web analytics

Kunstmatige buitenaardse AL kan al miljarden jaren oud zijn

Alien AI ‘kan miljarden jaren oud zijn’

ee0305f60a10250122384a763e00cafa via Angel-Wings

Wanneer we denken aan de mogelijkheden van leven elders in het universum, hebben we de neiging om ons beschavingen voor te stellen die niet anders zijn dan die van ons, bestaande uit humanoïde biologische wezens, zoals iets uit Star Trek .

Maar wat als de dominante vorm van intelligentie in het universum kunstmatig is in plaats van biologisch?

Filosoof Susan Schneider – die de Baruch S. Blumberg NASA / Library of Congress Chair in Astrobiology bekleedt – gelooft dat een dergelijke AI misschien al miljarden jaren bestaat.

“Ik geloof niet dat de meest geavanceerde buitenaardse beschavingen biologisch zullen zijn”, zei ze. “De meest geavanceerde beschavingen zullen postbiologische vormen van kunstmatige intelligentie of buitenaardse superintelligentie zijn.”

Voor een recent onderzoek bij NASA probeerde Schneider de vraag te beantwoorden hoe een buitenaardse intelligentie zou denken en of ze bewuste ervaringen zouden hebben die vergelijkbaar zijn met de onze.

Ze concludeerde dat zodra een beschaving het punt bereikt waarop ze de ruimte in kan gaan, het slechts een paar eeuwen zal duren voordat ze overgaan op kunstmatige intelligentie.

Dit maakt het zeer waarschijnlijk, zo stelt ze, dat alle buitenaardse wezens die we tegenkomen niet biologisch zullen zijn.

Dat gezegd hebbende, is het belangrijk op te merken dat haar definitie van ‘kunstmatige intelligentie’ zich uitstrekt tot entiteiten die hun geest en bewustzijn hebben verbeterd met technologie – dus dit betekent niet noodzakelijk dat een buitenaardse AI puur robotachtig van aard zou zijn.

Misschien zou een betere analogie zoiets zijn als de Borg in Star Trek – een samensmelting van biologische entiteit en machine die is ontworpen om beide veel verder te verbeteren dan wat kan worden bereikt met alleen evolutie.

Lees ook:   Er worden wereldwijd vreemde implantaten bij mensen gevonden! BUITENAARDSE implantaten? 👽

Of we ooit zulke wezens zullen tegenkomen (of ze zelfs zelf zullen worden), valt echter nog te bezien.

Bron

Gerelateerde artikelen

Back to top button