web analytics

Waarom veel plantaardige oliën kankerverwekkend zijn

Waarom veel plantaardige oliën kankerverwekkend zijn

Dieetvetten zijn een cruciaal onderdeel van een gezond dieet, maar de duivel zit in de details en het soort vetten dat je kiest, kan een wereld van verschil maken. Het vervangen van gevaarlijke oliën door gezonde vetten is een eenvoudige manier om uw gezondheid te verbeteren en uw risico op chronische ziekten te verminderen.

Helaas zijn de vetten die een slechte gezondheid bevorderen, degene waarvan ons is verteld dat ze het gezondst zijn en vice versa. Onder de absoluut slechtste soorten vet die je kunt eten, zijn plantaardige oliën , zoals maïsolie, sojaolie, zonnebloem- en koolzaadolie, te vinden in de meeste bewerkte voedingsmiddelen en restaurantmaaltijden.

Volgens het rapport van het US Department of Agriculture 2017, 1 “Amerikaanse trends in voedselbeschikbaarheid”, daalde de consumptie van verzadigde dierlijke vetten zoals boter, reuzel en rundvet met 27% tussen 1970 en 2014, terwijl de consumptie van plantaardige oliën met 87% steeg . De inname van salade en bakolie steeg met name met een opmerkelijke 248%.

Naar mijn mening zijn verwerkte plantaardige oliën, rijk aan omega-6 meervoudig onverzadigde vetzuren (PUFA’s), de meest gevaarlijke voedingsfactor van allemaal, die een hogere tol eisen voor de menselijke gezondheid dan zelfs hoge fructosestroop.

Niet alleen zijn plantaardige oliën in verband gebracht met hartaandoeningen, gastro-intestinale aandoeningen zoals prikkelbare darmaandoeningen en ontstekingsaandoeningen zoals artritis, ze zijn ook in verband gebracht met kanker, met name neuroblastoom, borst-, prostaat-, dikke darm- en longkanker. 2

Plantaardige oliën – Een verborgen oorzaak van kanker
In een artikel in Medium, 8 november 2019, bespreekt 3 Maria Cross, een voedingsdeskundige met een master of science, de wetenschap achter plantaardige oliën en wat deze kankerverwekkend maakt. Ze legt uit:

“Er zijn twee klassen PUFA: omega-6 en omega-3. Hoewel functioneel verschillend en niet uitwisselbaar, zijn deze twee klassen voortdurend bezig met een metabolische evenwichtsoefening, duwen en trekken terwijl ze strijden om opname in het lichaam.

Er is niets intrinsiek mis met omega-6 PUFA’s: we hebben ze nodig … Als omega-6-vet essentieel is voor de gezondheid, heeft het geen zin dat het ook kanker kan veroorzaken …

Daarom geloven wetenschappers dat het niet per se omega-6 is die de schuld heeft; het is de balans tussen de twee groepen PUFA die niet meer werkt en onze lichamen verwoest. We zijn geëvolueerd op, en zijn genetisch aangepast aan, een dieet dat min of meer gelijke hoeveelheden omega-3 en omega-6 4 biedt …

Met de industrialisatie van onze voeding en de enorme hoeveelheden plantaardige bakoliën die erin verwerkt zijn, is de verhouding tussen omega-6 en omega-3 enorm verschoven en verbruiken we tot 25 keer 5 meer omega-6 dan omega-3 …

Er kunnen alleen gevolgen zijn, en inderdaad zijn er: experimentele gegevens 6 ondersteunen de theorie dat het deze scheve balans tussen de twee PUFA’s is die de ontwikkeling van een tumor beïnvloedt. ”

Hoe scheve PUFA-verhoudingen kanker bevorderen
De kankerverbinding wordt ook besproken in een artikel uit 2016, 7 “Role of Diets Rich in Omega-3 and Omega-6 in the Development of Cancer”, waarin wordt opgemerkt dat “Omega-6 en omega-3 PUFA’s vaak met elkaar concurreren voor metabolisme en handelen op een tegenovergestelde manier. ”

Uw lichaam metaboliseert omega-3 en omega-6 PUFA’s tot eicosanoïden, die hormoonachtige stoffen zijn, en als algemene regel zijn omega-3 eicosanoïden ontstekingsremmend, terwijl omega-6 eicosanoïden pro-inflammatoire effecten hebben. 8 Een deel van de voordelen van omega-3 vetten is dat ze de pro-inflammatoire effecten van omega-6 eicosanoïden blokkeren.

