25 januari 2022

 

Tong zuiveren!

Je tong goed schoonhouden is beter voor een frisse adem, en
je hebt geen witte tong meer. (als je die al had! 🙂 )

Op deze website vond ik dit artikel:

De tong is de spiegel voor de conditie van de ingewanden. Een coating op de tong laat de aanwezigheid zien van Ama. Ama is onverteerd toxisch materiaal met veel bacteriën. Een veelgebruikt woord voor Ama is “slakken”. De coating is een afvalproduct, zoals urine of zweet en hoort elke ochtend te worden verwijderd.
Als heel klein kind hoorde ik elke ochtend mijn vader na het tandenpoetsen uitgebreid zijn tong te poetsen met de daarmee gepaard gaande gerochel. Deze gewoonte heeft hij van ouders en grootouders uit India geleerd. Mijn hele familie, van de kant van beide ouders, hebben de techniek van tong reinigen van de voorouders uit India geleerd. Het tongpoetsen was zo een belangrijk onderdeel, dat er zelfs een sociale controle was. Als iemand zijn of haar tong niet goed had gepoetst, kon je de slechte adem meten ruiken. Reken maar dat deze persoon terstond op afgerekend werd en onmiddellijk terug moest naar de badkamer. Iedereen lette op elkaars adem.

Mijn zoon die heeft het ochtendgerochel van mij nu ook overgenomen en zal niet naar school gaan zonder ook de tong te hebben gepoetst.

Hoe kun je de tong het beste schoonmaken ?
Dit doe je uiteraard na het tanden poetsen met een elektrische borstel. Daarna poets je de tong eerst met een gewone tandenborstel met tandpasta. Indien je (nog) geen elektrische tandenborstel gebruikt, moet je wel verse tandpasta gebruiken om de tong te poetsen. Doe dit een paar maal totdat je merkt dat de slechte adem verdwenen is. Neem daarna een ayurvedische tongschraper, tegenwoordig makkelijk te verkrijgen. Schraap de tong een paar maal voorzichtig, vooral als het ontstoken is. Begin achter de tong en strijk naar voren totdat er geen slijm meer is. Neem de tijd. Je zult merken dat je de hele dag een frisse adem hebt. Niets is zo gênant als mensen een stap terug doen omdat je uit je mond ruikt.
Een dikke coating achter in de tong duidt op problemen met de dikke darm, het midden heeft meer te doen met de dunne darm en de maag.

Welk materiaal moet je gebruiken ?
Gebruik zilver, koper of roestvrij staal.
Het goed kauwen en proeven van het voedsel zal een dikke, plakkerige laag op de tong op den duur doen verdwijnen. Vata mensen zullen daar wat langer over doen, omdat vata mensen een trage vertering hebben.

Tongpoetsen !
In mijn praktijk zie ik elke dag bijna bij elke patiënt een zeer vieze tong.
Op mijn vraag : “Poetst u uw tong” wordt er verbaasd naar mij gekeken.

Hieronder enkele reacties op deze vraag:
– Tongpoetsen ? Daar heb ik nog nooit van gehoord.
– Dat heeft de tandarts mij nooit gezegd
– Daar ben ik niet mee opgevoed.
– Tongpoetsen ? Bah, wat vies.
– Kijk maar in de spiegel zei Etienne Premdani en ik schrok me dood.
– Tongpoetsen ? : nog nooit in mij opgekomen.
– Tongpoetsen ?, nog nooit van gehoord.
– Ik heb er geen zin !
– Daarom niet, ben ik niet gewend,
– Dat heeft de tandarts mij niet gezegd
– Ben ik niet mee opgegroeid
– Kijk maar in de spiegel zei Premdani en ik schrok me dood,
– Ik vind het niet vuil !
– Bah, wat vies, tongpoetsen ?
– Tong poetsen : da’s apart”
– Omdat jij dat nog niet tegen mij gezegd had.
– Waar is dat goed voor ?
– Poets je je tong ? : nee, dat doe ik niet. Hoe moet ik dat doen ? Met een houten stokje ?
– Weet ik niet, nooit aan gedacht.
– Ik ga het lekker vinden.
– Omdat ik er nooit van gehoord heb, eerlijk gezegd.
– Zit er niet zo in
– Vergeet ik steeds
– Poetsen !!!, wist niet dat dat kon !
– Soms , niet elke dag
– Nou ik ben wat gaan lezen over ayurveda, daarom ben ik dat gaan doen met een tandenborstel, maar ik heb gelezen dat dat ook kan met een tongschraper
– Wij westerlingen zijn maar smeerpoetsen
– Wij zijn gewoon geen Indiërs , die poetsen alles, hun neus, hun darmen slikken ze iets in, moeten we zo onze best doen om het in ons systeem te krijgen.
– Ik zou niet weten waarom het moet, ik zie er het nut niet van in.
– Was mij niet bekend, ik poets wel mijn tanden
– Nooit aan gedacht, je poetst je tanden, maar je tong ?
– Soms als ik knoflook heb gegeten.
– Waarom niet ? Patiënte : daarom niet, ik bedoel ik heb het nooit geleerd
– Tongpoetsen : flauwekul, niet geleerd.

