web analytics

Zwarte Piet was een Moor uit Spanje, die zelf slaven maakte van blanken!

Deze man mag zich diep schamen een kinderfeestje om zeep helpen omdat hij denkt gelijk te hebben en hierna Nederland voor schut te zetten in de hele wereld… Heeft hij vast bedacht met een dikke jonko in zijn murf?
Hij gaat nml vaak naar Amsterdam, zeker ”lekker bloweh” ofzo?

https://www.ad.nl/ad/nl/1012/Nederland/article/detail/4195831/2015/11/26/CNN-docu-over-Zwarte-Piet-kan-grote-gevolgen-hebben.dhtml

Nou goed hier het verhaal over wie zwarte piet nu eigenlijk was en dat blanken ook eeuwen slaaf zijn gemaakt en ontvoerd werden door de Moren!

In Mexico hebben ze Pedro Negro; kleine plaatsjes in Canada en Duitsland vieren sinterklaas met een duivel als knecht van Sint-Nicholaas. Maar in Nederland hebben we een Zwarte Piet. Waarom is dat? En is het vanuit de kern racistisch? Laten we voor eens en altijd korte metten maken met mythe, selectieve verontwaardiging en historisch geklungel.

Wie is Zwarte Piet?

The original “knights” of England were Black!: De Moren in Spanje:

Veel mensen associëren Zwarte Piet met een slaaf uit Afrika. Dit zal komen door het Nederlandse slavernij verleden. Maar het tegendeel is waar: Zwarte Piet is juist de slavendrijver die blanke Europeanen eeuwenlang op grote schaal tot slaaf maakte, nog voordat Europa z’n eerste Afrikaan kocht. Zwarte Piet is namelijk gemaakt naar het model van de Moren, een historisch Islamitisch volk uit Noord-Afrika dat ongeveer vijf eeuwen lang de bezetter van Spanje en grote delen van Noord-Afrika was. Men had slaven, niet alleen uit Spanje, maar ook uit Noordelijker gelegen landen zoals Nederland. In heel Europa waren de Moren en latere Noord-Afrikaanse volkeren tot diep in de 18de eeuw berucht om hun ontvoeringen, meestal vanaf de kust. Met name blanke vrouwen en kinderen waren in trek. Die werden vervolgens in de tijd van de Moren meegenomen naar het door hen bezette Spanje (gaat er een belletje rinkelen?) en Noord-Afrika om verkocht te worden op de slavenmarkten. Vandaar ook de angst in die tijd onder ouders, dat hun kinderen zouden worden ontvoerd en meegevoerd naar Spanje en omstreken. Vele jaren later werd die ooit zo reële angst gebruikt voor het kinderverhaal rondom Sinterklaas. De Zwarte Piet moest de kinderen – met een knipoog – angstig maken waardoor ze het hele jaar braaf zouden zijn. Waren ze dat niet, dan gingen ze mee in de zak naar…? Juist ja: Spanje.

moren - Google zoeken:

Waarom heeft Canada dan een duivelse knecht?

 

moren - Google zoeken:

In de Nederlanden was het, vanuit Christelijke overtuiging, eeuwen geleden verboden om jezelf te verkleden als duivel. Hierdoor ging men, na jarenlang Sinterklaas als eenling te hebben opgevoerd, op zoek naar iets anders dat het kwaad kon symboliseren. Het werd de Moor: het kwaad dat nu als knecht van een Christelijke bisschop was overwonnen (Tijdens de ellenlange Reconquista zijn de Moren uiteindelijk door de Christenen verslagen), maar nog altijd zijn oude streken uit de kast kon trekken wanneer zijn meester dit wilde.

