...

16 juni 2021

 

Wereldprimeur! 2000 jaar oude Egyptische mummie was zwanger

Mummievormige amuletten worden op een scan in het lichaam van de mummie gezienToen archeologen röntgenfoto’s maakten van het gemummificeerde lichaam van een vrouw, deden ze een opmerkelijke ontdekking. De overblijfselen van de vrouw die 2000 jaar geleden stierf, bevatten een verrassend geheim – waardoor haar mummie anders is dan alle andere die tot nu toe zijn gevonden.

Wat hebben de scans onthuld? De eerste bekende zwangere mummie ter wereld.

Wie was de zwangere mama?
Een studie over de ontdekking is gepubliceerd in de Journal of Archaeological Science . Daarin schrijven de onderzoekers dat hun röntgen- en CT-scans van het gemummificeerde lichaam aantonen dat de vrouw stierf toen ze tussen de 20 en 30 jaar oud was. Ze maten het hoofd van de foetus om na te gaan hoeveel weken de vrouw in haar zwangerschap was en ontdekten dat ze tussen de 26 en 30 weken zwanger was toen ze stierf.

In hun paper merken ze op: “Deze vondst is het enige bekende geval van een gebalsemde zwangere persoon.” Zoals hoofdauteur van de studie Dr.Wojciech Ejsmond, van de Poolse Academie van Wetenschappen, vertelde aan The Sun ,

‘Dit is de eerste dergelijke ontdekking. Er is geen ander zo goed bewaard gebleven oud lichaam van een zwangere vrouw […] We kennen sommige begrafenissen van zwangere vrouwen. Mummies van baby’s werden gevonden in het graf van Toetanchamon. Maar er is geen begrafenis van een zwangere vrouw met geconserveerd zacht weefsel. ”

Dr. Ejsmond merkte echter ook op dat “je mag verwachten dat archeologen andere van dergelijke graven zijn tegengekomen, maar ze waren slecht gedocumenteerd of slecht bewaard gebleven en bieden geen mogelijkheden voor verder onderzoek zoals onze vondst.”

Nieuwe technologie brengt de 2000 jaar oude mummie van een klein Egyptisch meisje tot leven in verbluffende details
Mystery Death in the Desert: wat deed een zwangere vrouw op een oude mijnlocatie?
De onderzoekers vragen zich af waarom de foetus in het lichaam van de vrouw werd gemummificeerd , niet uit zichzelf werd geëxtraheerd en gebalsemd, zoals het geval is bij doodgeboren kinderen. “Men dacht misschien dat het nog steeds een integraal onderdeel was van het lichaam van zijn moeder, aangezien het nog niet was geboren”, schreven ze in hun paper.

Uit scans bleek dat de vrouw 26-30 weken zwanger was. ( Journal of Archaeological Science ) De onderzoekers schrijven: “Deze vondst is het enige bekende geval van een gebalsemde zwangere persoon.”

De zwangere mummie zou afkomstig zijn uit de koninklijke graven van de oude stad Thebe en de onderzoekers denken dat ze een elite-lid van de samenleving was. Haar gemummificeerde lichaam was zorgvuldig in stoffen gewikkeld en versierd met “een rijke set amuletten”, aldus de onderzoekers.

The Sun meldt dat de amuletten de vier zonen van Horus voorstellen en in de omhulsels zijn gestopt. De ‘vier zonen van Horus’ verwijst naar vier goden in de oude Egyptische religie – Imsety, Duamutef, Hapi en Qebehsenuef. Ze worden vaak omschreven als de personificaties van de vier canopische potten die gemummificeerde lichamen vergezelden.

