...
Geschiedenis

Secret View into the Bathroom of Taj Mahal’s Queen – What’s Inside?


Wow…
Prachtig!!!!!!!

De Taj Mahal is een prachtig, wit-marmeren mausoleum gebouwd door Mughul-keizer Shah Jahan voor zijn geliefde vrouw, Mumtaz Mahal. Gelegen aan de zuidelijke oever van de Yamuna-rivier in de buurt van Agra, India, heeft de Taj Mahal 22 jaar in beslag genomen en uiteindelijk voltooid in 1653. De Taj Mahal, beschouwd als een van de nieuwe wonderen van de wereld , verbaast elke bezoeker niet alleen om zijn symmetrie en structurele schoonheid, maar ook vanwege de ingewikkelde kalligrafie, ingelegde bloemen gemaakt van edelstenen en een prachtige tuin.

Het liefdesverhaal
Het was in 1607 dat Shah Jahan , de kleinzoon van Akbar de Grote , zijn geliefde ontmoette. In die tijd was hij nog niet de vijfde keizer van het Mughal-rijk .

Mughal Emperor Shah Jahan. Considered as one of the greatest Mughal Emperors, Shah Jahan’s reign is known as the Golden Age of the Mughals— he left behind him a legacy of outstanding Islamic architecture— his most famous building is the Taj Mahal which he built out of love for his wife the Empress Mumtaz Mahal.

De zestienjarige Prins Khurram, zoals hij toen heette, flitste rond in de koninklijke bazaar en flirtte met de meisjes van hooggeplaatste families die de cabines bemand hadden.

Op een van deze hokjes ontmoette prins Khurram de 15-jarige Arjumand Banu Baygam, wiens vader spoedig de eerste minister zou worden en wiens tante was getrouwd met de vader van prins Khurram. Hoewel het op het eerste gezicht liefde was, mochten de twee niet meteen trouwen. Eerst moest prins Khurram met Kandahari Begum trouwen. (Hij zou later ook met een derde vrouw trouwen.)

Op 27 maart 1612 trouwden prins Khurram en zijn geliefde, die hij de naam Mumtaz Mahal gaf (“uitverkorene van het paleis”). Mumtaz Mahal was niet alleen mooi, ze was slim en teder van hart. Het publiek was verliefd op haar, deels omdat Mumtaz Mahal zorgde voor het volk en ijverig lijsten maakte met weduwen en wezen om er zeker van te zijn dat ze voedsel en geld ontvingen.

Het echtpaar had 14 kinderen samen, maar slechts zeven leefden de kleutertijd. Het was de geboorte van de 14 ste kind dat was om te doden Mumtaz Mahal.

De dood van Mumtaz Mahal
In 1631, drie jaar na Shah Jahans heerschappij, was er een opstand aan de gang, geleid door Khan Jahan Lodi. Shah Jahan had zijn leger naar de Deccan gebracht, ongeveer 400 mijl van Agra, om de usurpator te verpletteren.

Zoals gewoonlijk vergezelde Mumtaz Mahal, die altijd aan de zijde van Shah Jahan was, hem, ondanks dat hij hoogzwanger was. Op 16 juni 1631 bracht Mumtaz Mahal, in een uitbundig versierde tent, een gezonde baby in het midden van het kampement ter wereld. In het begin leek alles goed te gaan, maar al snel werd ontdekt dat Mumtaz Mahal stervende was.

Zodra Shah Jahan nieuws over de toestand van zijn vrouw ontving, haastte hij zich naar haar toe. In de vroege ochtenduren van 17 juni 1631 stierf Mumtaz Mahal in zijn armen.

Rapporten zeggen dat hij in de angst van Shah Jahan naar zijn eigen tent ging en acht dagen lang huilde. Bij het verschijnen, zeggen sommigen dat hij ouder was, nu wit haar had en een bril nodig had.

Mumtaz Mahal werd direct volgens de islamitische traditie begraven nabij het kampement in Burbanpur. Haar lichaam moest echter niet lang blijven.

Plannen voor de Taj Mahal
In december 1631, toen de ruzie met Khan Jahan Lodi werd gewonnen, Shah Jahan had de overblijfselen van Mumtaz Mahal opgegraven en bracht 435 mijl (700 km) naar Agra. De terugkeer van Mumtaz Mahal een grote optocht met duizenden soldaten bij het lichaam en rouwenden langs de route.

Mumtaz Mahal

Wanneer de overblijfselen van Mumtaz Mahal Agra bereikt op 8 januari 1632, werden ze tijdelijk begraven op het land geschonken door edelman Raja Jai ​​Singh, de buurt waar de Taj Mahal gebouwd moest worden.

