...

17 juni 2021

 

Het Romeinse rijk had aparte gewoonten

Het Romeinse rijk is een van de beroemdste rijken in de geschiedenis van de mensheid.
Zelfs na vele eeuwen na de ineenstorting, blijft zij spoken in de verbeelding van archeologen, liefhebbers van de oudheid en militaire zaken.

Ancient Roman Baths - Thermae, Baths of - Caracalla, Diocletian, Trajan - Crystalinks

Het leger, de maatschappij, de fundamenten – soms presenteert Rome zich in een onverwacht licht en sommige dingen die de Romeinen bekend zijn, kunnen een culturele schok voor ons zijn.

Wie zijn de “rotzooijongens”?
In Rome bijvoorbeeld, was het beroep van de ‘eetkamerjongen’ een eervolle en populaire. Zulke jongens waren uitgenodigd op de feesten van de Romeinse adel – en het was belangrijk dat alle “rotzooijongens” dichtbegroeid waren en krullend haar hadden. De gasten van Peers veegden hun handen af ​​aan dit haar na het eten – dit is een eigenaardig alternatief voor moderne servetten.

Hoe ging men in  Rome om met corruptie?
Eigenaardig  in het oude Rome hoe zij omgingen met corruptie – zelfs de dood van mensen heeft geen juridische procedures stopgezet. Als de rechtbank besliste dat de persoon schuldig was aan verduistering  van geld bv, en op het moment dat de schuldig bevondene als dood was voor de uitspraak, werd alles wat met hem te maken had, inclusief documenten, standbeelden en monumenten, vernietigd.

Energiedranken uit Rome: mythe of realiteit?
Voor hun tijd waren de Romeinen zeer geavanceerde mensen en gebruikten veel dingen die we vandaag ook kennen. Volgens wetenschappers werden bijvoorbeeld energiedranken gedronken door gladiatoren – composities uit een as-extract waren de meest populaire opties. Indirect in hun voordeel, zegt het feit dat in de botten van de gladiatoren, na het testen, verhoogde niveaus van calcium aan het licht brachten.

Lees ook:   Jongste geredde Schindler overleden

Romeinse scholen: leren van de dageraad
Het populaire onderwijs onder de Romeinen, was ook thuis, maar er vond een tweedeling tussen de geslachtslijnen plaats. Jongens werden vaker thuis lesgegeven, maar meisjes moesten toch naar school. Lessen in Romeinse scholen begonnen bij het ochtendgloren, en was je te laat, was het heel goed mogelijk om niet alleen een reprimande te krijgen, maar ook lijfstraffen.

Romeinse baden: antieke fitnessclubs
Beroemde Romeinse baden (badhuizen) waren erg populair. En niet alleen als een plek waar je kunt ontspannen met je lichaam en jezelf kunt opfrissen, maar ook als een plek om spiritueel voedsel te eten. In die badhuizen bespraken ze nieuws en roddels, en in het naburige gebouw met wasruimten waren er vaak bibliotheken en oefenruimten om te sporten. Dus in zekere zin lijken moderne fitnessclubs sterk op oude badhuizen.

 

Gerelateerde berichten