Zoals opgemerkt in de hierboven aangehaalde paper van 2016 9 , “hebben verschillende onderzoeken aangetoond dat omega-6 PUFA’s progressie veroorzaken bij bepaalde soorten kanker,” terwijl “omega-3 PUFA’s een therapeutische rol hebben tegen bepaalde soorten kanker.”

Lees ook:   Narcisme

Tabel 1 in dat artikel bevat een lijst van acht bekende mechanismen waarmee omega-3 uw risico op kanker verlaagt. Het is bijvoorbeeld aangetoond dat omega-3 insulineachtige groeifactor (IGF) remt en groeifactorreceptoren die betrokken zijn bij kanker omlaag reguleert.

Omega-3-vetten verminderen ook angiogenese en cel-tot-celadhesie, verbeteren de structuur en functie van cellen, bestrijden ontstekingen (wat een kenmerk is van kanker 10 ) en induceren kankercelapoptose (celdood). 11 Tabel 2 in datzelfde artikel somt de pro-tumor mechanismen van omega-6 vetten op, waaronder: 12

Creatie van reactieve soorten die DNA beschadigen
17-beta-estradiol-epoxidatie, die op zijn beurt een carcinogene verbinding genereert
Verbetering van de genotoxische effecten van andere verbindingen
Zoals uitgelegd in mijn boek, ” Superfuel “, samen geschreven met James DiNicolantonio, Pharm.D., Remt omega-6 ook cardiolipine, een belangrijk onderdeel van het binnenmembraan van uw mitochondria dat moet worden verzadigd in DHA om het te krijgen om goed te functioneren. 13

Cardiolipine kan worden vergeleken met een cellulair alarmsysteem dat apoptose (celdood) activeert door caspase-3 te signaleren wanneer er iets misgaat met de cel. Als de cardiolipine niet verzadigd is met DHA, kan het geen caspase-3 signaleren en treedt er dus geen apoptose op. Als gevolg hiervan kunnen disfunctionele cellen blijven groeien, wat kan veranderen in een kankercel.

Plantaardige oliën bevorderen vrijwel alle chronische ziekten
Kanker is veruit niet het enige gezondheidsrisico van plantaardige oliën. Zoals gezegd, bevorderen ze vrijwel alle chronische ziekten door uw omega-3 tot omega-6-verhouding van kilter te gooien. Maar ze beïnvloeden uw ziekterisico ook op andere manieren.

Belangrijk is dat plantaardige oliën bij verhitting afbreken en extreem giftige oxidatieproducten vormen, inclusief cyclische aldehyden. 14 Cyclische aldehyden veroorzaken geoxideerd lipoproteïne met lage dichtheid (LDL) geassocieerd met hartaandoeningen . Ze verknopen ook tau-eiwit en creëren neurofibrillaire klitten, waardoor ze bijdragen aan de ontwikkeling van neurodegeneratieve ziekten.

Zoals uitgelegd door Dr. Cate Shanahan in haar boek, “Deep Nutrition: Waarom je genen nodig Traditional Food,” 15 om te begrijpen hoe vetten in de voeding van invloed op je gezondheid je nodig hebt om te begrijpen hoe vetten oxideren.

De omega-6 PUFA’s in plantaardige oliën hebben zeer bederfelijke bindingen die reageren met zuurstof, waardoor een vrije radicalencascade ontstaat die normale vetzuren in je lichaam omzet in gevaarlijke hoogenergetische moleculen die ritselen en verwoesting veroorzaken op een manier die vergelijkbaar is met die van straling.

Wat meer is, veel van de vandaag geproduceerde plantaardige oliën – vooral maïs en sojaolie – zijn genetisch gemanipuleerd en een belangrijke bron van glyfosaatblootstelling, en glyfosaat is ook in verband gebracht met darmschade en andere gezondheidsproblemen.

Het boek van Shanahan legt ook uit op de gevaren van 4-hydroxynonenal (4HNE), dat ontstaat tijdens de verwerking van de meeste plantaardige oliën. 4HNE is zeer giftig, vooral voor uw darmbacteriën, en consumptie van 4HNE is gecorreleerd met een obesogene balans van darmflora.

4HNE veroorzaakt cytotoxiciteit en DNA-schade en veroorzaakt vrije radicalen die het mitochondriale membraan beschadigen. Zoals opgemerkt door Shanahan in ons interview uit 2017, opgenomen in ” Dieetvetten – Het goede, het slechte en het lelijke “:

“Je kunt geen betere afleveringsvehikel ontwerpen voor een toxine dat je gezondheid langzaam zal vernietigen in de loop van misschien 10, 20 jaar, afhankelijk van de genetica van je antioxidant-systeemcapaciteit.”