Shah Jahan, gevuld met verdriet, had besloten om die emotie giet het in een uitgebreide, prachtige, dure mausoleum dat al degenen, die voor hij gekomen zouden kunnen concurreren. (Het was ook uniek te zijn, is de eerste grote mausoleum gewijd aan een vrouw.)

Hoewel niemand bekend is, de belangrijkste architect voor de Taj Mahal, wordt aangenomen dat Shah Jahan, die al een passie had voor architectuur, zelf aan de plannen werkte met de input en hulp van een aantal van de beste architecten van zijn tijd.

Het plan was dat de Taj Mahal (“de kroon van de regio”) de hemel (Jannah) op aarde zou voorstellen. Geen kosten werden gespaard om dit te laten gebeuren.

De Taj Mahal bouwen
In die tijd was het Mughal Empire een van de rijkste ter wereld en daarom had Shah Jahan de middelen om voor deze enorme onderneming te betalen. Met de gemaakte plannen wilde Shah Jahan dat de Taj Mahal groots was, maar ook snel gebouwd.

Om de productie te versnellen, werden naar schatting 20.000 arbeiders binnengebracht en gehuisvest in een nieuw gebouwde stad voor hen genaamd Mumtazabad. Deze werknemers omvatten zowel geschoolde als ongeschoolde vakmensen.

In het begin werkten de bouwers aan de fundering en vervolgens aan de gigantische, 624 meter lange plint (voet). Op deze plint bevonden zich zowel het Taj Mahal-gebouw als de twee bijpassende gebouwen in rood zandsteen (de moskee en het gastenverblijf) die de Taj Mahal flankeren.

Het gebouw Taj Mahal, zittend op een tweede sokkel, moest een achthoekig gebouw zijn, eerst geconstrueerd van baksteen en dan bedekt met wit marmer. Zoals in de meeste grote projecten creëerden de bouwers een steiger om hoger te bouwen; Wat echter ongebruikelijk was, was dat de steiger voor dit project uit bakstenen bestond. Niemand heeft tot nu toe ontdekt waarom.

Het witte marmer was ongelooflijk zwaar en onttrokken in Makrana, 200 mijl verderop. Naar verluidt kostte het 1000 olifanten en een onnoemelijk aantal ossen om het marmer naar de bouwput van de Taj Mahal te slepen.

Lees ook:   Het verhaal van Enki E.A - Enlil . buitenaardse oorsprong van het leven

Om de zware marmeren stukken naar de hogere ruimtes van de Taj Mahal te brengen, werd een enorme, 10 mijl lange, aarden helling gebouwd.

De top van de Taj Mahal is bedekt met een enorme koepel met dubbele schaal die reikt tot 240 voet en is ook bedekt met wit marmer.

Vier dunne, wit-marmeren minaretten staan ​​hoog op de hoeken van de tweede sokkel, die het mausoleum omringt.

Kalligrafie en ingelegde bloemen
De meeste foto’s van de Taj Mahal tonen alleen een groot, wit, mooi gebouw. Wat deze foto’s missen, zijn de fijne kneepjes die alleen van dichtbij te zien zijn. Het zijn deze details die de Taj Mahal verbluffend vrouwelijk en weelderig maken.

In de moskee, het pension en de grote hoofdpoort aan de zuidkant van het Taj Mahal-complex verschijnen passages uit de Koran (vaak gespeld als Koran), het heilige boek van de islam , geschreven in kalligrafie. Shah Jahan huurde Amanat Khan in, een meester-kalligraaf, om aan de ingelegde verzen te werken.

Meesterlijk gedaan, de voltooide verzen uit de Koran, ingelegd met zwart marmer, zien er zacht en zacht uit. Hoewel gemaakt van steen, de curven maken het bijna handgeschreven lijkt. De 22 passages uit de koran zijn naar verluidt gekozen door Amanat Khan zelf. Interessant genoeg was Amanat Khan de enige persoon die Shah Jahan toestemming gaf om zijn werk op de Taj Mahal te ondertekenen.

Shah Jahan and Mumtaz Mahal

Bijna verbazingwekkender dan de kalligrafie zijn de prachtige ingelegde bloemen die overal in het Taj Mahal-complex te vinden zijn. In een proces dat bekendstaat als parchin kari snijden hoog gekwalificeerde steenhouwers ingewikkelde bloemmotieven in het witte marmer en voegen ze vervolgens kostbare en halfedelstenen toe om verweven wijnstokken en bloemen te vormen.

