web analytics
...

Castorolie

4 Redenen waarom castorolie een plekje in je toilettas verdient

(Edgar Cayce heeft het ook vaak gehad over castorolie)

4be67d7de7472817b5ed1edcec37bb93 via Angel-Wings

Castorolie: ook wel ricinusolie of wonderboomolie genoemd. Een plantaardige, unieke olie, die goed zou zijn voor allerlei dingen. Wil je weten welke? Lees dan gauw verder.

Castorolie is een pure en kalmerende olie, die vroeger veel werd gebruikt door Egyptenaren en Grieken. Het goedje is 100% plantaardig en wordt gemaakt van de vrucht van de wonderboom: de ricinus communis. Door de bonen van deze wonderboom te persen, wordt de olie gewonnen.

Ontwikkelingsproces
Er zijn in de basis twee soorten castoroliën: Jamaicaanse en koudgeperste. Beide worden gemaakt van ricinuszaad, maar de technieken om deze soorten te verwerken verschillen. Hierdoor zien de oliën er anders uit van kleur en textuur.

Bij de koudgeperste olie worden de bonen zó hard geperst, dat de olie uit de zaden druipt. Deze olie heeft een lichtgelige, heldere kleur en ziet er stroperig uit.

Bij bereiding van de Jamaicaanse versie worden de zaden geroosterd of gebrand. Na het roosteren worden de bonen gekookt in een grote pan en gepureerd op de traditionele Caribische manier. Het product dat hierna overblijft is zwart en de olie bevat dus as van het roosteren, waardoor deze variant ook dikker is dan de koudgeperste variant.

Voordelen van castorolie
Van oorsprong werd castorolie gebruikt voor medicinale doeleinden. Het heeft namelijk ontstekingsremmende eigenschappen, wat ervoor zorgt dat het ontstekingen tegengaat of vermindert en pijn verlicht.

Tegenwoordig gebruiken we deze olie vooral voor cosmetische doeleinden en kun je het halen bij ongeveer elke drogisterij.

Geef je huid een boost
Veel mensen gebruiken castorolie om hun huid een gezonde boost te geven. Masseer de olie in en laat deze ongeveer een kwartier intrekken. Spoel het daarna af met lauwwarm water.

Als haarmasker
Ook wordt castorolie veel gebruikt in haar: hoofdhaar. Breng de olie aan op drooghaar en laat het zo’n vijftien minuten intrekken, zoals je met een haarmasker doet. Was daarna wel je haar goed.

Wenkbrauwen en wimpers laten groeien
Maar ook wimpers en wenkbrauwen hebben baat bij castorolie. De castorolie zou je haar voller en langer maken. Breng ’s avonds voor je naar bed gaat de olie aan op je wimpers. Je kunt dit met je vingers doen, of bijvoorbeeld een lege mascaraborstel gebruiken. Was de olie er ’s ochtends weer af met wat lauwwarm water.

Je darmen oppeppen
Castorolie zou ook een uitstekende remedie zijn om de inwendige reiniging van je darmen te bevorderen. Het is een gunstige behandeling voor een natuurlijke stoelgang. Neem ’s ochtends of voor het slapen gaan 1 tot 3 eetlepels olie in een derde glas water en drink dit rustig op, voor de beste werking.

https://www.rtlnieuws.nl/lifestyle/mode-verzorging/artikel/5220558/castorolie-wimpers-groeien

Ik vind het een vreselijk plakkerige olie… ieuw enzo maar je make up kun je er wel mee afhalen bv…
Maar in mijn haar doe ik het niet meer…

7b31b542b8c8bd563482a14727ec3681 via Angel-Wings

Ricinusolie is een dikke, stroperige olie die is afgeleid van de castorboon (wat technisch gezien helemaal geen boon is; het is een zaadje!). Net als veel andere zaden en noten zit de castorboon vol met vetzuren, zodat er olie uit kan worden geperst. Het is een heel unieke olie – daar bestaat geen twijfel over. Het is de enige olie die voornamelijk bestaat uit ricinolzuur, een soort onverzadigd vetzuur met een verscheidenheid aan eigenschappen, waaronder een uniek huidgevoel en enkele interessante fysiologische effecten.

Dus waar gaat de castorolie-obsessie over?

Voordat we er diep in ingaan, is het belangrijk om castorolie de eer te geven waar het nodig is: zoals bij veel andere oliën, is het een verzachtend middel dat kan helpen om vocht in de huid te houden, zodat het cosmetisch kan worden gebruikt in vochtinbrengende crèmes en lippenbalsems.

