web analytics
11:11 Dubbele getallen

Apotheekbereidingen niet meer vergoed

Apotheekbereidingen niet meer vergoed
16-03-2015

Zorgverzekeraars berichtten onlangs dat zij per 1 maart een groot aantal apotheekbereidingen (medicijnen die door de apotheek zelf worden gemaakt) niet meer vergoeden. Patiënten die deze geneesmiddelen krijgen voorgeschreven, zouden die voortaan uit eigen zak moeten betalen. Sommige patiënten kregen opeens rekeningen van wel duizend euro voor de kiezen.


Hoe kan het dat deze ingrijpende wijziging zo plotseling aangekondigd en doorgevoerd werd? Welke medicijnen worden nu niet meer vergoed? En hoe gaat dit aflopen?

Op maat gemaakt
Op 25 februari laten de zorgverzekeraars weten dat zij met ingang van 1 maart honderden medicijnen niet meer zullen vergoeden. Het gaat hier vooral om op maat gemaakte medicijnen: apotheekbereidingen.

Volgens de zorgverzekeraars voldoen de middelen niet aan de eisen die de overheid stelt. Ze zouden bijvoorbeeld niet wetenschappelijk bewezen zijn. Bovendien zouden veel van de door apothekers bereide medicijnen niet in het basispakket horen.

De zorgverzekeraars willen hier meer duidelijkheid over. Maar wat betekent dit voor de patiënten?

Huizenhoge rekeningen

In Radar vertellen twee patiënten over huizenhoge rekeningen. Een apotheker geeft verhalen uit de praktijk en ook de voorzitter van de landelijke apothekersvereniging, KNMP, Gerben Klein Nulent geeft een reactie. De vereniging vindt dat de ingrijpende wijziging niet op zo’n korte termijn kan worden uitgevoerd en verzoekt verzekeraars het besluit per direct terug te draaien.

 

Overzicht medicijnen

Bekijk de lijst met artikelen die per 1 maart 2015 de aanspraakstatus ‘N’ (geen verstrekking) hebben gekregen. Onderaan de lijst is een toelichting te vinden van de verzekeraars.

https://www.z-index.nl/documenten/taxe-brieven/2015/taxebrief-2015-2-bijlage

https://www.radartv.nl/uitzending/archief/detail/aflevering/16-03-2015/apotheekbereidingen-niet-meer-vergoed/itemized/1/?extra-item=1

Tjah men wil zo graag een VVD toch?
Fijn die Schippers immers?????

Lees ook:   Delta is gewoon een verkoudheid

Nou bij deze dan… 🙂

https://www.sp.nl/publiekebasisverzekering

Laat meer zien

Gerelateerde artikelen

Back to top button