22 april 2021

 

Waarom vallen dronken mannen toch in de gracht?

Waarom vallen dronken mannen toch in de gracht?

In de Amsterdamse grachten is vrijdag weer een lichaam gevonden, het derde in twee maanden. Geen uitzondering, volgens de Amsterdamse politie. Jaarlijks vindt de politie in Amsterdam gemiddeld vijftien lichamen in de grachten. ‘Vaak zijn het mensen met een slok op’, zegt een woordvoerder. ‘De andere doodsoorzaak is dat ze staan te plassen en het water in kukelen.’

Mannen plassen graag in grachten, zegt forensisch arts Selma Eikelenboom-Schieveld. ‘Als een man naar de wc moet en hij kan kiezen tussen een boom of water, dan plast hij toch graag in het water. Dat klettert zo lekker.’ Door te plassen daalt de bloeddruk. ‘Daar word je duizelig van. Als iemand dronken is, staat hij al niet stevig en kan hij dus zo voorover de gracht in vallen.’

Eenmaal in het water, wordt de motoriek beïnvloed door de alcohol. De coördinatie is geremd. ‘En dan zijn die grachten toch al glibberig’, zegt Eikelenboom-Schieveld.

Koud water
In de winter is het water bovendien erg koud. ‘Mensen onderschatten dat’, zegt een woordvoerder van de politie Amsterdam-Amstelland. ‘Ze raken bij 4 graden snel onderkoeld en de kadekant is dan vaak te hoog.’

De politie vindt ‘met enige regelmaat’ lichamen waarbij de broeksgulp openstaat, vertelt de woordvoerder van de politie Amsterdam-Amstelland. Forensisch arts Eikelenboom-Schieveld wijst hierop tijdens cursussen. ‘Het kan een aanwijzing zijn voor andere verklaringen dan misdrijven. Als we een lijk vinden zonder verdere verwondingen, is dat ook een aanwijzing.’

Echte probleem is alcohol
Het echte probleem is volgens haar de alcohol. ‘Je hoeft niet te plassen om in de gracht te vallen. Kijk naar al die fietsen die langs de gracht staan: je kunt zo ergens overheen stuntelen als je je fiets losmaakt.’

Lees ook:   Suzanne geval op zich? Psychiatrisch patiënt of...

Ook de politie Utrecht vindt weleens dronken mensen, voornamelijk mannen, in de gracht. ‘Maar dat loopt meestal goed af’, zegt een woordvoerder. De politie in grachtenstad Delft ‘vist geregeld studenten uit het water’, zegt een woordvoerder.

’s Zomers gebeurt dat vaker dan ’s winters. Het gemiddelde ligt op een keer per maand. Meestal zijn de ongelukken niet dodelijk.

https://www.volkskrant.nl/

Gerelateerde berichten