web analytics
11:11 Dubbele getallen
Maatschappij & PsycheWetenschap & Ontwikkeling

Wanneer verschijnen mammoeten en dinosaurussen in dierentuinen over de hele wereld?

Wanneer verschijnen mammoeten en dinosaurussen in dierentuinen over de hele wereld?
f386a4cf4468c093349ca530269053a3 AnGel-WinGs.nl

Begin jaren negentig werd wereldwijd de populaire kaskraker “Jurassic Park” uitgebracht, waarin werd gesproken over wat er zou kunnen gebeuren als dinosaurussen zouden worden gekloond . In die tijd zag zo’n plot eruit als een fantasie, maar vandaag kan het heel goed werkelijkheid worden. Bovendien zullen de eerste in Russische dierentuinen natuurlijk … mammoeten zijn.

Bevallen van een mammoet: het proces loopt!

Onlangs is het onderwerp klonen, dat populair was in de jaren 2000, praktisch verdwenen uit publicaties in de media, maar het actieve werk in deze richting gaat door. Bovendien hebben we het tegenwoordig niet meer over het klonen van het ongevaarlijke schaap Dolly, maar over het nabootsen van gigantische mammoeten die enkele millennia geleden zijn uitgestorven.

Onlangs hebben wetenschappers uit Zweden het DNA van de Siberische mammoet kunnen recreëren, wat onderzoekers de mogelijkheid zou kunnen bieden om een ​​”in vitro” welp van dit grote en mooie schepsel te verkrijgen. In dit geval zal de mensheid met eigen ogen zien hoe de mammoeten die in Siberië leefden er meer dan een miljoen jaar geleden uitzagen.

De benodigde DNA-materialen zijn verkregen uit de tanden van dieren die tussen 0,87 en 1,65 miljoen jaar geleden in permafrost waren ingevroren. Bovendien, als eerder werd aangenomen dat één soort mammoet in Siberië leefde – de steppe, dan werden in de loop van recent onderzoek de overblijfselen van een mammoet die veel voorkomt in Noord-Amerika en een andere, voorheen onbekende soort mammoet ontdekt. Op basis van deze biologische materialen wordt in de nabije toekomst een poging gepland om mammoeten te “doen herleven”.

Lees ook:   RH negatief bloed ...

Beste experimenten

Het is moeilijk te zeggen waarom wetenschappers zo’n sterke liefde voor mammoeten hebben, maar pogingen om ze te klonen zijn al geruime tijd aan de gang. Met name in de periode van 2016 tot 2022 probeerden de Japanners vier keer een vrouwelijke olifant kunstmatig te insemineren met een biomateriaal waarin elementen van mammoet-DNA waren toegevoegd. Helaas was er in de eerste weken van de zwangerschap een afstoting van de foetus.

Het klonen van mammoeten is tegenwoordig echter technisch mogelijk.

Niet alleen dat: in 2010 stelde een groep Amerikaanse wetenschappers dat er in 2020 al verschillende kleine mammoeten te zien waren in de dierentuinen van de planeet. Er zijn echter twee jaar verstreken sinds de vastgestelde tijd en de gekloonde mammoeten zijn, ondanks de uitgegeven bijna een half dozijn miljard dollar, nog niet verschenen.

Maar als Amerikaanse wetenschappers hun volledige mislukking hebben ondertekend, dan gelooft een groep Russische en Chinese onderzoekers dat het klonen van mammoeten een volledig haalbare taak is.

Hiervoor is naast DNA ook het bloed en sperma nodig van dit uitgestorven dier. Aangezien de natuurramp die de mammoeten heeft gedood plotseling en vrij snel gebeurde, slaagden de onderzoekers erin het vloeibare bloed van een mammoet en zijn sperma uit de permafrost te extraheren. Omdat experimenten om een ​​vrouwtjesolifant te bevruchten om een ​​babymammoet te baren zijn mislukt, worden er nu experimenten uitgevoerd om een ​​kunstmatig ei te maken op basis van het mammoetgenoom.

Succesvol klonen van de mammoet is volgens de meeste onderzoekers een kwestie van zeer nabije toekomst. Yakut en Koreaanse wetenschappers van de Mammoth Effect Foundation for the Support and Preservation of Natural and Cultural Heritage, de Siberian Branch van de Russian Academy of Sciences, de Academy of Sciences of the Republic of Sakha (Yakutia) en Artembryogen Engineering werken het meest actief aan het oplossen van dit probleem.

Lees ook:   Sims are happy

Zullen dinosaurussen in dierentuinen verschijnen?

Volgens wetenschappers beginnen de problemen met het lezen van het DNA van een levend organisme 521 jaar na zijn dood. Dienovereenkomstig zijn de bewaarde DNA-ketens, zelfs bij het bestuderen van het botmateriaal van dinosaurussen die miljoenen jaren geleden zijn uitgestorven, zo kort dat het bijna onmogelijk is om ze te lezen.

Met de ontwikkeling van technologie is er echter altijd een kans dat wetenschappers monsters uit het verre verleden van de aarde kunnen ‘herrijzen’, zelfs met behulp van de fragmentarische DNA-ketens die ze hebben. In het voordeel van deze versie kan men het feit noemen dat wetenschappers er in 2007 in slaagden vrij grote DNA-fragmenten te verkrijgen uit de botten van een tyrannosaurus rex, en een paar jaar eerder uit het botmateriaal van een brachilophosaurus die ongeveer tachtig miljoen jaar geleden stierf .

Maar de grootste ontdekking kwam in 2010, toen paleontologen een koppeling van Jurassic dinosauruseieren in China ontdekten.

De vondst bleek zo indrukwekkend dat futurologen serieus begonnen te praten over het feit dat het script voor de film “Jurassic Park” begon uit te komen, en Steven Spielberg haastte zich om het auteursrecht voor zijn filmwerk te bevestigen. Maar het wonder gebeurde niet: de wetenschappers zeiden dat ze echt een uitstekend biomateriaal hadden, maar het is duidelijk niet genoeg om experimenten te starten met het mogelijke klonen van fossiele schubdieren.

Tegelijkertijd ontdekten paleontologen ongeveer twintig dinosaurusembryo’s, waarvan de leeftijd varieerde van 190 tot 197 miljoen jaar! Bovendien werden samen met de embryo’s “organische overblijfselen” gevonden, die een directe weg opende naar de start van het werk aan het mogelijke klonen van dinosaurussen. De wereld bevroor in afwachting van een wonder, en dierenverzorgers begonnen koortsachtig hun spaargeld te tellen om tyrannosaurussen, pterodactylen of reageerbuisdinosaurussen te kopen.

Lees ook:   Mensen die niet sterven aan COVID-19 worden nog steeds toegevoegd aan het aantal doden

Volgens wetenschappers is er echter een zekere “sprong” in de genetica vereist voor een praktische oplossing voor dit probleem. Maar wees niet ontmoedigd: gezien het praktische werk aan het klonen van mammoeten, kun je er zeker van zijn dat de dinosauriërs aan de beurt zijn.

Bron

Laat meer zien

Gerelateerde artikelen

Back to top button
Close

Een Adblocker gedecteerd

AngelWings.nl wordt mede mogelijk gemaakt door advertenties. Support ons door je ad blocker uit te schakelen. Dan kun je ook de plaatjes e.d weer zien