Als Zwarte Piet werkelijk een slaaf was, zou hij dan een roe hebben om mee te slaan en een zak om kinderen mee naar Spanje te ontvoeren? Welnee. Dat is geen slaven attitude. Dat was wél de Moor die dat allemaal deed. Overigens, de ontvoering van Europeanen die vervolgens tot slaaf werden gemaakt, ging vanuit de Noord Afrikaanse (Berberse) landen middels piraterij door tot aan de tijd van Napoleon. Dit leidde zelfs tot enkele oorlogen tussen de Berberse landen en Amerika, doordat laatstgenoemde land, net na haar onafhankelijkheid, geen handelsschepen langs de Noord-Afrikaanse wateren kon sturen zonder aangevallen te worden met een slavenleven voor de bemanning als gevolg. Deze conflicten staan bekend als de Barbarijse oorlogen.

Lees ook:   Mensen met een goed hart

Waarom heeft Zwarte Piet een zwarte huidskleur?

moren - Google zoeken:

Laten we allereerst constateren dat Zwarte Piet inderdaad gitzwart is en niet bruin. Persoonlijk ken ik geen mensen die zo zwart zijn als de tekst die u op dit moment leest. Eén keer zag ik een man uit een Afrikaans land die er dichtbij kwam, maar zelfs hij was slechts heel donkerbruin. Maar als die “vreselijke” witte mensen (witte mensen bestaan overigens ook niet) zichzelf als een Afrikaanse slaaf willen verven, waarom doen ze dit dan met inktzwarte verf en niet met een paar tintjes bruiner? Dan zouden de Surinamers en Antilianen van dit land terecht verontwaardigd zijn. Het lijkt erop dat getinte Nederlanders vallen in de kuil van hun eigen stereotypes. Zij kennen worden als “zwarte” en zien vervolgens zwartgeverfde mensen rondlopen. Als dat het geval is, dan is het Nederland wel degelijk kwalijk te nemen dat de gekleurde medemens zich zo voelt. Maar het blijft subjectief. En om de bij kinderen zo geliefde Zwarte Piet daarvoor te slachtofferen maakt een verbod geen rechtvaardige oplossing.

 

moren - Google zoeken:

De reden dat Zwarte Piet, zwart is, komt doordat de Moren een woestijnvolk waren dat (om die reden) zwarte gewaden om hun hoofden gewikkeld hadden. In de mythe die rondom dit volk ontstond is dit een zwarte huidskleur geworden. In Spanje wordt overigens nog ieder jaar de slag tegen de Moren nagebootst met een grootschalige parade.

Positieve conclusies voor ons allemaal

Ondertussen discussiëren de volwassenen ieder jaar heviger over de aard van kindervriend Zwarte Piet. De één doet het omdat hij gelooft dat het racistisch is, de ander omdat hij graag de Nederlandse cultuur steeds verder ziet afslanken, wellicht zodat zijn cultuur de vacante positie kan overnemen. En weer een ander doet het omdat hij het zwartverven van je gezicht als vrijheid wil bewaren.

Laten we dan één positief punt uit dit alles halen: Kennelijk gaat het heel goed met de tolerantie in Nederland. Want als dit hét hete hangijzer is van strijders tegen racisme in Nederland, dan doen we het wereldwijd genomen niet slecht. Ik denk dat West-Afrikanen in Marokko zouden willen dat dit hun enige probleem was en dat de Afro-Amerikanen blij zouden zijn als ze hun nog steeds ongelijke rechten in de V.S. konden inruilen voor het wegslikken van één dag per jaar te moeten kijken naar een stel witte randdebielen met schoensmeer op hun hoofd.

 

https://www.dagelijksestandaard.nl/2013/10/zwarte-piet-is-een-moorkop/

https://nl.wikipedia.org/wiki/Moren

https://spanje-cultuur.blogspot.nl/2013/02/moren-en-christenen-feesten.html

Geschiedenis
In 711 vielen de troepen uit Afrika onder de leiding van Tarik ibn Zijad Spanje binnen. Vanaf dat moment wisten ze in zeer kort tijdbestek grote delen van het iberische schiereiland te veroveren. Ze werden de ‘Moren’ genoemd. Rond 800 begon de zg. ‘Reconquista’ vanuit het noordelijke Asturië, het enige gebied wat de gevluchte christenen o.l.v Don Pelayo konden behouden. Vanaf dat moment werden de Moren langzaamaan teruggedrongen. In 1492 wisten de katholieke koningen van Castillië en Aragón het allerlaatste Moorse bolwerk, Granada, in te nemen en de Islam uit het schiereiland te verdrijven.

