back to top button