Shanahan merkt ook op dat biologische plantaardige olie niet het antwoord is, omdat 4HNE voorkomt, zelfs als de olie wordt verkregen uit biologische gewassen. Het is een intrinsiek bijproduct van het raffineren en verwerken van de olie, ongeacht hoe gezond de olie in eerste instantie was.

Lees ook:   Gezonde mensen zover krijgen dat ze medicijnen gaan gebruiken

De omega-6 in plantaardige oliën beschadigt ook het endotheel (de cellen langs uw bloedvaten), waardoor LDL en zeer lage dichtheid lipoproteïne (VLDL) -deeltjes in het subendothelium kunnen doordringen.

Met andere woorden, deze oliën worden geïntegreerd in uw cel- en mitochondriale membranen, en zodra deze membranen zijn aangetast, vormt deze de basis voor allerlei gezondheidsproblemen.

Ze maken ook celmembranen minder vloeibaar, wat invloed heeft op hormoontransporters in het celmembraan en uw metabolisme vertraagt, en remmen de verwijdering van senescente cellen – verouderde, beschadigde of verlamde cellen die het vermogen hebben verloren om te reproduceren en ontstekingscytokines te produceren die snel versnellen ziekte en veroudering.

Plantaardige oliën ontdoen ook je lever van glutathion (die antioxiderende enzymen produceert), waardoor je antioxidantafweer verlaagt, 16 en delta-6 desaturase (delta-6) remt, een enzym dat betrokken is bij de conversie van omega-3 met korte ketens naar langere ketens omega-3 vetzuren in uw lever. 17

Adresseer uw verhouding tussen Omega-6 en Omega-3 om uw gezondheid te beschermen
Op zee gebaseerd omega-3 is een van de belangrijkste vetten in het menselijke dieet, omdat docosahexaeenzuur (DHA) en eicosapentaeenzuur (EPA) eigenlijk belangrijke structurele elementen van cellen zijn, inclusief uw hersencellen, en niet alleen eenvoudige brandstof. Als u niet genoeg DHA en EPA heeft, is het vermogen van uw lichaam om gezonde celstructuren te herstellen en te onderhouden ernstig aangetast.

De sleutel die velen over het hoofd zien, is het belang van een juiste verhouding van omega-3 tot omega-6. Eenvoudig meer omega-3 toevoegen is misschien niet voldoende als u ook geen stappen neemt om uw omega-6-inname aanzienlijk te verlagen en plantaardige oliën zijn een primaire bron.

Zoals opgemerkt in de paper van 2002, 18 “Het belang van de verhouding van Omega-6 / Omega-3 essentiële vetzuren”:

“Overmatige hoeveelheden omega-6 meervoudig onverzadigde vetzuren (PUFA) en een zeer hoge omega-6 / omega-3-verhouding, zoals wordt gevonden in de hedendaagse westerse voeding, bevorderen de pathogenese van veel ziekten, waaronder hart- en vaatziekten, kanker en ontstekingen en auto-immuunziekten, terwijl verhoogde niveaus van omega-3 PUFA (een lage omega-6 / omega-3-verhouding) onderdrukkende effecten hebben.

Bij de secundaire preventie van hart- en vaatziekten werd een verhouding van 4/1 geassocieerd met een afname van de totale mortaliteit met 70%. Een verhouding van 2,5 / 1 verminderde rectale celproliferatie bij patiënten met colorectale kanker, terwijl een verhouding van 4/1 met dezelfde hoeveelheid omega-3 PUFA geen effect had.

De lagere omega-6 / omega-3-verhouding bij vrouwen met borstkanker ging gepaard met een verminderd risico. Een ratio van 2-3 / 1 onderdrukte ontsteking bij patiënten met reumatoïde artritis en een ratio van 5/1 had een gunstig effect op patiënten met astma, terwijl een ratio van 10/1 nadelige gevolgen had.

Deze studies geven aan dat de optimale verhouding kan variëren met de ziekte in kwestie. Dit komt overeen met het feit dat chronische ziekten multigenisch en multifactorieel zijn.

