web analytics
11:11 Dubbele getallen
Corona & Virussen

Meldingen plotselinge doofheid na coronavaccinatie

Bijwerkingencentrum Lareb ontving 109 meldingen van plotselinge doofheid na coronavaccinatie tot 10 januari 2023. Op basis van de meldingen kan geen conclusie worden getrokken over een relatie met de coronavaccins. Daarom adviseert Lareb meer onderzoek.

Plotselinge doofheid

Bij plotselinge doofheid vindt er acuut gehoorverlies plaatst aan een of beiden oren. Mogelijke oorzaken zijn infecties, auto-immuunziekten, medicatie voor het oor of bepaalde psychische/ metabole of neurologische aandoeningen. Maar vaak is de oorzaak onbekend.

Meldingen Lareb

Bij het grootste deel van de meldingen bij Lareb ontstonden de klachten binnen 10 dagen na vaccinatie. Plotselinge doofheid is gemeld na toediening van alle typen coronavaccins. Bij 75% van de patiënten zijn de klachten behandeld met de ontstekingsremmer prednison. 20% van de patiënten waren hersteld van de doofheid, 50% van de patiënten waren nog niet hersteld van de klachten op moment van melden.

Aantal meldingen vergeleken met normaal te verwachten plotselinge doofheid

Het aantal meldingen waarbij plotselinge doofheid binnen een week na vaccinatie optrad is vergeleken met het aantal dat normaal verwacht kan worden bij een vergelijkbaar aantal mensen. Bij de vergelijking is gebruik gemaakt van een schatting van dit verwachte aantal. Daarbij is het waarschijnlijk dat niet alle gevallen van plotselinge doofheid na coronavaccinatie zijn gemeld. Het aantal opgetreden plotselinge doofheid na vaccinatie kan dus hoger liggen.

Lees ook eens:  Risico op leukemie bij kinderen geassocieerd met vaccinatie, infectie en medicatiegebruik in de kindertijd: de Cross-Canada Childhood Leukemia Study

Geen duidelijke relatie met coronavaccinaties

In de meeste groepen was het aantal meldingen niet hoger dan verwacht. Opvallend was een hoger aantal meldingen vergeleken met wat normaal verwacht wordt bij vrouwen onder de 45 jaar die een mRNA coronavaccin kregen. Maar alleen na de eerste dosis met het Pfizer vaccin bij vrouwen tussen de 18-34, was dit aantal meldingen duidelijk hoger dan verwacht. Dit gaat om een klein deel van de meldingen (3 van de 109). Op basis van de meldingen kunnen nog geen conclusies getrokken worden over een relatie met de coronavaccinaties. Lareb adviseert daarom verder onderzoek.

Bron

Goh ook dat nog…

Je kunt maar beter lang testen op vaccins voor men ze uitgeeft!

Laat meer zien

Gerelateerde artikelen

Back to top button

Een Adblocker gedecteerd

AngelWings.nl wordt mede mogelijk gemaakt door advertenties ♥Support ons door je ad blocker uit te schakelen♥