web analytics
11:11 Dubbele getallen
Geschiedenis

Onmenselijke praktijken uit het Victoriaanse tijdperk: huwelijksnachtverschrikkingen

In de door gas verlichte gangen van het Victoriaanse tijdperk, van 1837 tot 1901, hing een duidelijke spanning in de lucht: een spanning die voortkwam uit strikte sociale normen, morele rechtschapenheid en de verstikkende korsetten van maatschappelijke verwachtingen.

Welkom in het complexe theater van Victoriaanse verkering en flirt, een rijk waarin chaperonnes op de loer lagen als altijd waakzame schildwachten en de uitwisseling van slechts een blik vol was van betekenislagen. Stelt u zich eens voor dat u in de salon zit van een groots herenhuis in Londen, misschien wel vergelijkbaar met dat van Charles Dickens, de chroniqueur van de Victoriaanse samenleving.

Zou jij je kunnen houden aan de complexe dans van etiquette die de levens van mannen en vrouwen beheerste tijdens de verkering? Stel je eens voor, als je wilt, de onuitgesproken kwelling van het uitwisselen van gestolen blikken, maar het verbod op enige schijn van fysiek contact.

Laten we nu eens kijken naar de huwelijksnacht – een onderwerp dat lange tijd zowel fascinatie als angst heeft opgeroepen. Ondanks alle zuiverheid en kuisheid die het Victoriaanse tijdperk uiterlijk verdedigde, was de huwelijksnacht vaak een grimmig schouwspel voor de niet-ingewijde bruid.

Gezien het gebrek aan seksuele voorlichting in deze tijd, stapten veel bruiden zoals Effie Gray – de noodlottige echtgenote van de beroemde kunstcriticus John Ruskin – met schroom het echtelijke bed binnen, maar merkten dat ze het onderwerp waren van een nachtmerrieachtige onwetendheid.

Lees ook eens:  4 Bizarre voorspellingen uit oude Indiase teksten

Er werd zelfs gezegd dat Ruskin, afgestoten door de realiteit van de anatomie van zijn vrouw, er niet in slaagde het huwelijk te voltooien, wat uiteindelijk tot de nietigverklaring ervan leidde. Mark Twain, wiens humor vaak de pretenties van zijn samenleving doorboorde, merkte op: ‘Liefde lijkt de snelste, maar is de langzaamste van alle groei.’ Hoeveel Victorianen, in vervoering gebracht door de snelle wervelwind van verkeringsrituelen, worstelden later met een liefde die zich niet had verdiept zoals ze hadden gehoopt?

Ga met ons mee terwijl we deze labyrintische periode doorkruisen en de ingewikkelde mores van Victoriaanse verkering en de verontrustende realiteit die op de loer lag onder de huwelijkslakens belichten. Welkom bij het dagboek van Julius Caesar. Bruiloften, portemonnees en het gewicht van de samenleving.

Het ingewikkelde tapijt van het Victoriaanse huwelijk. In de met kaarsen verlichte salons van het Victoriaanse Engeland ontvouwde zich een complex sociaal ballet. Tijdens de 19e eeuw, vooral onder het bewind van koningin Victoria van 1837 tot 1901, was het huwelijk niet alleen een verbintenis tussen twee zielen, maar een cruciaal sociaal contract dat status, fortuin en toekomstige afkomst bepaalde.

De geromantiseerde visie op liefde die we vaak associëren met dit tijdperk, gevuld met gestolen blikken en poëtische brieven, werd vaak overschaduwd door pragmatische noodzakelijkheden.

Lees ook eens:  Oude mense!

Toen Charles Darwin in 1838 zijn neef Emma Wedgwood ten huwelijk vroeg, deed hij dat met een zelf samengestelde lijst van voor- en nadelen. Het huwelijk was voor hem en voor veel van zijn tijdgenoten een onderneming die kameraadschap beloofde, maar ook een serieuze overweging van de sociale en financiële consequenties vereiste.

Zelfs Darwin, zo bedreven in het in kaart brengen van de complexiteit van natuurlijke selectie, moest door het sociale doolhof van het huwelijk navigeren. “Mijn God,

00:00 Daten in het Victoriaanse tijdperk
2:09 Bruiloften, portemonnees en het gewicht van de samenleving
5:36 De stille wake van de Victoriaanse chaperonne
9:34 Een dans van fans, bogen en onuitgesproken regels in Victoriaanse verkering
13:08 De Bloemenlexicon van verboden verlangens in de Victoriaanse tijd
16:46 De veer, het perkament en de Victoriaanse kunst van het nastreven van woorden
20:04 Danskaarten en de choreografie van Victoriaanse verkering
23:31 De kosmische afstemmingen van Victoriaanse liefde in thee, ballen, en salons
27:15 De alchemie van liefde en goud in Victoriaanse engagementen
30:49 De paperback Hartenkloppers en heldinnen die Victoriaanse liefde schreven
35:07 De onuitsprekelijke aantrekkingskracht en afkeuring van Victoriaanse verlangens
38:37 De onbezongen ballades van Victoriaanse liefde tegen de cultuur
42 :16 De sluier van het Victoriaanse huwelijk onthullen
45:54 Hoe korsetten en hoge hoeden de Victoriaanse romantiek weefden

Laat meer zien

Gerelateerde artikelen

Back to top button

Een Adblocker gedecteerd

AngelWings.nl wordt mede mogelijk gemaakt door advertenties ♥Support ons door je ad blocker uit te schakelen♥