web analytics
11:11

Ophef om ‘gevaarlijk’ antibraakmiddel Domperidon

Ophef om ‘gevaarlijk’ antibraakmiddel Domperidon

13-03-2013

Een schijnbaar onschuldig antibraakmiddel dat hartfalen zou veroorzaken (maar maakt u zich vooral geen zorgen mensen want:): De schrik zit er goed in bij gebruikers van het middel domperidon, maar volgens de Rotterdamse apotheker Hanneke Koppens hoeven patiënten nog niet in paniek te raken. (straks wel hoor!)

De reden voor de ophef zijn vermoedens dat het medicijn slecht is voor het hart. In België raden instanties patiënten met verhoogd hartrisico daarom af het middel te gebruiken. In Amerika is domperidon zelfs helemaal niet meer te krijgen. Inmiddels heeft ook de Europese medicijnenwaakhond EMA aangekondigd geneesmiddelen met domperidon opnieuw te gaan onderzoeken.

In Nederland is het gebruik van het antibraakmiddel minder omstreden. (Domme Nederlanders jooh!) Het is zelfs zonder recept bij de apotheek te krijgen. ”Berichtgeving is wel heel erg zwaar aangezet. Ieder geneesmiddel heeft risico’s”, hekelt apotheker Koppens de onheilspellende verhalen over domperidon.

(Belangenverstrengeling meneer Koppens?)

Voorwaarden

Koppens benadrukt dat het middel alleen onder strenge voorwaarden geleverd kan worden aan apotheken.(Maar men kan het gewoon in de winkel kopen dus?)  ”Voor iedereen die het nu gebruikt, moet je aannemen dat aan de voorwaarden voldaan is en het geen extra risico’s geeft.”
Om het risico zo klein mogelijk te maken, adviseert de apotheker mensen voorzichtig te zijn met het antibraakmiddel. ”Gebruik niet meer dan voorgeschreven en geef het vooral niet aan mensen voor wie het niet bedoeld is.”

Koppens krijgt bijval van het Nederlands College ter Beoordeling van Geneesmiddelen. Het CBG ziet evenmin een reden om mensen te adviseren het medicijn niet te nemen. Wie zich toch zorgen maakt, wordt geadviseerd contact op te nemen met een apotheker of arts.

Lees ook:   Amerikaanse besmet met resistente ’nachtmerriebacterie’

 

Nee bedankt aub, als een middel niet goed is voor de mensen, waarom dan nog net doen alsof het wel goed zou zijn?
Schei uit, rot op met die troep, neem het zelf als je het nodig hebt…Maar geef die zooi niet aan anderen omdat je er aan verdiend!

Gerelateerde artikelen

Back to top button