web analytics
11:11 Dubbele getallen
Geschiedenis

Bevatte Coca-Cola ooit cocaïne?

23424317bb4bff6656941d675245bf6f AnGel-WinGs.nl

Wetenschappelijk onderzoek ontdekt voortdurend nieuwe dingen over medicijnen, zoals de gezondheidsvoordelen en risico’s van het gebruik (of misbruik) ervan. Soms leiden deze ontdekkingen tot veranderingen in de manier waarop een medicijn wordt gebruikt.

Wist je bijvoorbeeld dat het originele recept voor Coca-Cola cocaïne bevatte?

De geschiedenis van Coca-Cola is goed gedocumenteerd. De drank werd in 1885 uitgevonden door John Pemberton, een apotheker uit Atlanta, Georgia, die de originele formule in zijn achtertuin maakte. Het recept van Pemberton bevatte cocaïne in de vorm van een extract van het cocablad, wat de inspiratie was voor het “Coca” -gedeelte van de naam van de drank. De “Cola” komt van de kolanoot (die cafeïne bevat, een ander stimulerend middel).

Toen Coca-Cola werd uitgevonden, was cocaïne legaal en een veelgebruikt ingrediënt in medicijnen. Mensen dachten dat het veilig was om in kleine hoeveelheden te gebruiken.

Coca-Cola als medicijn?
Pemberton beschreef de drank als een ‘hersentonicum en intellectuele drank’ en adverteerde ermee als een ‘patentmedicijn’. Hij beweerde dat het hoofdpijn, maagklachten en vermoeidheid genas.

Gepatenteerde medicijnen waren combinaties van zogenaamde “exotische” ingrediënten en medicijnverbindingen die – volgens de mensen die ze maakten – een breed scala aan kwalen genas. Maar ze bevatten vaak ingrediënten waarvan we nu weten dat ze verslavend kunnen zijn, waaronder cocaïne en opium , evenals giftige elementen zoals kwik en lood.

Lees ook eens:   Atlantis? De dode zeerollen

In de 19e eeuw waren patentgeneesmiddelen niet gereguleerd zoals medicijnen dat tegenwoordig zijn. Iedereen kon beweren dat hun product gezondheidsvoordelen had zonder de effectiviteit te hoeven bewijzen – of de risico’s ervan te onthullen.

Al in 1891 spraken sommige Amerikanen zich uit tegen het opnemen van verslavende ingrediënten in gepatenteerde medicijnen. Als resultaat hebben de makers de formules van de medicijnen en hun gezondheidsclaims vernieuwd.

De ‘coke’ eruit halen
De hoeveelheid cocaïne in Coca-Cola werd in de loop van de tijd verminderd en in 1929 uiteindelijk uit de drank verwijderd. Dit was tijdens de drooglegging in de Verenigde Staten, toen alcohol illegaal was. Cola werd al snel populair als ‘frisdrank’, een alternatief voor sterke drank.

Bizar idee of niet.

Bron

Gerelateerde artikelen

Back to top button
Close

Een Adblocker gedecteerd

AngelWings.nl wordt mede mogelijk gemaakt door advertenties ♥Support ons door je ad blocker uit te schakelen♥