Lees ook:   Schoenen aan of uit in huis?

Er zijn echter veel beweringen over die tamelijk verdacht zijn, vooral als het gaat om ricinusolie voor haar. De grote claim is dat ricinusolie de wenkbrauwen, wimpers en hoofdhaar kan helpen om razendsnel te groeien, maar de uitleg waarom is overal.

De meest voorkomende is dat het ontstekingsremmend werkt, wat gedeeltelijk waar lijkt te zijn , maar als het om haargroei gaat, zijn de dingen iets gecompliceerder. Hoewel ontstekingsremmers kunnen helpen bij door ontstekingen veroorzaakte haarproblemen, is het eigenlijk vrij zeldzaam dat dit voor de meeste mensen de ENIGE reden voor haaruitval of schade is. Dit alleen al geeft aan dat ricinusolie geen wondermiddel is dat alles kan.

Andere bronnen suggereren dat castorolie helpt bij de haargroei omdat het een antischimmel- of antibacterieel middel is. Af en toe zullen bronnen zeggen dat ricinusolie helpt omdat het antioxidanten bevat, omdat het de pH van de hoofdhuid in evenwicht houdt, of dat het de haarzakjes stimuleert. Er is geen wetenschap die absoluut bewijst dat deze dingen waar zijn.

 

Dus werkt castorolie voor haar echt?

Nu u begrijpt wat de beweringen over ricinusolie zijn, laten we ze onderzoeken, te beginnen met de meest onhoudbare beweringen: hoewel ricinusolie antioxidanten bevat, wat goed kan zijn om het haar te beschermen, is de waarheid dat het niet meer antioxidanten bevat. dan andere botanische oliën of extracten, om nog maar te zwijgen van het feit dat antioxidanten een betere invloed hebben op het haar wanneer ze worden geconsumeerd , dus het aanvullen ervan  zou veel effectiever zijn.

Het volgende is de suggestie dat het de pH van de hoofdhuid in evenwicht kan brengen, terwijl de waarheid is dat vetzuren die in olie zijn gebonden niet in water oplosbaar zijn,  zodat ze de pH helemaal niet kunnen beïnvloeden. Ten slotte is de kwestie van stimulatie ook verdacht, hoewel het mogelijk is dat alleen door masserende olie in de hoofdhuid stimulatie is verbeterd.

De ontstekingsremmende effecten van ricinusolie zijn het meest intrigerend, maar wanneer folliculaire ontsteking de reden is voor haarbeschadiging of -uitval, is het belangrijk dat het ontstekingsremmende plaatselijke ingrediënt daadwerkelijk in de follikels kan doordringen. Omdat ricinusolie vrij zwaar en dik is, dringt het niet  goed door, dus hoewel het ontstekingsremmende effect goed kan zijn als de huid geschaafd is (en men er niet gevoelig voor is), zal het waarschijnlijk niet de huid bereiken. haarzakjes waar een ontsteking een probleem kan zijn. Het is beter om micro-ingekapselde verzachtende ingrediënten te kiezen die daadwerkelijk in de follikel kunnen komen om actie te ondernemen.

Laten we het vervolgens hebben over de antibacteriële en schimmelwerende claims, waarmee we een paar problemen hebben. Ten eerste is het meeste onderzoek dat deze beweringen ondersteunt, helemaal niet gedaan op ricinusolie, maar op extracten van het ricinusblad  die een totaal andere chemische samenstelling hebben.

Bovendien zijn schimmels en bacteriën zelden de oorzaak van haarverlies, en hoewel infectie soms wimperverlies kan veroorzaken, het is nergens dichtbij een veel voorkomende reden ervoor te zijn. Als infectie de reden is voor haarverlies, is het beter om bewezen antimicrobiële middelen te gebruiken in plaats van een olie met beperkt bewijs. Ten slotte wordt ricinusolie als “antischimmel” vaak aanbevolen voor mensen die lijden aan roos of seborroïsche dermatitis, maar dit is in feite zeer problematisch. De schimmel die deze huidaandoeningen veroorzaakt, voedt zich in feite met de lipiden in oliën, dus het aanbrengen ervan kan de toestand verergeren.

Het harde feit is dat wanneer het onder wetenschappelijk toezicht wordt geplaatst, er geen onderzoek is om aan te tonen dat ricinusolie helpt bij de haargroei. Alle anekdotische ervaringen hebben waarschijnlijk meer te maken met het placebo-effect of de simpele voordelen van hydratatie.