Lees ook:   Gaat niet over vaccins voor kinderen! Het is “een soort totalitaire overname die over de hele wereld plaatsvindt. Er is iets heel duisters aan de hand"

 

Wat je ook kunt doen is elke keer als je  gaat douchen, de douchesproeier (Harde stand)  je tong laten schoonmaken.
Scheelt weer traanoogjes toch?
:0)

Of lees dit eens

Tong
De vorm en het uiterlijk van de tong wordt vaak gebruikt als diagnosemiddel in de Chinese Geneeskunde. Een gezonde tong is licht rood. De tong weerspiegelt de gezondheid van de inwendige organen en de bloedcirculatie. Wit beslag is vaak een teken dat het lichaam vervuilt is en dat afvalstoffen zich ophopen.

-Heb je last van een BRANDERIGE TONG? Dan wijst dat doorgaans op een vitamine- en/of mineralen tekort, maar het kan ook het gevolg zijn van overmatig gebruik van zuur of heet voedsel. Een branderige tong komt vaak voor bij vrouwen na de menopauze. Artsen hebben echter nog niet kunnen verklaren hoe dat komt.

-Je tong behoort fijnkorrelig van structuur te zijn. Is dat niet het geval, dan is je tong VOLKOMEN GLAD. Een tekort aan ijzer (bloedarmoede) en stoornissen in de leverwerking zijn de belangrijkste oorzaken van een gladde tong.

-

Is de zijkant van je tong GEKARTELD, dan kunnen je gal en/of leverfunctie ontregeld zijn.

-Bij een hart- of circulatiestoornis is vaak het PUNTJE VAN JE TONG KNALROOD gekleurd.

-

Een ‘SNEE’ MIDDEN OP JE TONG zou kunnen wijzen op maagproblemen.

-

Heb je een DIKKE, RODE EN PIJNLIJKE TONG, dan zou dat op een verborgen ontsteking kunnen wijzen. Andere mogelijke oorzaken: een traag werkende schildklier of een vitamine B12 of ijzertekort.

-

Een ZWART GEKLEURDE TONG is in veel gevallen het gevolg van medicijn- of antibiotica gebruik.

Schoonmaak voor de tong: Doe 2x daags een beetje (appel)azijn in wat water.
Neem een slok en spoel de vloeistof zo lang mogelijk in de mond.
Daarna uitspugen en eventueel herhalen. Altijd naspoelen met water en de vloeistof niet doorslikken.
Ga hier enkele weken mee door. De kuur stimuleert de speekselklieren in de mond en de azijn bindt de afvalstoffen in de tong.
Door het spoelen masseer je als het ware je mond. Dit verhoogt de doorbloeding van de speekselklieren en zo neemt de ontgiftende en reinigende werking toe.
Vanuit de Chinese geneeskunde staan tanden en kiezen en de tong ook als reflexpunt in contact met de verschillende organen van het lichaam.
Je zult merken dat je tong schoner wordt en je smaakpapillen beter gaan werken.
Je zult je ook helemaal fitter kunnen voelen. De ontgifting van de mond heeft een effect op het hele lichaam.
Dit kan trouwens ook met (biologische) olijfolie.

 

Ps vaak last van een verstopte neus, kan komen door je tandpasta!

Gerelateerde berichten