...

28 januari 2022

 

Iran tijdens de Sjah van Perzië

Natuurlijk enorm modern vergeleken bij tegenwoordig.

Khomeiny werd gebracht dankzij Amerika, om het land weer terug te brengen onder druk en invloed van het geloof en Khomeiny zelf.
Natuurlijk had dat enorm veel invloed, er is zoveel onderdrukking daar inmiddels.
Vrouwen mogen niet zonder hoofddoek naar buiten, doen ze dit wel, dan worden ze opgepakt!
Ze mogen geen make up dragen.
Alleen binnenshuis kunnen ze zonder hoofddoek en met make up leven.
Daarbuiten wordt dit streng bestraft!
Slaag en zelfs gevangenisstraf.
Het land boycot ook vaak het internet.
Dan zit het op slot en kunnen Iraniërs niets meer schrijven op facebook bv.
Er zijn dan ook veel gevluchte Iraniërs die juist blij zouden zijn met een oorlog in Iran!
Die hoop houden zij altijd wel.
Zover ik weet zijn diegenen die hier wonen, en een hoofddoek dragen over het algemeen boeren van het platteland.
Geen moderne stedelingen uit Iran.
De moderne vrouwelijke Iraniërs die Nederland bv bezoeken, dragen hier echt nooit een hoofddoek en verafschuwen deze zelfs.

Portrait Of The Shah Of Iran Taken Art Print by James L. Stanfield. All prints are professionally printed, packaged, and shipped within 3 - 4 business days. Choose from multiple sizes and hundreds of frame and mat options.

Het zou jammer zijn als er een oorlog nodig is om Iran vrij te maken van indoctrinatie.
Maar het wordt wel eens tijd dat ze eens normaal en vrij mogen leven daar, zoals toen!


De zoon van de Sjah.

De Sjah zelf.
Waarschijnlijk rhesus negatief bloed, zie oren en widow V

Hoe Farah Diba protesteert in ballingschap

Emperor Mohammad Reza and Empress Fara Diba Pahlavi
24 november 2019
Het is al weken onrustig in Iran. Protesten tegen de streng islamitische regering wakkeren bij velen een hang naar het oude Iran aan. Farah Diba Pahlavi, de weduwe van de laatste sjah van het land, greep het moment aan om de demonstranten moed in te spreken.

Vanuit haar ballingschap in Frankrijk plaatste zij deze week op Twitter een oproep te volharden in het protest. “Jullie bevinden je in een moeilijkere positie dan ik”, zo stelt de keizerin, “maar het licht zal de duisternis overwinnen”. Wat bedoelt zij hier eigenlijk mee, en wat is nu eigenlijk het oude Iran waarnaar zovelen verlangen?
Voor tienduizenden Iraniërs was het besluit van de Iraanse, streng islamitische regering om benzineprijzen aanzienlijk te verhogen reden om de straat op te gaan en zich uit te spreken tegen hun machthebbers.

De hoogste religieuze leider van Iran, ayatollah Ali Khamenei, ontkende deze week dat de protesten tegen de regering brede steun genieten onder de bevolking. Hij stelde dat ze zijn aangewakkerd door bannelingen van de familie van de verdreven sjah, onder wie Farah Diba. Inmiddels heeft de regering al meer dan duizend mensen opgepakt, is het internet afgesloten en wordt nieuw protest hardhandig neergeslagen.

Een ambitieuze koningin
De hang naar het oude Iran, het ‘licht’ waarnaar Farah Pahlavi in haar video verwijst, is een hang naar het Iran van vóór 1979: een welvarend land met een sterke pro-westerse koers.

In 1941 was Mohammed Reza Pahlavi (1919-1980) zijn vader opgevolgd als sjah van Iran. In 1959 ontmoette hij de in het westen opgegroeide studente Farah Diba. De vonk sloeg over en nog datzelfde jaar gaven zij elkaar het ja-woord.

De jonge koningin werd een toonbeeld van moderne stijl en mode, en na de geboorte van haar eerste zoon legde zij zich met name toe op cultuur en streed zij voor vrouwenrechten.

Lees ook:   De echte EU agenda : David Icke

Het Westen
Onder het gezag van de sjah en zijn vrouw groeide de politieke en economische focus van Iran op het Westen en de westerse cultuur.

