web analytics
11:11 Dubbele getallen

Besmet vlees – MILTVUUR- stilgehouden

‘Besmetting miltvuur stilgehouden door NVWA’

wo 25 mrt 2015
In de herfst zijn honderden kilo’s rundvlees verkocht die mogelijk besmet waren met miltvuur. Consumenten zijn daarover niet ingelicht door de de Nederlandse Voedsel en Warenautoriteit (NVWA). Dat zegt voedselwaakhond Foodwatch, die documenten aan RTL Nieuws heeft overhandigd. De NVWA ontkent dat er informatie is stilgehouden en dat al het vlees dat mogelijk was besmet „tot en met de winkels is teruggehaald”.
Op 10 oktober maakte de NVWA bekend dat een partij rundvlees uit voorzorg van de markt werd gehaald. De reden was dat twee van de verwerkte karkassen afkomstig waren van een Slowaakse veehouderij waar naderhand miltvuur is vastgesteld. Het vlees werd teruggeroepen uit restaurants, slagerijen en supermarkten. Maar een deel van het vlees was ook al verkocht aan consumenten en dat werd niet teruggeroepen, zo stelt de voedselwaakhond. Volgens de NVWA is dit laatste niet waar.
Foodwatch wilde via de Wet Openbaarheid bestuur precies weten welk vlees besmet was en wat daarmee is gebeurd. De documenten die ze vervolgens ontvingen heeft Foodwatch gedeeld met RTL Nieuws, maar duidelijkheid kwam er volgens de organisatie niet.
In oktober legde de NVWA al uit dat ze een risicobeoordeling had gemaakt. „Het risico werd beoordeeld als zeer klein. „De Warenwet staat het, in gevallen van zeer klein risico, niet toe namen van bedrijven openbaar te maken. Als we het vermoeden hadden gehad dat de gezondheidssituatie in het geding was, hadden we direct actie ondernomen.

En ook nu hebben we iedereen geïnformeerd en ook direct de partij vlees terug laten halen”, zei een NVWA-woordvoerder afgelopen najaar.

Lees ook:   Russen en songfestival...

Mensen kunnen miltvuur krijgen door direct contact met besmette dieren of door het eten van besmet vlees. Zonder behandeling kan de ziekte dodelijk zijn.

https://www.telegraaf.nl/binnenland/23846899/__Besmetting_miltvuur_verzwegen__.html
Gepubliceerd: 10 oktober 2014 15:39
Laatste update: 10 oktober 2014 16:05

Een partij van zevenduizend kilo rundvlees wordt uit voorzorg uit de handel gehaald, omdat het mogelijk besmet is met miltvuur.

Dat maakt de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) vrijdag bekend.

Het is bij de NVWA niet bekend of het vlees al in de schappen ligt.

Het vlees komt van een slachterij uit Polen. Twee koeien van die partij komen weer van een Slowaakse veehouder waar na de slachting de infectieziekte miltvuur is vastgesteld. De kans is klein dat het vlees daadwerkelijk besmet is en dat mensen ziek worden, benadrukt de NVWA.

Het vlees is geleverd aan negentien bedrijven in Nederland en zesentwintig bedrijven in andere landen.

Mensen kunnen miltvuur krijgen door direct contact met besmette dieren of door het eten van besmet vlees. Zonder behandeling kan de ziekte dodelijk zijn.

Door: ANP
https://www.nu.nl/binnenland/3900338/mogelijk-miltvuur-in-zevenduizend-kilo-rundvlees.html

https://nl.wikipedia.org/wiki/Miltvuur

https://www.foodwatch.org/nl/onze-campagnes/nieuwsberichten/nvwa-nam-bewust-risico-door-consumenten-niet-in-te-lichten-over-miltvuur/

Laat meer zien

Gerelateerde artikelen

Back to top button