...
Geschiedenis

Twee zeldzame Viking-begraafschepen gevonden in Zweden

Twee zeldzame Viking-begraafschepen gevonden in Zweden

In een zeldzame archeologische vondst zijn twee Viking-begraafschepen ontdekt in Zweden, waarvan er één volledig intact is en meer dan weinig verrassingen bevat voor de onderzoekers ter plaatse.

Er worden tegenwoordig niet veel viking begraafschepen gevonden. Velen van hen zijn omgeploegd door boeren die hun akkers hebben gezaaid om gewassen te verbouwen.

Zo werden drie decennia geleden drie van de meest opvallende vikingbegraafschepen gevonden, waaronder het Oseberg-schip in 1903 dat momenteel te zien is in het Viking Ship Museum in Oslo, Noorwegen.

Viking-begraafschepen zijn echt spectaculaire vondsten omdat ze waardevolle inzichten bieden in het leven en de dood van Vikingen. De belangrijkste reden waarom we zoveel inmiddels, is omdat archeologen zulke schepen en nederzettingen hebben opgegraven en artefacten hebben gevonden die verrassende informatie onthullen, zoals Vikingen die in contact komen met moslims en kleding ontvangen die is versierd met het Arabische schrift.

Het vinden van dergelijke schepen is ook een hele klus, tenzij er een grote grafheuvel bij zit in een bekend gebied waar Vikingen woonden om enig onderzoek aan te moedigen.

Tegenwoordig hebben wetenschappers het voordeel van een gronddoordringende radar waarmee objecten die groot en klein zijn begraven onder onze voeten kunnen worden gedetecteerd.

Dat is hoe een 65-voet Viking begrafenisschip vorig jaar werd gevonden in Noorwegen .

“Ik denk dat we het over een honderdjarige vondst kunnen hebben”, zei conservator Jan Museum, curator van Oslo, destijds aan National Geographic . “Het is nogal spectaculair vanuit archeologisch oogpunt.”

Welnu, blijkbaar hebben archeologen in Zweden de tweede ‘honderd jaar durende vondst’ gedaan in een jaar nadat ze niet slechts één, maar twee Viking-schepen op één plek hadden gevonden, wat opwinding opwekte over wat het nieuw ontdekte graf bevatte.

Het bleek dat onderzoekers veel meer vonden dan alleen een lijk.

Volgens The Local

De twee graven werden gevonden door de pastorie in Gamla Uppsala tijdens een opgraving afgelopen herfst, en archeologen hebben de vondst in juni van dit jaar onderzocht.

In Zweden zijn tot nu toe slechts zo’n tien grafschiplocaties gevonden.

Een van de twee nieuw ontdekte graven was intact, met overblijfselen van een man, een paard en een hond. Archeologen vonden ook voorwerpen zoals een zwaard, speer, schild en een sierlijke kam.

Dit soort graf dateert meestal uit de Vendel-periode (rond 550-800 na Christus) of het Vikingtijdperk (800-1050 na Christus), toen het gebruikelijker was om de doden te cremeren.

Lees ook:   Playboy ineens een trans op de front

Zie wat ze hieronder vonden:

“Schepen als deze fungeerden als een kist,” Afdeling Digitale Archeologie van het Noorse Instituut voor Cultureel Erfgoedonderzoek (NIKU), hoofd Dr. Knut Paasche, legde vorig jaar na de vondst van Noorwegen uit. “Er was één koning of koningin of een plaatselijke hoofdman aan boord.”

Hoewel het Zweedse team slechts één lichaam vond, konden ze geen lichaam vinden in het tweede schip, wat zou kunnen betekenen dat het tweede schip net iets begraven is voor gebruik in het hiernamaals of dat het graf verlaten was voordat het kon worden gezet gebruiken.

En het is ook mogelijk dat de grafschepen deel uitmaken van een uitgebreide begraafplaats, afhankelijk van hoeveel macht en invloed de persoon in het graf had tijdens hun leven.

“De scheepsbegraafplaats bestaat niet op zichzelf, maar maakt deel uit van een begraafplaats die duidelijk is ontworpen om macht en invloed te tonen”, aldus NIKU-projectleider en archeoloog Lars Gustavsen over de ontdekking van Noorwegen.

De Zweedse archeoloog Anton Seiler sprak met opwinding en nieuwsgierigheid over de nieuwste vondst in zijn eigen land.

“Dit is een unieke opgraving, het laatste grafschip werd 50 jaar geleden onderzocht”, zegt Seiler, die met verschillende Zweedse musea werkt. “Het is een kleine groep mensen die op deze manier zijn begraven. Je kunt het vermoeden dat ze in de samenleving van die tijd vooraanstaande mensen waren, omdat grafschepen in het algemeen heel zeldzaam zijn. ‘

Slechts tien vikingbegraafschepen waren voorafgaand aan deze laatste ontdekking gevonden in de Scandinavische regio, en benadrukten hoe zeldzaam zo’n vondst is, en het is echt een schat die archeologen graag willen verkennen.

 

“Dit nieuwe schip zal zeker van grote historische betekenis zijn, omdat het met alle moderne middelen van archeologie kan worden onderzocht.”

Hetzelfde geldt voor de Zweden-vondst. Als het schip fatsoenlijk intact is, kan het in een museum terechtkomen dat zichtbaar is voor het publiek. Dat is precies wat er zal gebeuren met de wapens die in het graf worden gevonden. De items en het schip bieden ons de kans om meer te weten te komen over de Vikingen en biedt meer historische kennis van een tijdperk en mensen waar we nog steeds niet genoeg over weten.

Omdat archeologen technologie blijven gebruiken als onderdeel van hun opgravingen en onderzoeken, zullen misschien meer Viking-schepen worden ontdekt. Immers, wat eens een zeldzame gebeurtenis was, is nu iets dat elk jaar gebeurt, deze keer worden twee schepen gevonden. Zeker, er zijn meer die gewoon wachten om te worden opgegraven.

https://www.ancient-code.com/two-rare-viking-burial-ships-found-in-sweden/

Gaaf dit, nooit geweten dat ze dit hadden!

Gerelateerde artikelen

Back to top button