web analytics

Hoe Dupont de wereld vergiftigde met Teflon

‘The Devil We Know:’ How DuPont Poisoned the World with Teflon

f44044f6a89a2195d41881c5e2dde6ac AnGel-WinGs.nl

De Netflix- documentaire met de titel ” The Devil We Know ” vertelt het verhaal van DuPont’s decennialange doofpot van de schade die wordt veroorzaakt door chemicaliën die worden gebruikt om zijn populaire non-stick Teflon ™ -producten te maken. De film laat zien hoe de chemicaliën die werden gebruikt om teflon mensen en het milieu te laten vergiftigen – niet alleen in Parkersburg, West Virginia, waar DuPont een teflonfabriek had, maar over de hele wereld.

Het begon allemaal in 1945, toen DuPont, omgedoopt tot DowDuPont na de fusie in 2017 met Dow Chemical, begon met de productie van Teflon, een product dat vooral bekend staat om zijn gebruik in kookgerei met antiaanbaklaag, maar dat ook veel wordt gebruikt in een verscheidenheid aan andere consumentenproducten, waaronder waterdichte producten. kleding en meubels, voedselverpakkingen, zelfreinigende ovens, vliegtuigen en auto’s.

Een van de belangrijkste ingrediënten in DuPont’s Teflon was C8, een giftige, door de mens gemaakte chemische stof die werd gemaakt door Minnesota Mining and Manufacturing Company, beter bekend als 3M, om Scotchgard te maken. De chemische stof, ook bekend als PFOS of PFOA, gaf Teflon zijn antikleefeigenschappen.

Zowel 3M als DuPont waren zich terdege bewust van de gezondheidsrisico’s van C8. Maar dat weerhield DuPont er niet van om de giftige chemische stof in lokale waterwegen te dumpen , waar het in het openbare drinkwater terechtkwam en vervolgens duizenden mensen ziek maakte en uiteindelijk velen van hen doodde.

3M en DuPont dekten de gezondheidsrisico’s van C8 af

De film bevat verhalen van een aantal mensen die getroffen zijn door DuPont’s Teflon, waaronder DuPont-medewerkers, kinderen en volwassenen in de omliggende gemeenschap, evenals huisdieren, vee en dieren in het wild.

Lees ook:   "Infectieziekten dragen bij aan het ontstaan ​​van gewrichtsziekten"

Een van die verhalen is dat van Sue Bailey, een voormalige werknemer van DuPont die het leven schonk aan een zoon met ernstige misvormingen. Haar zoon, William Bailey, alias Bucky, werd geboren met een halve neus, een neusgat, een gekarteld ooglid en een sleutelgatpupil waar zijn iris en netvlies waren losgemaakt.

Sue’s werk voor DuPont vereiste dat ze in direct contact kwam met C8. Haar baan bestond uit het werken in een grote kamer met enorme cilinders gevuld met C8. De cilinders zouden volgens de film over borrelen als een uit de hand gelopen bubbelbad. Het productieproces van teflon liet een lozing van water achter. Het was Sue’s taak om het terug te pompen, waar het rechtstreeks in de rivier zou stromen.

DuPont probeerde Sue de schuld te geven van de geboorteafwijkingen van haar zoon. Maar ze kocht het niet. Op haar eerste werkdag hoorde ze haar collega’s praten over een andere werknemer van DuPont die bevallen was van een baby met misvormingen die erg op die van Bucky leken.

DuPont wist dat blootstelling aan C8 de gezondheid van de mens kan schaden en geboorteafwijkingen kan veroorzaken. Zowel DuPont als 3M bestudeerden de chemische stof sinds de jaren zestig. Een onderzoek naar de chemische stof onder leiding van 3M stelde vast dat de chemische stof mogelijk geboorteafwijkingen zou kunnen veroorzaken in de ogen van rattenfoetussen.

Studies koppelen Teflon-chemische stof aan zes ziekten bij de mens

In de film is ook Ken Wamsley te zien, een voormalige werknemer van DuPont die 40 jaar voor het bedrijf heeft gewerkt. Hij zei dat de eerste keer dat hij hoorde dat C8 gevaarlijk was, afkomstig was van een supervisor die zei dat het zwangere vrouwen zou kunnen schaden. DuPont stuurde alle vrouwen naar huis, maar stond erop dat de mannen geen risico liepen.