Lees ook:   Prachtig, kunst uit de oudheid!

https://blackvikingen.blogspot.nl/p/de-moren-in-spanje_13.html

https://www.ancient-origins.net/ancient-places-africa/white-slaves-barbary-002171

The White Slaves of Barbary

The White Slaves of Barbary:

Veel aandacht en veroordeling is gericht op de tragedie van de Afrikaanse slavenhandel, die tussen de 16 plaatsvond e en de 19 e eeuw. Echter, een even verachtelijke handel in mensen was die plaatsvinden rond dezelfde tijd in de Middellandse Zee. Er wordt geschat dat maximaal 1,25 miljoen Europeanen werden slaven van de zogenaamde Barbarijse zeerovers, en hun levens waren net zo zielig als hun Afrikaanse collega’s. Ze zijn gekomen om te worden bekend als de witte slaven van Barbary.

Slavernij is een van de oudste beroepen die de mens kent. We kunnen voor het eerst verslagen van de slavenhandel die teruggaat tot de code van Hammurabi in Babylon in de 18e eeuw BCE te vinden. Mensen van vrijwel elke grote cultuur, beschaving, en religieuze achtergrond hebben slaven van hun eigen gemaakt en geknecht andere volkeren. Er is echter relatief weinig aandacht besteed aan de vruchtbare slavenhandel die door piraten of zeerovers werd uitgevoerd langs de Barbarijse kust (zoals het genoemd werd door de Europeanen op het moment), in wat nu Marokko, Algerije, Tunesië, en Libië, te beginnen rond het jaar 1600.

Iedereen die in de Middellandse Zee op het moment geconfronteerd met de reëel vooruitzicht van wordt gevangen genomen door de Corsairs en meegenomen naar Barbary Coast steden en verkocht als slaven.

Echter, niet tevreden met het aanvallen van schepen en matrozen, de zeerovers soms ook overvallen kust nederzettingen in Italië, Frankrijk, Spanje, Portugal, Engeland, Ierland, en zelfs zo ver weg als Nederland en IJsland. Ze landden op onbewaakte stranden en kroop op dorpen in het donker om hun slachtoffers vast te leggen. Bijna alle inwoners van het dorp Baltimore, in Ierland, werden op deze manier in 1631. Als gevolg van deze dreiging, werden tal van kustplaatsen in de Middellandse Zee bijna geheel verlaten door hun bewoners tot de 19 e eeuw.

Gevangen slachtoffers komen aan de Barbary Coast:

Gevangen slachtoffers komen aan de Barbarijse kust om te worden verkocht als slaven. Afbeelding bron.

In de 13e en 14e eeuw, was het christelijke piraten, vooral uit Catalonië en Sicilië, dat de zeeën beheerst, die een constante bedreiging voor handelaren. Het was niet tot de uitbreiding van het Ottomaanse Rijk in de 15 e eeuw dat de Barbarijse zeerovers begonnen om een bedreiging voor de christelijke scheepvaart worden.

Rond het jaar 1600, Europees piraten bracht geavanceerde zeilen en scheepsbouw technieken om de Barbary Coast, waar de zeerovers in staat om hun activiteiten uit te breiden in de Atlantische Oceaan, en de impact van Barbary invallen bereikte in de vroege tot midden van de 17e eeuw.

Terwijl de Barbarijse slavenhandel wordt meestal afgebeeld als moslim corsairs vastleggen witte christelijke slachtoffers, dit is veel te simplistisch. In werkelijkheid werden de kapers niet bezig met het ras of religieuze oriëntatie van de mensen die ze gevangen. Slaven in Barbary kon zwart, bruin of wit, katholieke, protestantse, orthodoxe, joodse of moslim. En de zeerovers waren niet alleen moslims; Engels kapers en Nederlandse kapiteins uitgebuit ook de veranderende loyaliteiten van een tijdperk waarin vrienden vijanden en vijanden vrienden zou kunnen worden met de slag van een pen.

