01 maart 2021

 

‘Hardlopers: laat je regelmatig keuren’

‘Hardlopers: laat je regelmatig keuren’
Hardlopers zouden zich om de 2 jaar medisch moeten laten keuren, zeker als er in de familie hart- en vaatziekten voorkomen. Dat zegt sportcardiologe Nicole Panhuyzen, in reactie op de dood van een 24-jarige man die zondag in Zaandam overleed, nadat hij de Dam tot Damloop had gelopen.

De organisatie van de Damloop meldde zondag dat de renner vlak na de finish onwel werd en een zogenoemde heatstroke (zonnesteek) had, waarbij zijn temperatuur plotseling sterk opliep tot 42 graden Celsius. Maar het was zondag juist ideaal weer om te rennen en langs de kant van de looproute stonden bovendien mensen met bekertjes water, tuinsproeiers en natte sponzen voor de lopers.

Afwijking

Volgens Panhuyzen, verbonden aan de Radboud Universiteit Nijmegen, is het „voor 90 procent zeker” dat er een afwijking was aan het hart. „In de meeste gevallen gaat het om aangeboren afwijkingen en erfelijke hartziekten. Het kan zijn dat je dan dood neervalt”, zegt Panhuyzen. „Ik raad de familie ook zeker aan om iedereen een onderzoek te laten doen. Een broer of zus heeft een potentieel risico.”
Ook een griepvirus kan volgens Panhuyzen een fatale hartritmestoornis veroorzaken.

„Mensen met griep moeten zeker niet gaan hardlopen. Bij griep voel je vaak spierpijn, je hart is ook een spier, maar daar voel je geen spierpijn. Maar het hart kan wel geïnfecteerd raken door het griepvirus.”

Als iemand op jonge leeftijd overlijdt aan een hartstilstand komt dat volgens haar in de meeste gevallen door een aangeboren afwijking. Bijvoorbeeld door een afwijkend verloop van de kransslagader of een verdikte hartspier. „Een afwijkend verloop van de kransslagader ontdek je niet bij een preventieve keuring of op een hartfilmpje, maar wel bij een inspanningstest”.
‘Luister naar je lichaam’
De meeste sporters met een acute hartstilstand zijn ouder dan 35 jaar, zo blijkt uit de cijfers. Ook in deze groep kunnen aangeboren afwijkingen zich alsnog op latere leeftijd manifesteren. Maar de oorzaak van een plotselinge hartstilstand bij 35-plussers zijn volgens Panhuyzen meestal zogenoemde verworven hartziekten als gevolg van levensstijl, zoals aandoening van de kransvaten of een hoge bloeddruk. „Die mannen spreken dan bijvoorbeeld in de kroeg af om samen de marathon te gaan doen.”

Lees ook:   Tekort vitamine D bij overgewicht!

Volgens Panhuyzen is bewegen zeker gezond en zijn hardlopers zeker geen doodlopers.

Maar ze raadt wel aan: „Luister goed naar je lichaam.

Zeker als je al klachten hebt, zoals duizeligheid, abnormale vermoeidheid en hartkloppingen. Deze klachten kunnen aanwijzingen zijn voor hartafwijkingen.”

Telegraaf.nl

Gerelateerde berichten