Het land groeide uit tot een trouwe bondgenoot van Amerika en verschillende andere westerse landen. Ook de Nederlandse koninklijke familie onderhield warme banden met de Pahlavi’s.

Poor Shahbanoo, look at the bad photoshop some lying , pathetic sad excuse for a human did to make her decolté look larger that it is. Farah Diba at the dinner.

Revolutie!
Het vrije, moderne en op het Westen gerichte Iran was echter lang niet voor iedereen een realiteit. Vanaf de jaren dertig werden door de autoriteiten steeds meer onderdelen van de klassieke islamitische cultuur verboden. Zo werd voor vrouwen de sluier verboden en kregen agenten de opdracht hoofddoeken uit te bannen. Daarnaast heerste er armoede onder grote delen van de bevolking, en dat zou een voedingsbodem blijken voor protesten.

In het najaar van 1978 bereikten de spanningen een hoogtepunt. Vanuit verschillende lagen van de bevolking rees onrust, en honderden mensen gingen de straat op om te protesteren tegen Pahlavi en zijn familie. De sfeer sloeg om en al snel werd de roep om vertrek van de sjah steeds groter.

Hoewel de protesten in eerste instantie hardhandig werden neergeslagen door autoriteiten van de sjah, werd zijn positie in het voorjaar van 1979 onhoudhaar. Het neerslaan van de protesten had ervoor gezorgd dat veel westerse bondgenoten hun steun aan de familie opzegden. Farah, de sjah en hun vier kinderen vertrokken uit Iran – naar eigen zeggen voor ‘langdurige vakantie’ – en keerden nooit meer terug.

Iran werd onder leiding van religieus leider ayatolla Ruhollah Khomeini (1902-1989) een islamitische republiek. Al snel bleek dat ook onder het nieuwe gezag de rechten van verschillende groepen – zoals vrouwen en christenen – sterk werden ingeperkt.

Protesteren in ballingschap
De Pahlavi’s sleten hun jaren vanaf de revolutie in ballingschap in verschillende westerse landen.

Farah Pahlavi zette zich vanaf het eerste moment van haar ballingschap in voor de rechten van haar volk. Zij strijdt tot vandaag de dag voor de rechten en vrijheden van minderheden – waaronder vrouwen – en spoort groepen over de hele wereld aan om op te komen voor hun eigen vrijheden.

https://blauwbloed.eo.nl/artikel/2019/11/hoe-farah-diba-protesteert-in-ballingschap/

HIM Queen Farah Pahlavi and her Family In Exile In Morocco. Marrakech, 27 janvier 1979 : Le Shah d'Iran Mohammad REZA PAHLAVI et son épouse Farah DIBA en exil au Maroc. Les souverains iraniens, qui sont les hôtes du roi du Maroc depuis le 22 janvier, retrouvent leurs enfants qui viennent d'arriver des Etats-Unis à bord d'un avion militaire iranien. Portrait souriant de Farah DIBA posant dans les jardins du Palais 'Djenane el Kebir', mis à la disposition de sa famille par le roi Hassan II..


Een eenvoudige studente wordt uitgekozen om te trouwen met een knappe Oosterse koning. Zo begon het sprookje over Farah Diba en de Sjah van Perzië in 1959. Libellelezers konden meezwijmelen met Farahs sprookjeshuwelijk en de geboorte van de kroonprins Reza. Maar tegenover het sterk geromantiseerde beeld van Farahs droombestaan stond een doemscenario. Het leven van Farah Diba werd constant bedreigd door de politieke tegenstanders van de Sjah. Terugkijkend kunnen we constateren dat Libelle in de vroege jaren 60 de Iraanse Revolutie van 1978-79 al had voorzien.

https://wetenschap.nu/het-sprookje-van-farah-diba-of-hoe-libelle-de-iraanse-revolutie-voorspelde/


Ps geweldige Iraanse zanger is Faramarz Aslani
Ben ooit naar zijn concert geweest! Geweldig! 🙂

Dit lied gaat over het lyrische verhaal: Mijn hert waar ben je…
🙂 En ja ik heb toen een cd gekocht met zijn muziek! Ken dit lied uit mijn hoofd inmiddels


Ik ben zo moe, zingt hij.

Wat ik nu nog een geweldig lied vind is deze..
Die gaat over Meneer Jan oid… 😉Ze hebben echt wel mooie muziek en het merendeel is daar wel modern! Nog steeds… Vergis je niet.

Gerelateerde berichten