Daarom is het heel goed mogelijk dat de therapeutische dosis omega-3-vetzuren afhankelijk is van de ernst van de ziekte als gevolg van de genetische aanleg. Een lagere verhouding omega-6 / omega-3-vetzuren is wenselijker om het risico op veel van de chronische ziekten met een hoge prevalentie in westerse samenlevingen te verminderen … ”

Omdat de meeste bewerkte voedingsmiddelen en restaurantvoedingsmiddelen deze oliën bevatten, betekent het verwijderen van je dieet ervan dat je verwerkte gerechten en restaurantmaaltijden moet weggooien en helemaal opnieuw koken met gezondere kookvetten. Hoewel je omega-6 nodig hebt, moet het in zijn onbewerkte vorm zijn, niet in industriële plantaardige oliën. Goede bronnen zijn hele, rauwe plantenzaden en boomnoten.

Lees ook:   Medicatie die vitamine tekorten veroorzaken

Gezondste vetten om te koken
Hoewel de duivel in de details zit, en de details misschien ingewikkeld zijn, is de eenvoudigste manier om te begrijpen waar een gezond dieet uit bestaat 100 jaar terug te denken en na te denken over wat voedsel toen was en hoe het werd bereid.

Waar je naar streeft is echt voedsel – volledig voedsel dat zo dicht mogelijk bij zijn natuurlijke staat staat. Dit kan met name belangrijk zijn als het gaat om vetten. Nogmaals, het weggooien van plantaardige oliën en al het voedsel dat ermee is gekookt, kan een lange weg helpen om ontstekingen en mitochondriale en cellulaire schade te verminderen, die je beschermen tegen een verscheidenheid aan veel voorkomende moordenaars, waaronder kanker. Wat betreft het vervangen van de plantaardige oliën, behoren de volgende tot uw gezondste opties:

• Organisch gepekeld reuzel – Een analyse uit 2015 19 van meer dan 1.000 rauw voedsel gerangschikt rauw gescheiden varkensvet, ook bekend als reuzel , als het achtste gezondste voedsel op een lijst van 100. 20 Waardevolle voedingsstoffen in reuzel zijn vitamine D, 21 omega-3 vetten, 22 enkelvoudig onverzadigde vetten 23 (dezelfde vetten gevonden in avocado’s en olijfolie 24 ), verzadigde vetten 25 en choline. 26

• Kokosolie is een andere uitstekende bakolie die vol zit met gezondheidsvoordelen.

• Olijfolie – Authentieke olijfolie bevat gezonde vetzuren die uw risico op hartaandoeningen kunnen helpen verlagen. Hoewel de standaardaanbeveling is geweest om het gebruik van olijfolie om te koken te vermijden en het alleen koud te gebruiken, is recent onderzoek 27 waarin 10 populaire kookoliën werden vergeleken in tegenspraak met dit advies, waaruit blijkt dat extra vergine olijfolie eigenlijk het beste scoorde voor zowel oxidatieve stabiliteit als gebrek van schadelijke verbindingen geproduceerd bij verhitting.

Een woord van waarschuwing is echter gerechtvaardigd. Nep olijfolie is rijk, 28 dus het is belangrijk om de tijd te nemen om je bronnen te onderzoeken. Velen zijn vervalst met goedkope plantaardige oliën of niet-menselijke olijfolie, 29 die op verschillende manieren schadelijk zijn voor de gezondheid. Zie “ Is uw olijfolie nep? Voor meer informatie ”Waar ik dit onderwerp diepgaand behandel.

• Biologische boter (bij voorkeur gemaakt van biologische met gras gevoede rauwe melk) in plaats van margarines en smeeroliesoorten – Boter is een gezond geheel voedsel dat een ongerechtvaardigde slechte rap heeft gekregen.

• Organische ghee is nog beter, omdat je de vaste stoffen van melk verwijdert waar velen problemen mee hebben – Ghee is puur vet zonder koolhydraten en is wat ik persoonlijk gebruik. De beste manier om het te maken is om het in een glazen container in een dehydrator te plaatsen en niet hoger dan 100 graden F te verwarmen om de kwaliteit te behouden.

Je kunt de vaste stoffen van de melk afzuigen met een glazen baster. Als je de ghee eenmaal hebt, hoef je het niet eens te koelen, omdat het gedurende vele weken stabiel is bij kamertemperatuur.

Om je gezonde vetinname te vervolledigen, moet je rauwe vetten eten, zoals die van avocado’s, rauwe noten, rauwe zuivelproducten en olijfolie. Verhoog ook uw op dieren gebaseerde omega-3 vetinname door meer sardines, ansjovis, makreel, haring of in het wild gevangen zalm uit Alaska te eten, of neem een ​​supplement zoals krillolie.

https://www.wakingtimes.com/2019/12/05/why-vegetable-oils-are-carcinogenic/

Gerelateerde artikelen

Back to top button