Lees ook:   Bulgaria's Abandoned Children

“Een van de dingen die zowel de publieke en de vele geleerden hebben de neiging om te nemen zoals die is dat de slavernij was altijd raciale in de natuur”, zegt historicus Robert Davis, auteur van christelijke Slaven, Moslim Masters: Witte Slavernij in de Middellandse Zee, de Barbary Coast , en Italië. “Maar dat is niet waar,” voegde hij eraan toe.

In de opmerkingen die controverse kunnen stoken, Davis beweert dat blanke slavernij werd geminimaliseerd of genegeerd omdat academici liever Europeanen behandelen als kwade kolonialisten in plaats van als slachtoffers.

De Barbarijse slavenhandel:

De Barbarijse slavenhandel wordt meestal afgebeeld als moslims het vastleggen van witte christenen, zoals in de afbeelding hierboven, maar dit is niet helemaal correct. Afbeelding bron.

Leven als een Barbary Slave

De slaven gevangen genomen door de Barbarijse piraten geconfronteerd met een grimmige toekomst. Velen stierven op de schepen tijdens de lange reis terug naar Noord-Afrika als gevolg van ziekte of gebrek aan voedsel en water. Degenen die overleefden werden naar slave markten waar ze zou staan voor uren terwijl de kopers geïnspecteerd voordat ze werden verkocht op een veiling.

Na aankoop, zouden slaven worden gezet om te werken op verschillende manieren. Mannen werden meestal toegewezen aan de harde handenarbeid, zoals werken in steengroeven of zware constructie, terwijl vrouwen werden gebruikt voor huishoudelijk werk of seksuele slavernij. ‘S nachts de slaven in gevangenissen genaamd’ bagnios ‘die vaak heet en overvol waren werden gezet. Maar veruit de slechtste lot voor een Barbary slaaf werd toegewezen aan de riemen van galeien bemannen. Roeiers werden geketend waar ze zaten, en nooit toegestaan om te vertrekken. Slapen, eten, ontlasting en plassen vond plaats op de zetel. Opzichters zouden de zweep over de naakte ruggen van elke slaven niet als crack te hard genoeg te werken.

Galeislaven van de Barbarijse zeerovers:

 

Galeislaven van de Barbarijse zeerovers. Afbeelding bron.

Het einde van de Barbarijse zeerovers

Corsair activiteit begon af te nemen in het laatste deel van de 17e eeuw, zoals de meer krachtige Europese marines begonnen om de piraten te dwingen te stoppen met het aanvallen van de scheepvaart. Het was echter pas in de eerste jaren van de 19e eeuw, dat de Verenigde Staten van Amerika en een aantal Europese landen begonnen om terug te vechten vuriger tegen de Barbarijse zeerovers.

Algiers werd vaak gebombardeerd door de Franse, Spaanse en Amerikanen, in het begin van de 19e eeuw. Uiteindelijk, na een Brits-Nederlandse inval in 1816 in Algiers, de zeerovers werden gedwongen in te stemmen met voorwaarden die een stopzetting van de praktijk van slavernij christenen inbegrepen, hoewel de slavenhandel van niet-Europeanen mocht blijven.

Een Sea Vecht met Barbary Corsairs, c. 1681. bron van het beeld.

Af en toe incidenten bleef optreden tot een andere Britse inval in Algiers in 1824, en tot slot, een Franse invasie van Algiers in 1830, waarin het onder koloniale overheersing geplaatst. Tunis was eveneens binnengevallen door Frankrijk in 1881. Tripoli terug naar de Ottomaanse controle direct in 1835, voordat ze uiteindelijk vallen in Italiaanse handen in de 1911 Italo-Turkse oorlog. De slavenhandel eindelijk opgehouden aan de Barbarijse kust bij Europese regeringen wetten aangenomen verlenen van emancipatie slaven.

https://www.quora.com/Would-black-Africans-have-enslaved-white-people?redirected_qid=2640177

 

 

Gerelateerde artikelen

Back to top button