web analytics

5.000 jaar oude stam van pestbacteriën gevonden

KIEL, DUITSLAND— Gizmodo meldt dat onderzoekers onder leiding van Ben Krause-Kyora van de Universiteit van Kiel DNA hebben gedetecteerd van de bacterie Yersinia pestistijdens het screenen van een 5.000 jaar oude schedel die eind negentiende eeuw in Letland werd opgegraven op sporen van ziekteverwekkers. 

De schedel behoorde toe aan een jager-verzamelaar die ergens tussen de 20 en 30 jaar stierf. Maar de grote hoeveelheid pest-DNA in zijn stoffelijk overschot suggereert dat hij de infectie mogelijk heeft verdragen zonder dat het zijn dood veroorzaakte, en geen sporen van de pest bacteriën werden gevonden in de overblijfselen van drie personen die naast hem begraven lagen. Krause-Kyora en zijn collega’s ontdekten dat deze vroege versie van de ziekteverwekker geen aanpassingen had waardoor het door vlooien kon worden verspreid, dus het is misschien nog niet de zeer virulente en besmettelijke soort geworden die de Zwarte Dood in het midden van de veertiende eeuw veroorzaakte AD In plaats daarvan denken de onderzoekers Yersinia pestiswerd voor het eerst overgedragen via knaagdierbeten en veroorzaakte waarschijnlijk geen grote uitbraken van ziekten. Deze afstamming van de bacteriën stierf uiteindelijk uit, voegde Krause-Kyora eraan toe. Lees het originele wetenschappelijke artikel over dit onderzoek in Cell Reports . Om te lezen over een andere vroege infectie met Yersinia pestis , gaat u naar ” Pest uit de bronstijd “, een van de 10 beste ontdekkingen van ARCHEOLOGIE van 2018.

Ab zal wel in zijn handjes wrijven als hij dit soort dingen leest…

Lees ook:   Oudste vulling ontdekt in 6500 jaar oude tand

Gerelateerde artikelen

Back to top button