...
Bizar & HumorGeschiedenis

Vrouwelijke hysterie, de geschiedenis…

 photo tumblr_m98293YzRE1qefs8co1_400_zps532a610b.jpg
Vrouwelijke hysterie was een ooit-voorkomende medische diagnose, uitsluitend te vinden bij vrouwen uiteraard, het is vandaag de dag niet langer erkend als een stoornis. De diagnose en behandeling van vrouwelijke hysterie was routine voor honderden jaren in West-Europa en Amerika. De aandoening werd uitvoerig besproken in de medische literatuur van het Victoriaanse tijdperk (1837-1901). In 1859, werd een arts bekend toen hij beweerde dat een kwart van alle vrouwen last had van hysterie. De Amerikaanse arts somde 75 pagina’s op van de mogelijke symptomen van deze aandoening, en riep dat de lijst zelfs dan nog onvolledig was. Volgens het document, kan bijna elke kwaal bij vrouwen bij de diagnose voor vrouwelijke hysterie passen. Artsen dachten dat de spanningen, in verband met het moderne leven veroorzaakte dat de meer beschaafde vrouwen vatbaarder voor zenuwaandoeningen, en om daardoor een defect voortplantingsstelsel te ontwikkelen.

Vrouwen werden beschouwd allen te lijden aan hysterie welk een breed scala aan symptomen had, waaronder flauwte, slapeloosheid, vochtretentie, zwaar gevoel in de buik, spierspasmen, kortademigheid, prikkelbaarheid, verlies van eetlust voor voedsel of seks, en “de neiging om problemen te veroorzaken “.

De geschiedenis van deze diagnose is uiteraard omstreden vanwege het brede scala aan bizarre symptomen en oorzaken, maar de zaak krijgt een nog meer schokkend effect als je kijkt naar de behandeling tegen hysterie. Gedurende die tijd, werd vrouwelijke hysterie alom geassocieerd met seksuele ontevredenheid. Om deze reden zou de patiënten wekelijks “bekken massages” moeten ondergaan. Tijdens deze sessies, zou een arts handmatig de geslachtsdelen van het vrouwtje stimuleren, totdat de patiënt bij herhaling een “hysterische uitbarsting” kreeg(orgasme). Het is interessant op te merken dat deze diagnose heel winstgevend was voor artsen, omdat de patiënten geen risico hadden op bv een overlijden, maar ze moesten wel een constante zorg hebben. ”Bekken massages”, werden gebruikt als een medische behandeling voor vrouwen in de jaren 1900.

Lees ook:   Indiase dokters verwijderen baarmoeders arme vrouwen

Rond 1870, artsen over de hele wereld realiseerden zich dat een nieuwe elektrische uitvinding, de vaginale massage techniek kon helpen. U ziet, in veel gevallen vonden de artsen het moeilijk om de hysterische uitbarsting komen. Ik denk dat je, je kunt voorstellen waarom dit het geval zou zijn. (Viespeukdoktertjes, ziet ineens het “dokertje spelen in een heel ander licht!” In 1873 werd de eerste elektromechanische vibrator ontwikkeld en gebruikt bij een instituut in Frankrijk voor de behandeling van vrouwelijke hysterie. Al tientallen jaren, waren deze mechanische apparaten alleen beschikbaar voor artsen, voor het gebruik bij de bekken massages. Door de eeuwwisseling, de verspreiding van elektriciteit in huis, kwam de vibrator uiteindelijk op de consumentenmarkt. In de loop van de vroege jaren 1900, was het aantal diagnoses van vrouwelijke hysterie al sterk gedaald, en vandaag is het niet langer een erkende ziekte.

Gelukkig had je toen alleen maar knappe dokters hé?!

 

Gerelateerde artikelen

Back to top button