web analytics
11:11 Dubbele getallen

Catacomben bij Nieuwe Kerk Delft opgegraven

Archeologen hebben de stoffelijke overschotten van zo’n 200 mensen gevonden tijdens werkzaamheden aan de uitbreiding van de koninklijke grafkamer in de Nieuwe Kerk, een veertiende-eeuwse kerk tegenover het stadhuis van Delft. In de kamer zijn ruim 40 leden van het Nederlandse koningshuis begraven, waaronder Willem van Oranje in de zestiende eeuw. Archeoloog Michael Bot legde uit dat ongeveer 150 van de nieuw opgegraven overblijfselen in graven waren begraven, terwijl de botten van anderen in knekelopslagplaatsen waren geplaatst. 

“We ontdekken grote verschillen tussen de middeleeuwse botten die we eerder vonden op de Markt (het plein waar de kerk op staat) en de mensen die we in de kerk aantreffen”, vult stadsarcheoloog Steven Jongma aan. De toestand van de skeletten die in goedkope doodskisten op het plein werden gevonden, geeft aan dat de armen van de stad niet zo gezond waren en op jongere leeftijd stierven dan de rijke burgers die in de kerk werden begraven. 

DNA-monsters en archiefonderzoek konden degenen identificeren die in de kerk waren begraven en hun beroepen, voegde Jongma eraan toe. 

 

Lees ook:   Uitgestorven boom uit de tijd van Jezus staat op uit de dood in Israël - BBC
Laat meer zien

Gerelateerde artikelen

Back to top button