Lees ook:   Mooi haar, huid en nagels

Dat bleek een brutale leugen te zijn.

Tegenwoordig weten we dat blootstelling aan C8 in drinkwater verband houdt met zes verschillende ziekten: nierkanker, zaadbalkanker, colitis ulcerosa, schildklieraandoening, pre-eclampsie en hoog cholesterol, aldus de film.

Er zijn aanwijzingen dat DuPont decennialang wist dat blootstelling aan C8 op de lange termijn gezondheidseffecten zou kunnen hebben bij mensen. DuPont begon in 1988 met het uitvoeren van kankerstudies. De eigen studies van het bedrijf toonden aan dat blootstelling aan C8 ratten, honden en apen doodde door testiskanker, leverziekte en pancreasziekte te veroorzaken.

Teflon-chemische stof zit in het bloed van 99 procent van de Amerikanen

DuPont ging niet alleen door met de productie van Teflon, maar bleef de chemische stof ook in waterwegen dumpen.

In 2001 werd een class-action-rechtszaak tegen DuPont aangespannen door inwoners van de Ohio River Valley die waren blootgesteld aan C8 in hun drinkwater. DuPont stemde ermee in om de zaak te schikken en bood de eisers $ 343 miljoen aan.

Maar in een baanbrekende beslissing weigerden de eisers individuele betalingen te accepteren. In plaats daarvan besloten ze een C8 Science Panel op te richten dat zich toelegt op het bestuderen van het verband tussen C8 in drinkwater en ziekten bij de mens.

C8-besmetting is zo wijdverbreid dat, volgens dit artikel in de Intercept, 99 procent van de Amerikanen de chemische stof in hun bloed heeft. Het is ook gevonden in het bloed van mensen uit alle delen van de wereld. De belangrijkste bronnen van blootstelling zijn nog enigszins een mysterie. De waarschijnlijke boosdoeners zijn echter industrieel afval en de consumentenproducten die in de loop van de tijd C8 kwijtraken.

Volgens de voorwaarden van de schikking van $ 343 miljoen kunnen zes waterdistricten het bloed van mensen testen en DuPont aanklagen als het Science Panel kan bewijzen dat blootstelling aan C8 schade heeft veroorzaakt.

Lees ook:   Waxinelichthoudertje

DuPont zei dat het er zeker van was dat de testresultaten zouden bewijzen dat C8 veilig was.

Om de uitdaging te overwinnen om genoeg vrijwilligers te werven om hun bloed voor analyse in te dienen, gebruikte het panel een deel van het geld van de schikking om elke vrijwilliger $ 400 te bieden.

Door de uitbetaling en een enorme media-inspanning kreeg het panel meer dan 70.000 mensen om deel te nemen. Het proces duurde meer dan zeven jaar. In 2012 waren de resultaten in: Blootstelling aan C8 in drinkwater veroorzaakte zes verschillende ziekten bij de mens.

DuPont maakt nog steeds Teflon

Tegen DuPont werden meer dan 3.500 zaken aangespannen. Al snel begonnen de overwinningen binnen te stromen.

Het eerste geval betrof een vrouw die zei dat blootstelling aan C8 haar nierkanker veroorzaakte. De jury vond DuPont schuldig en kende de eiser $ 1,6 miljoen toe.

In 2017 kwamen DuPont en Chemours, een bedrijf opgericht door DuPont, overeen om $ 671 miljoen te betalen om duizenden rechtszaken te schikken.

Veel rechtszaken zijn nog steeds in behandeling aan deze dag.

DuPont stemde ermee in om C8 tegen 2015 terloops uit te faseren. Maar het maakt nog steeds Teflon. DuPont heeft C8 vervangen door een nieuwe chemische stof genaamd Gen-X, die al in waterwegen opduikt.

Dierstudies uitgevoerd door DuPont vonden volgens de film tumoren bij ratten die waren blootgesteld aan Gen-X. De tumoren zijn vergelijkbaar met die bij ratten die zijn blootgesteld aan C8.

Of Gen-X net zo slecht of zelfs slechter is dan C8, valt nog te bezien.

https://www.organicconsumers.org/blog/devil-we-know-how-dupont-poisoned-world-teflon

Gerelateerde artikelen

Back to top button