Lees ook:   Wat de echte oorzaak is van hart en vaatziekten

 

Andere problemen met castorolie

Afgezien van het feit dat ricinusolie niet de magische remedie is die het zou zijn, is het ook geen geweldig cosmetisch ingrediënt, althans niet wanneer het rechtstreeks op de huid of het haar op volle kracht wordt aangebracht.

 

Het is irriterend en droogt

Ricinusolie is een zeer samentrekkende olie en kan daarom irriterend zijn voor de huid. Er zijn een paar casestudy ‘s  waarin mensen contactdermatitis ontwikkelden na het aanbrengen van ricinusolie op hun huid, en er is geen gebrek aan online berichten over ricinusolie die de huid irriteert, wat leidt tot uitdroging, gevoeligheid en zelfs haaruitval, wat precies het tegenovergestelde is van wat je wilt dat het doet! Het kan zelfs nog gevaarlijker zijn wanneer het wordt aangebracht op het tere gebied rond de ogen. De problemen met ricinusolie komen meestal door het op volle sterkte te gebruiken, dus het is meestal veilig als het wordt verdund.

 

Het is plakkerig en aanhankelijk

Ricinusolie is extreem stroperig, wat een iets aangenamere manier is om te zeggen dat het dik en plakkerig is. Dit maakt het uiterst onaangenaam in gebruik, vooral op de wimpers maar ook op de hoofdhuid. Eenmaal aangebracht kan het erg moeilijk zijn om het te verwijderen en kan de hoofdhuid vettig aanvoelen. Dit zou van ondergeschikt belang zijn als castorolie zo wonderbaarlijk was als wordt beweerd, maar aangezien de effecten ervan niet zijn bewezen, is het het gewoon niet waard. Bovendien kan de plakkerige aard van deze olie zelfs grote schade aanrichten doordat het haar gemakkelijker in de war raakt, en in sommige gevallen kan het zelfs ernstige haarmatten veroorzaken , tot het punt waarop het haar niet kan worden ontward en moet worden afgeknipt.

 

Het is gevaarlijk als het wordt gegeten

Hoewel het advies voor het gebruik van ricinusolie voor de haargroei is voor plaatselijke toepassing, zal het per ongeluk consumeren zeer onaangenaam zijn, omdat het een sterk laxeermiddel is  dat diarree kan veroorzaken. Het consumeren van enorme hoeveelheden ricinusolie kan terecht gevaarlijk zijn, vooral voor kinderen en dieren die waarschijnlijk per ongeluk dingen eten die ze niet zouden moeten eten. 

 

Natuurlijke producten die echt helpen bij de haargroei

Daarom hebben we uitgelegd waarom we niet denken dat ricinusolie een geweldige remedie is tegen de haargroei, waardoor je je waarschijnlijk afvraagt ​​welke natuurlijke ingrediënten je haar daadwerkelijk zullen helpen.

Laten we beginnen met ingrediënten die op dezelfde manier werken als ricinusolie: ontstekingsremmers. Wanneer de haarzakjes worden gekalmeerd, zijn ze in een betere positie om haar te blijven maken, maar er zijn tal van ontstekingsremmende natuurlijke verbindingen die veel aangenamer zijn in gebruik dan ricinusolie, zoals hennep  en kurkuma met een volledig spectrum . Beide ingrediënten kunnen in de haarzakjes doordringen, vooral wanneer ze micro-ingekapseld zijn, zoals de  VEGAMOUR GRO + -collectie  haar-, wimper- en wenkbrauwserums .

Daarnaast geven we ook de voorkeur aan ingrediënten waarvan is bewezen dat ze helpen bij de haargroei door middel van goed begrepen mechanismen, zoals het DHT-blocker rode klaver-  extract dat we gebruiken in ons GRO Hair Serum . Het toevoegen van een  haarserum om zichtbaar langer haar aan te moedigen, is een van de gemakkelijkste manieren om uw haarroutine te maximaliseren.

Dus het komt erop neer dat als ricinusolie je huid niet irriteert, je er niet bij weg hoeft te blijven in je cosmetica, maar weet dat het niet de wonderbaarlijke remedie voor haargroei is die iedereen op internet lijkt te beweren. Er zijn tal van natuurlijke alternatieven die prettiger in het gebruik zijn en je die weelderige lokken geven.

 

Laat meer zien

Gerelateerde artikelen

Back to top button