03 december 2020

 

Massale bijensterfte grote bedreiging voor voedselketen

Massale bijensterfte grote bedreiging voor voedselketen

FOTO THINKSTOCK.

NEW YORK / ROTTERDAM – Vergeleken met de rest van Europa heeft Nederland de grootste bijensterfte. Een groot probleem volgens natuurbeheerders, omdat dit gevolgen heeft voor onze voedselketen. Tachtig procent van alle planten op aarde zijn afhankelijk van de bestuiving door het beestje voor hun voortplanting of evolutie.

We staan er niet altijd bij stil, maar zonder bijen zouden er bijvoorbeeld geen groenten, geen noten, geen chocolade, geen koffie en ook geen fruit zijn. Dat meldt tv-programma Zembla op haar website.

Noodklok

Vandaag luidt ook het milieubureau van de Verenigde Naties (UNEP) de noodklok over de internationale bijenpopulatie. Op sommige plekken in de wereld is het aantal bijen met wel 85 procent gedaald. Dat kan leiden tot een internationale crisis, aldus een VN-rapport dat naar buiten is gebracht.

Oorzaak is landbouwgif

Zembla meldt dat wetenschappers en imkers uit de hele wereld landbouwgif als de belangrijkste oorzaak van de sterfte aanwijzen. De producenten van dit middel ontkennen, op hun beurt, ieder causaal verband.

Volgens het internationale milieubureau moet meer worden gedaan om de bij te redden. Zo zouden boeren een toeslag moeten krijgen als ze bijvriendelijk boeren. Ook moet voorzichtig worden omgesprongen met pesticiden en moeten beheerde bijenkorven worden vrijgehouden van ziektes.

“Mensen hebben de illusie gecreëerd dat we in de 21e eeuw onafhankelijk zijn van de natuur door de technologische vooruitgang. Bijen onderstrepen de realiteit dat we juist meer, niet minder afhankelijk zijn van de diensten van de natuur”, aldus Achim Steiner, directeur van UNEP.

Lees ook:   Maagklachten en maagzuur

Zembla zendt ‘De moord op de honingbij’ op 12 maart uit. (ANP/WT)

https://www.ad.nl/ad/nl/1008/Planet-Watch/article/detail/572540/2011/03/10/Massale-bijensterfte-grote-bedreiging-voor-voedselketen.dhtml

Gerelateerde berichten