De 43 verschillende soorten kostbare en halfedelstenen die voor deze bloemen werden gebruikt, kwamen van over de hele wereld, waaronder lapis lazuli uit Sri Lanka, jade uit China, malachiet uit Rusland en turkoois uit Tibet .

De tuin
Zoals in veel religies, houdt de islam het beeld van het paradijs als een tuin; dus, de tuin aan de Taj Mahal was een integraal onderdeel van het plan om het de hemel op aarde te maken.

De tuin van de Taj Mahal, gelegen ten zuiden van het mausoleum, heeft vier kwadranten, gescheiden door vier ‘rivieren’ van water (een ander belangrijk Islamitisch beeld van het Paradijs), die samenkomen in een centraal zwembad. De tuinen en “rivieren” werden door een complex, ondergronds watersysteem van water uit de Yamuna-rivier voorzien.

Helaas zijn er geen bestanden bewaard die ons vertelden welke planten oorspronkelijk in de tuin van de Taj Mahal waren geplant.

Het einde van Sjah Jahan
Shah Jahan bleef in diepe rouw gedurende twee jaar, maar zelfs daarna, beïnvloedde de dood van Mumtaz Mahal hem nog steeds diep. Dat is misschien de reden waarom de derde van de vier zonen van Mumtaz Mahal en Shah Jahan, Aurangzeb , in staat was om met succes zijn drie broers af te maken en zijn vader gevangen te zetten.

In 1658, na 30 jaar als keizer, werd Shah Jahan overgenomen en geplaatst in het luxueuze Rode Fort in Agra. Niet in staat om weg te gaan, maar met de meeste van zijn gebruikelijke luxe, bracht Shah Jahan zijn laatste acht jaar door met staren uit een raam, kijkend naar de Taj Mahal van zijn geliefde.

Toen Shah Jahan op 22 januari 1666 stierf, liet Aurangzeb zijn vader begraven bij Mumtaz Mahal in de crypte onder de Taj Mahal. Op de begane grond van de Taj Mahal, boven de crypte, zitten nu twee cenotaven (lege, openbare graven). De ene in het midden van de kamer is van Mumtaz Mahal en de enige in het westen is voor Shah Jahan.

Rond de cenotaven is een fijngesneden, kanten, marmeren scherm. (Oorspronkelijk was het een gouden scherm geweest maar Shah Jahan had dat vervangen zodat dieven niet te verleid zouden worden.)

De Taj Mahal in ruïnes
Shah Jahan had genoeg rijkdom in zijn schatkist om de Taj Mahal en zijn machtige onderhoudskosten te ondersteunen, maar door de eeuwen heen verloor het Mughal-rijk zijn rijkdommen en raakte de Taj Mahal in verval.

Tegen de jaren 1800 verdrongen de Britten de Mughals en namen India over. Voor velen was de Taj Mahal mooi en dus sneden ze edelstenen van de muren, stalen de zilveren kandelaars en deuren en probeerden zelfs het witte marmer overzee te verkopen.

Het was Lord Curzon, de Britse onderkoning van India, die daar een eind aan maakte. In plaats van de Taj Mahal te plunderen, werkte Curzon eraan om het te herstellen.

De Taj Mahal nu
De Taj Mahal is opnieuw een prachtige plek geworden, met 2,5 miljoen mensen die het elk jaar bezoeken. Bezoekers kunnen overdag bezoeken, waar de kleur van het witte marmer lijkt te veranderen afhankelijk van het tijdstip van de dag. Eenmaal per maand hebben bezoekers de gelegenheid om tijdens een volle maan een kort bezoek te brengen om te zien hoe de Taj Mahal van binnenuit in het maanlicht schijnt.

In 1983 werd de Taj Mahal door de UNESCO op de werelderfgoedlijst geplaatst , maar nu lijdt het onder vervuiling door nabijgelegen fabrieken en door de vochtigheid van de adem van zijn bezoekers.

bronnen
DuTemple, Lesley A. The Taj Mahal . Minneapolis: Lerner Publications Company, 2003.
Harpur, James en Jennifer Westwood. De Atlas van legendarische plaatsen. New York: Weidenfeld & Nicolson, 1989.
Ingpen, Robert en Philip Wilkinson. Encyclopedia of Mysterious Places: The Life and Legends of Ancient Sites Around the World . New York: Barnes & Noble Books, 1999.

Echte liefde…geweldig!

Gerelateerde artikelen

Back to top button