...

22 juni 2021

 

Spiritisme hoe de aristocraten vermaakt werden in de 19e eeuw

Spiritisme hoe de aristocraten vermaakt werden in de 19e eeuw

Edouard Buguet 5
Spiritisten hielden seances en dit ontstond in de Nieuwe Wereld in het midden van de 20e eeuw en werden een zeer populair entertainment in Europa. Ze kwam later naar Rusland en was geliefd bij de  tsaar Alexander II, die tijdens zijn regeerperiode persoonlijk een paar van dergelijke sessies organiseerde.

Spiritisme ontstond al in de 18e eeuw als een sociaal-cultureel fenomeen, dit waren de eerste vroege experimenten om contact te maken met de zielen van de overledenen. Niettemin kwamen de hoogtijdagen van het spiritisme in de tweede helft van de 19e eeuw. Spiritisme was erg populair bij de aristocraten (rijken).  Dit fenomeen was een redelijke “reactie” op het positivisme-systeem – de hoofdrol was een experimenteel principe en met behulp van mystieke praktijken werd wetenschappelijk onderzoek gereproduceerd.

De belangrijkste gebeurtenis, die de vorming van spiritisme diende, vond plaats in 1848 in de Amerikaanse stad Guidsville. Twee zussen, Kat en Margaret Fox, hadden een geest die eerder in hun huis was gestorven. De meisjes hoorden kloppen en begonnen terug te kloppen, dit geluid werd de basis van seances. Deze gebeurtenis verspreidde zich even door de Nieuwe Wereld, en tegen 1860 begon het spiritisme populair te worden bij het Europese publiek. Tegen het einde van de 19e eeuw zouden meer dan 8 miljoen volgelingen van spiritisme worden.

De jaren 70 van de 19e eeuw waren een ware hausse in spiritisme, omdat de meeste wetenschappers hun kennis wilden toepassen in één of andere wetenschappelijke graad, ze wilden communiceren met de wereld van de doden. A. Butlerov en N. Wagner nodigden bijvoorbeeld het beroemde medium Hume uit, een voorstander van de chemicus Crux. Hij voerde een reeks demonstratiesessies uit voor wetenschappers. Toen Alexander II de troon besteeg, dacht hij aan de afschaffing van lijfeigendom, het is de moeite waard om op te merken dat hij niet zo’n belangrijke beslissing alleen kon nemen.

Lees ook:   Turquoise of turkoois

Spooktastic Victorian Spirit Photography | Victorian era "spirit photograph." #Halloween #Victorian

 

 

In die tijd was Hume, die we hierboven vermeldden, uitgenodigd in Rusland. Hij hield verscheidene zittingen voor de koning, waarin hij de ziel van de overledene keizer noemde.

Het gerucht ging dat tijdens de sessie de geest van Nicolaas I aan hem verscheen, die antwoorden gaf op de vragen van zorg die er speelde. Hij wees naar de juiste letters die de woorden vormden, maar deze berichten waren onduidelijk en niet-specifiek. Alexander zei hierop: Ik heb niet de nodige hulp van Hume ontvangen en heb mijn interesse in hem verloren.

Na het nieuws dat de monarch seances hield, werden ze opeens een favoriet plezier voor de hovelingen.

In het midden van de 19e eeuw verscheen een groot aantal charlatans en bedriegers die verklaarden dat ze mediums en helderzienden waren. Om zulke mensen bloot te stellen, heeft DI Mendeleev een commissie opgericht om valse media te bestrijden. Harry Houdini arriveerde ook in Petersburg tijdens een bezoek, waarbij hij de populairste trucs demonstreerde die tijdens seances werden behandeld.

Aan het begin van de 20e eeuw begon de tweede golf van vergeestelijkte mensen. Het is waar dat ze geen poltergeisten veroorzaakten, maar zich gewoon amuseerden.

 

Gerelateerde berichten