22 september 2020

 

Hadden de pterosauriërs veren?

Say hello to one of the largest and most impressive creatures to ever take flight: Quetzalcoatlus northropi of the Cretaceous period, a pterosaur with a wingspan of some 33 feet that stood as tall as a giraffe.

Hadden de pterosauriërs veren?

Wetenschappers hebben aangekondigd dat pterosauriërs veren hadden. Het rapport is gepubliceerd in Nature Ecology & Evolution. 

Paleontoloog M.Benton zegt dat hun interpretatie van de borstelharen op pterosauriërs aangeeft dat het veren zijn, zoals bij vogels en dinosaurussen. Wetenschappers geloven dus dat de veren 160 tot 240 miljoen jaar geleden verschenen.

Een nieuw onderzoek beschrijft vier soorten coating op pterosaurusresten in China. Het eerste type is zoiets als een vacht die de hoofden, lichamen, staarten en ledematen van pterosauriërs bedekt. Op delen van het hoofd en de vleugels hebben wetenschappers drie andere soorten draadachtige vezels ontdekt die lijken op de veren van moderne vogels. Benton zegt dat dit geen verrassing voor hen was.

Val Walerczuk - Val_dinosaur_Pteranodon

Het optreden van verenstructuren werd als uniek beschouwd voor een groep dinosaurussen, waaronder de voorouders van moderne vogels. Zoals paleontologen dachten, hadden pterosauriërs nooit veren. Maar niet iedereen is het erover eens dat pelsachtige coatings op pterosaurusresten veren zijn. Pterosaur onderzoeker David Unwin van de Universiteit van Leicester zegt dat deze vezels geen veren of haar zijn, maar weefsels die veel voorkomen in pterosaurevleugels. Hij wijst erop dat er veel haar in het onderzoek is gevonden, maar niet het weefsel van de vleugels, en hij beschouwt dit als een probleem, omdat deze stoffen aanwezig moeten zijn en gemakkelijk als veren kunnen worden gebruikt. Unwin beschrijft pterosauriërs als wezens die van verre leken op vleermuizen. Er wordt aangenomen dat ze insecteneter waren en tijdens de vlucht op hun prooi jaagden.

Twintig jaar geleden werden veren gezien als een onderscheidend kenmerk van vogels. Oude wezens die op vogels lijken, zoals Archaeopteryx, werden als een uitzondering beschouwd, als een “verloren schakel” met een dinosaurusskelet en veren. In 1996 werd bekend over de aanwezigheid van veren in dinosaurussen. Moderne vogels hebben vier soorten veren, de dinosaurussen hadden ook veel meer. De overblijfselen van pterosauriërs, waarvan men gelooft dat de veren tekenen werden gezien, zijn 160 miljoen jaar oud. Wetenschappers gebruikten microscopen en spectroscopen om deze veerachtige formaties te beschrijven. Spectrumanalyses hebben de aanwezigheid van melanine en keratine in de monsters aangetoond die de veerhypothese bevestigen. Unwin zegt dat er ook hier overeenkomsten kunnen zijn met de weefsels van de vleugels, die ook keratine bevatten in de compositie.

Hm ik dacht altijd al, waarom hebben al die dino’s  geen vacht of veren?
Misschien hadden ze wel prachtige kleuren, het waren geen grijze vissen oid… Hm nice!
Het waren gewoon enorme knuffelbeesten… 🙂

Lees ook:   Het bloed dat door je aderen stroomt, bevat je levenskracht en je bloedgroeptype kan je veel vertellen over je voorouders.

Gerelateerde berichten