web analytics

Menselijke herpes gekoppeld aan de opkomst van kussen in de bronstijd

Het is algemeen aanvaard onder historici dat kussen niet één punt van oorsprong had, maar de gewoonte begon als een menselijke trend in verschillende regio’s. De vroegst bekende schriftelijke vermelding van romantische speekseluitwisseling verschijnt in Vedische Sanskrietgeschriften die dateren van rond 1500 voor Christus. In het begin moet het gek hebben geleken om moedwillig speeksel van een andere, meestal door ziekte geteisterde, mens te verwisselen, maar door de eeuwen heen werd het in bijna alle culturen genormaliseerd als een indicator van genegenheid.

Het resultaat van 3.500 jaar zoenen en elke keer miljarden bacteriën uitwisselen , is dat vandaag de dag 3,7 miljard mensen wereldwijd vechten tegen de HSV-1-virusstam die herpes in het gezicht veroorzaakt, beter bekend als koortsblaasjes. Nu heeft een team van wetenschappers van de Universiteit van Cambridge de oude herpesgenen geïdentificeerd die hebben bijgedragen aan de verspreiding van de ziekte over het menselijk ras.

Bestand:Mantua1.jpg

skeletten bekend als The Lovers of Valdaro. ( Dagmar Hollmann / CC BY-SA 4.0 )

De oude geschiedenis van menselijke herpes en het vergiftigde plezier van zoenen

De oude Kamasutra werd geschreven tussen 400 voor Christus en 200 na Christus. Het bevat een hoofdstuk over verschillende soorten kussen en methoden van kussen. Met de Mahabhara uit de 4e eeuw na Christus is er een regel die zegt dat iemand “haar mond voor mijn mond hield en een geluid maakte dat plezier in me opleverde.” Uit dit nieuwe onderzoek blijkt echter dat kussen veel ouder was dan deze eerste records.

 

Het team van wetenschappers van de Universiteit van Cambridge heeft een nieuw onderzoeksartikel gepubliceerd in het tijdschrift Science Advances . Hun onderzoek suggereert dat de HSV-1-virusstam, die herpes in het gezicht veroorzaakte, “ongeveer vijfduizend jaar geleden ontstond”.

Lees ook:   11 Oude remedies die moderne kwalen effectief behandelen

Menselijke herpes voor het leven hosten

Volgens een artikel over de studie over PHYS bestond het HSV-1 herpesvirus enkele miljoenen jaren geleden in vleermuizen en andere dieren. Maar HSV-1 is veel moeilijker te identificeren bij oude mensen. Het team van wetenschappers gelooft dat het zogenaamde “kissing-virus” ontstond tijdens migraties uit de Bronstijd naar Europa vanuit de Eurazië – steppe. Op dat moment, zegt het team, waren er “bevolkingsexplosies die de transmissiesnelheid opdreven”.

Tot deze nieuwe studie associeerde alle eerder genetisch onderzoek de opkomst van herpes tot 1925. Volgens de nieuwe studie werd menselijke herpes echter in de bronstijd geïmporteerd uit het oosten door middel van ‘romantisch en seksueel kussen ‘.

Maar terwijl ”Covid-19 zich als een lopend vuurtje door menselijke populaties verspreidde”, zegt Dr. Charlotte Houldcroft van de afdeling Genetica van Cambridge, dat herpes veel langer nodig heeft om te evolueren. Hoewel het enkele millennia kan duren voordat mutaties in herpes in het gezicht optreden, krijg je het virus, als je eenmaal bent geïnfecteerd, voor het leven en geef je het door via oraal contact met anderen.

Vier van de 3000 lichamen besmet met herpes

Mede-hoofdauteur Dr. Meriam Guellil, van het Institute of Genomics van de Tartu University, zei dat het team van wetenschappers de genen van meer dan 3.000 oude lichamen heeft onderzocht. Herpes werd echter alleen geïdentificeerd in de tandresten van vier personen die gedurende een periode van 1000 jaar hadden geleefd. Het oudste herpesmonster dateert van 1500 jaar geleden en werd genomen van een skelet dat werd teruggevonden in het Russische Oeralgebergte.

Een 26- tot 35-jarige man die werd opgegraven in de buurt van de oevers van de Rijn had sporen op zijn tanden van het roken van kleipijpen van tabak. De wetenschappers geloven dat deze man stierf door een “Franse aanval op zijn dorp aan de oevers van de Rijn in 1672 na Christus.” De overige twee lichamen werden teruggevonden in het Verenigd Koninkrijk in de buurt van Cambridge. Beide oude lichamen die in het VK zijn opgegraven, leden aan parodontale tandvleesaandoeningen. Bovendien was een van deze lichamen een vrouw die was opgegraven van een 14e-eeuwse begraafplaats, die volgens de krant leed aan ‘verschrikkelijke tandabcessen’.

Lees ook:   Dromen

De evolutie van menselijke herpes volgen

Mede-senior auteur Dr. Christiana Scheib is een research fellow aan St. John’s College, University of Cambridge, en hoofd van het oude DNA- lab aan de Tartu University. In de krant schreef Dr. Scheib dat elke soort primaat zijn eigen vorm van herpes heeft en dat “er ongeveer vijfduizend jaar geleden iets gebeurde” waardoor een enkele herpesstam kon evolueren boven de vele.

Bij het identificeren van dat “iets” dat 5000 jaar geleden plaatsvond, nam het team genoegen met de opkomst van kussen als een culturele gewoonte. En eens werd een vrouw gekust door een besmette persoon, die steeds verfijndere herpesstam werd overgedragen van moeder op haar pasgeboren kinderen.

Het team van genetische wetenschappers is nu van plan om de evolutie van herpes door de tijd heen te volgen, helemaal terug naar vroege mensachtigen. Dr. Scheib legde uit dat het begrijpen van Neanderthaler herpes haar volgende “berg zou zijn om te beklimmen”.

Door Ashley Cowie

Bron

 

Gerelateerde artikelen

Back to top button