Amuletten, waarvan wordt gedacht dat ze de vier zonen van Horus vertegenwoordigen, begeleiden het lichaam van de zwangere mummie. (Warschau Mummie Project)

Amuletten, waarvan wordt gedacht dat ze de vier zonen van Horus vertegenwoordigen, begeleiden het lichaam van de zwangere mummie. ( Warschau Mummie Project )

Lees ook:   Oud Egyptisch bordspel kanaal om contact te maken met de doden

De zwangere mummie werd in het begin van de 19e eeuw in Thebe opgegraven en eerder onderzoek dateert uit de eerste eeuw voor Christus – een tijd waarin Thebe een bloeiende stad was. Het arriveerde in 1826 in Warschau en is momenteel te zien in de Galerie voor Oude Kunst in het Nationaal Museum.

De inscriptie van de kist beweerde dat de eigenaar een mannelijke priester was, waardoor de scanresultaten nog meer een verrassing waren. Studie co-auteur Marzena Ozarek-Szilke, een antropoloog en archeoloog, zei :

“Onze eerste verrassing was dat het geen penis heeft, maar wel borsten en lang haar, en toen kwamen we erachter dat het een zwangere vrouw is. Toen we het kleine voetje zagen en daarna het handje (van de foetus), waren we echt geschokt. ”

Een doodsoorzaak en de exacte identiteit van de zwangere mummie zijn nog steeds een raadsel.

Mummies scannen
Deze mummie is slechts een van de gemummificeerde lichamen die is gescand via het Warsaw Mummy Project . Volgens de website van het project is het doel om “menselijke en dierlijke mummies uit het oude Egypte grondig te onderzoeken in het Nationaal Museum in Warschau”.

Door gebruik te maken van geavanceerde technologie, zoals röntgen- en CT-scanning, zeggen de onderzoekers dat ze meer inzicht kunnen krijgen in hoe het leven was in het oude Egypte, evenals in de leeftijd, doodsoorzaak, ziekten, levensstandaard en zelfs stressniveaus tijdens het leven van de mummies die ze onderzoeken.

Bizarre methoden voor babydetectie: een korte geschiedenis van de zwangerschapstest
Mysterie gewikkeld in linnen: het verhaal ontrafelen van Hatason, een 3.200 jaar oude Egyptische mummie
Nieuwe inzichten over zwangerschap in het oude Egypte
Dr. Ejsmond legde uit dat de ontdekking van de zwangere mummie niet alleen verbazingwekkend is vanwege zijn unieke aard, maar ook voor egyptologen “omdat we weinig weten over perinatale gezondheid en kinderjaren in het oude Egypte.”

‘Egyptische Fellah-vrouw met haar kind’, door Elisabeth Jerichau-Baumann, 1872. (Public Domain)

‘Egyptische Fellah-vrouw met haar kind’, door Elisabeth Jerichau-Baumann, 1872. ( Public Domain )

Dr. Ejsmond gelooft ook dat de ontdekking de deuren opent naar veel meer interessante punten:

“Artsen kunnen bijvoorbeeld de darminhoud van de foetus bestuderen om informatie te verzamelen over de ontwikkeling van het immuunsysteem in de oudheid. Ze kunnen ook zoeken naar sporen van oude medische procedures die hadden kunnen worden ondernomen om de vrouw en haar kind te redden. Oude Egyptische medische teksten beschrijven enkele procedures die hadden kunnen worden uitgevoerd, maar er is meer onderzoek nodig. ”

Ten slotte toont dit onderzoek aan dat andere zwangere mummies mogelijk zijn begraven in het oude Egypte, maar ze zijn gewoon nog niet geïdentificeerd. Het scannen van meer mummies kan onderzoekers helpen ze te vinden door de lichamen digitaal uit te pakken, zonder de oude gemummificeerde overblijfselen fysiek te veranderen.

Bovenste afbeelding: röntgenfoto’s en CT-scans van het gemummificeerde lichaam laten zien dat de vrouw stierf toen ze tussen de 20 en 30 jaar oud was. ( O. Leydo )

Door Alicia McDermott

https://www.ancient-origins.net/news-history-archaeology/pregnant-mummy-0015258

 

Gerelateerde berichten