web analytics
11:11 Dubbele getallen
Films en Muziek

Serie Bijlmerramp

NPO1 ZENDT VANAF DONDERDAG DRAMASERIE RAMPVLUCHT UIT OVER BIJLMERRAMP

NPO1 zendt vanaf donderdag de vijfdelige dramaserie Rampvlucht uit, over het grootste vliegtuigongeluk dat ooit in Nederland heeft plaatsgevonden: de Bijlmerramp in 1992. Een Boeing 747-vrachtvliegtuig van El Al crashte toen in een flatgebouw in de Bijlmermeer, met als gevolg zeker 43 doden. Dat is komende week precies dertig jaar geleden.

KRO-NCRV, de omroep die de serie heeft laten maken, noemt Rampvlucht “een groots opgezette complotthriller over de ramp zelf én de vele vragen en mysterieuze gebeurtenissen die Nederland daarna in hun greep hielden”. De verhaallijn is als volgt (geen spoilers):

Als op 4 oktober 1992 een Boeing 747 van de Israëlische vliegtuigmaatschappij El Al neerstort op een flatgebouw in de Amsterdamse Bijlmermeer is Nederland in een klap wereldnieuws. Het onderzoek naar de oorzaak wijst uit dat er een veiligheidspen bij één van de motoren is losgeschoten. Gewoon heel veel pech. Gelukkig was het een goederenvliegtuig met aan boord slechts parfum, bloemen en computeronderdelen, zegt Den Haag. De zwarte doos is onvindbaar. Na een periode van nationale rouw gaat Nederland weer over tot de orde van de dag.

Maar in de maanden die volgen worden huisdieren ziek en krijgen bewoners en reddingswerkers medische klachten. Zou het kunnen dat er nog meer in dat vliegtuig zat, houdt iemand iets achter? Een jonge dierenarts uit de Bijlmermeer (Asha Willems) en twee journalisten van concurrerende kranten (Pierre Heijboer en Vincent Dekker) laten het er niet bij zitten. Ze gaan op zoek naar antwoorden, waardoor ze in een zes jaar durende strijd belanden met de luchtvaartwereld, de overheid en geheime diensten. Uiteindelijk leidt hun zoektocht naar de veelbesproken parlementaire enquête in 1998. Wat is er fout gegaan? Wie heeft er gefaald? Wat moest er geheim worden gehouden?

Rampvlucht wordt vanaf donderdag dagelijks om 21.30u uitgezonden op NPO1. De slotaflevering is te zien op dinsdag 4 oktober, exact 30 jaar na de ramp. Bron

Bekijk hieronder alvast de trailer:

Ik heb deel 1 gezien en vond hem erg goed.
Indrukwekkend ook maar ook pijnlijk en verdrietig.
Ik herinner mij die ramp nog zeer goed.
Het was vreselijk heftig allemaal.

Onverklaarbaar ziek na Bijlmerramp

Honderden mensen worden onverklaarbaar ziek na de Bijlmerramp. Veel mensen krijgen last van fysieke klachten zoals pijn, vermoeidheid, chronische luchtweginfecties, maag- en darmklachten en impotentie. Daarnaast stijgt het aantal miskramen en mensen met kanker sinds de bewuste dag van de ramp. In onderzoeken die volgden na de Bijlmerramp, werd vrijwel alleen naar psychische klachten gevraagd, klachten als slaapstoornissen, angst en depressieve gevoelens. Hierover heerste onder de betrokkenen veel ontevredenheid; zij voelden zich niet gehoord.

Wat vervoerde het Bijlmerrampvliegtuig?

Hanja-Maij-Weggen, minister van Verkeer en Waterstaat destijds, zegt kort na de ramp dat er niets anders dan “bloemen, parfum en videorecorders” vervoerd werd. Anderhalve dag later vinden brandweermannen een cassette met patronen, waarvan gedacht wordt dat het lichtkogels of granaten voor snelvuurkanonnen zijn. Twee weken nadat het vliegtuig neerstort vindt een bewoner van de Bijlmer een vrachtbrief die deels verbrand is. Daarop stond dat de vlucht ‘munitie voor militair geschut’ vervoerde. De geruchten dat er al kort na de ramp tientallen mannen in witte pakken op de rampplek rondliepen, maakt de theorie dat er militaire lading vervoerd werd voor veel mensen waarschijnlijker; men vermoedt dat de mannen in witte pakken de geheime militaire lading hebben opgeruimd.

Waaruit zou die militaire lading dan hebben bestaan? Er zijn geruchten dat het rampvliegtuig gemanipuleerd mycoplasma vervoerde, een bestanddeel van biologische wapens in Israël. Ook werd er gesproken dat er 190 liter DMMP aan boord was, een grondstof voor het gevaarlijke zenuwgas Sarin. Volgens strijdgasdeskundigen een ongewoon grote bestelling.

https://kro-ncrv.nl/ziek-na-bijlmerramp

https://kro-ncrv.nl/weet-jij-nog-waar-je-was-tijdens-de-bijlmerramp

https://rampvlucht.kro-ncrv.nl/

Laat meer zien

Gerelateerde artikelen

Back to top button
Close

Een Adblocker gedecteerd

AngelWings.nl wordt mede mogelijk gemaakt door advertenties ♥Support ons door je ad blocker uit te schakelen♥