...
Geschiedenis

Oud graf in Dublin verdiend 8ste wereldwonder van de oude wereld te zijn

Bru na Boinne Visitor CentreHet enorme grafcomplex van Newgrange, Ierland verdient het Achtste Wonder van de Oude Wereld te zijn. Dit halfronde graf net ten noorden van Dublin werd vijfhonderd jaar eerder gebouwd voordat de Grote Piramide in Giza zelfs bestond.

Voldoende ruimte in het graf
Newgrange werd rond 3200 voor Christus gebouwd – honderden jaren vóór de Grote Piramide van Gizeh (2500 voor Christus) en Stonehenge (3000 voor Christus).

De massieve halfronde tombe bevindt zich in de Brú na Bóinne – Gaelic voor het “paleis” of “herenhuis” van de rivier de Boyne. Dit 3-vierkante mijl gebied bevat bijna honderd oude monumenten, waaronder twee andere grote graven naast Newgrange, Knowth en Dowth.

Newgrange is een opmerkelijk voorbeeld van een zogenaamd ‘passagegraf’. Kenmerkend voor de Neolithische Periode zijn de graftombes in Ierland vaak halfbolvormig en meestal boven op een heuvel. De naam komt van de lange, overdekte gangen die leiden van een kleine ingang naar het hart van de begrafenisplaats. De meeste passage graven zijn in Noord-Europa – Ierland, Groot-Brittannië, Scandinavië, Noord-Duitsland, Nederland – en zijn ook te vinden rond de Middellandse Zee en de noordkust van Afrika.

Metend 262 voet in diameter. Newgrange wordt gevestigd in Provincie Meath in oostelijk Ierland, het noorden van Dublin. De heuvel, gemaakt van kwarts en granietstenen uit de bergen van Ierland, bevat een enkel graf met de overblijfselen van vijf individuen. Sommige  goederen – waaronder kleine kralen en gouden sieraden uit de Romeinse tijd – overleefden in het graf en door mensen gemaakte rechtopstaande stenen werden naast de tombe in de aarde geplaatst, misschien nadat deze oorspronkelijk was gebouwd.

 

 

Waarom hebben de Ouden Newgrange gebouwd?

Dus waarom hebben de oude inwoners van Ierland besloten Newgrange en andere megalithische monumenten te bouwen? Helaas hebben de mensen die in Neolithicum County Meath verbleven geen groot archeologisch record achter gelaten.

“Een van de grote anomalieën van de Boyne Valley is het contrast tussen de prachtige en blijvende rituele monumenten en het ietwat vluchtige bewijsmateriaal voor het dagelijks leven,” vertelde Muiris Ó Súilleabháin, professor archeologie aan University College Dublin, aan de Irish Times . “Er is geen bewijs voor een grootschalige nederzetting zoals die de organisatie en verfijning zou verklaren die door de graven worden aangegeven. Dus de mensen in het Midden-Neolithicum blijven ongrijpbaar. ”

Newgrange’s Star Power

Op de winterzonnewende verlicht de zon de kamer van Newgrange.
Elk jaar, wanneer de zon opkomt op de winterzonnewende – de kortste dag en de langste nacht van het jaar – schijnt zonlicht door een nauwkeurig geplaatste opening in de stenen muren, die de lange hal van het graf verlicht.

Waarom zouden de oude Ieren enorme graven gebouwd hebben in lijn met de zonnestralen? Hoewel ze menselijke resten bevatten, waren niet alle passage-graven slechts rustplaatsen voor de rijken en beroemdheden. Sterker nog, veel van hen organiseerden jaarlijkse rituelen.

Historici weten niet zeker of Newgrange rituelen organiseerde, maar het is mogelijk dat mensen toestroomden naar die plek op de zonnewende, om de wedergeboorte van de zon te verwelkomen.

Lees ook:   ET's, het oogsten van zielen en Sanskrietteksten

Clare Tuffy, manager van het Brú na Bóinne bezoekerscentrum, vertelde CNN :

“We denken voor de mensen die het gebouwd hebben, was het veel meer dan alleen een graf. Het zou een plaats kunnen zijn geweest waar mensen bijeenkwamen, het zou een plaats zijn geweest waar de voorouders geëerd werden. Het is een symbool van de rijkdom van de mensen, en het is waarschijnlijk een plek waar ze bemiddelden tussen de levenden en de doden. ‘

Newgrange- One of the most amazing places in Ireland. Date c. 3310 BC.   Period neolithic . Materials - granite and earth .

Newgrange is ook versierd met massieve stenen, waarvan er vele zijn bedekt met ingewikkelde ontwerpen. De “Entrance Stone” – die je, zoals je al kunt raden, bij de ingang van de passage-tombe kunt vinden – is bedekt met gegraveerde wervelingen en geometrische patronen.

De Entrance Stone is een van de 97 “trottoirs”, grote blokken die grenzen aan de Newgrange-tumulus. Het detail dat aanwezig is op deze gravures en andere verspreid over Newgrange, bevestigt het belang ervan voor de gemeenschap die het heeft laten bouwen.

Graafmachines hebben artefacten gevonden uit de late Romeinse tijd, gedateerd tussen 350 en 450 na Chr

“De meest waarschijnlijke verklaring was dat de tombe werd gebruikt als een cultsite in de derde en vierde eeuw na Christus,” vertelde Raghnall Ó Floinn, hoofd van de collecties van het National Museum of Ireland, aan de Irish Times .

Bij het uitgraven kwamen de mannen van Campbell eindelijk ‘bij een zeer brede platte steen, grof gesneden, en op de bodem van de berg onderlangs geplaatst. Dit ontdekten ze als de Deur van een Grot … ”

Welsh-natuuronderzoeker Edward Lhuyd kwam snel langs voor een bezoek. Lhuyd tekende de eerste bekende kaart van Newgrange op.

In de loop van de volgende eeuwen speculeerden historici wild over de oorsprong van Newgrange. Hebben de Feniciërs van de Levant getrokken om dit gigantische graf te bouwen? Bouwden Romeinse soldaten hier een ondergrondse tempel van de god Mithras? Nee, zoals professor Michael O’Kelly ontdekte in de 20e eeuw.

O’Kelly heeft Newgrange opgegraven tussen 1962 en 1975. Hij werkte onvermoeibaar om de verslechterende staat van het graf te behouden en het grote publiek te beletten ‘souvenirs’ mee naar huis te nemen. En in december 1967 maakte O’Kelly de meest opmerkelijke ontdekking van allemaal. Hij stond in het smalle pad van het passagegraf en keek uiteindelijk naar het zonlicht.

 

thought to be the oldest sundial in the world it is carved on a stone outside the tomb of Knoth in County Meath.    The two holes in the center of the image probably held the gnomon (Object used to cast the shadow.)

 

Vandaag de dag is Newgrange nog steeds een site van internationaal belang. Archeologen ontdekken de hele tijd nieuwe functies in Brú na Bóinne – meest recentelijk, als gevolg van een epische droogte. Maar nieuwkomers komen ook om spirituele redenen naar Newgrange. Degenen die mystieke connecties zoeken met het oude Ierland komen er elk jaar tijdens een Winter Solstice. Slechts een beperkt aantal mensen mogen de zonlichtstroom door de opening zien, maar vieren allemaal het jaarlijkse hemelse gebeuren op oude wijze – samen.

Gerelateerde artikelen

Back to top button