...
Maatschappij & PsycheGedichten van Angel-Wings

Op eenzame hoogbegaafde hoogten

Ben jij hoogbegaafd? Durf je hier wel te kijken? Je doet het niet zonder reden. Je vermoedt dat het wel eens oorzaak van jouw eenzaamheid kan zijn. Je voelt je anders dan de meeste anderen. Dat klopt. Je hoort waarschijnlijk bij die 2 % van de totale bevolking die bij het uiterste eind van de intelligentietest zit. Of bij degenen die extreem creatief zijn. Of je bent een muzikaal genie. Je wordt niet altijd even goed begrepen. Kortom, je voelt je vaak een buitenstaander. Logisch, je bént ook anders dan de gemiddelde mens. Iemand die door anderen soms als bedreigend wordt gezien. Of domweg niet begrepen wordt.

Anders zijn dan ‘de groep’, of dat nu is door hoogbegaafdheid of doordat je op een andere manier opvalt, kan je het gevoel geven buitengesloten te zijn. Je kunt ook feitelijk buitengesloten worden. Of het nu door je eigen idee over de situatie, door jouw eigen gevoel komt of door de houding van anderen, het effect is dat jij je eenzaam voelt. Gelukkig kun je daar wel degelijk wat aan doen.

Wat je precies zou kunnen doen hangt helemaal af van jouw behoeften. Er is nogal een verschil tussen iemand die als kind al eenzaam was en iemand die bij het verlies van de partner opeens wordt overvallen door eenzaamheid. Er is een groot verschil tussen behoefte hebben aan mensen door wie je begrepen wordt en met wie je kunt praten op jouw niveau en de behoefte een arm om je heen te voelen.

Uitgangspunt is altijd: waar heb je behoefte aan. En dat is nou net lastig te weten, want daar zijn we niet in opgevoed en opgeleid. Hoogbegaafd of niet, als het je aan informatie ontbreekt kom je niet verder. Stap één is dan ook: leer meer over eenzaamheid en over wat het met je doet. Bepaal dan of je zelf in staat bent je leven te veranderen, of dat je er hulp bij nodig hebt.

Daar lokt een valkuil van hoogbegaafden: niet vertrouwen op de vakbekwaamheid van een ander, omdat de meeste mensen ‘beneden jouw maat’ zijn. Je zult op enig moment moeten vertrouwen op een ander. Net zoals je in de trein stapt in het vertrouwen dat je er heelhuids weer uit komt, zul je bij je zoektocht naar het oplossen van jouw eenzaamheid kunnen vertrouwen op de hulp ven een ander. Dat je iemand zoekt die ervoor is opgeleid is logisch.

Er is ook een enorm verschil in wat je kunt doen in welke situatie. De een heeft behoefte aan een paar goede coachende gesprekken, de ander kan niet zonder therapie verder. Zorg in elk geval dat je je oriënteert op wat eenzaamheid is. Zodat je de aanpak kunt kiezen die bij jou past.

Natuurlijk is het fijn om te kunnen praten op je eigen niveau. Als je zulke contacten hebt: geniet ervan, en waardeer ze! Ben je hoog-intelligent, dan is het fijn te kunnen communiceren met mensen die jou volgen en waarbij het klikt. Intelligent is echter niet per se synoniem aan sympathiek. Hoe je staat tegenover de belangrijke dingen in het leven, mat andere woorden: wat jouw waarden zijn, is een betere voorspeller van goed contact dan eenzelfde IQ.

Je kunt overwegen lid te worden van Mensa. Je treft hier mensen van allerlei achtergronden. In één opzicht ben je dan ‘onder ons’: iedereen daar is hoogbegaafd. Zorg er voor dat je met mensen in contact komt die jouw waarden delen, die dezelfde dingen leuk vinden, en die je op het eerste gezicht aardig lijken, dan kom je een heel eind!

Aan iedereen die last heeft van eenzaamheid zeg ik: zorg dat je mensen vindt met dezelfde waarden en interesses. Dat heeft niets met intelligentie te maken. Omgaan met mensen die zich voor dezelfde dingen interesseren geeft een band, een gezamenlijk brandpunt. Je zult je uiteindelijk moeten realiseren dat jij de intelligentie hebt om te begrijpen dat je je aan moet passen aan anderen, als je wilt worden geaccepteerd en gewaardeerd. Dat praatje over het weer heeft een functie. Het bepaalt of je op dat moment bij de groep hoort. Niets meer en niets minder. Kijk er niet op neer. Gebruik het.

Heb je langer last van eenzaamheid, misschien al van kinds af aan, doe er dan wat aan. Advies over wat in jouw situatie de verstandigste aanpak is? Zoek deskundige hulp. Hoogbegaafden hebben wel eens de neiging de deskundigheid van anderen niet voor vol aan te zien, omdat hun intelligentie minder is dan die van hen.

Ook al is die persoon niet hoogbegaafd, grote kans dat ze meer verstand hebben van wat je aan eenzaamheid kunt doen. De bakker hoeft ook niet hoogbegaafd te zijn, wel goed brood te bakken. Doe eens een stap in de richting van wat hulp. Het kan je leven veranderen.

Lees ook:   Waarom een virus

https://eenzaamheid.info/eenzaamheid/achtergrondartikelen/59-eenzaam-en-hoogbegaafd

En dan zijn er mensen die zeggen, ja maar,… altijd die ja maar,  je moet je op 1 ding richten…eh maar dat kan ik dus niet, want dan verveel ik mij stuk!
Vinden ze dan gek…alsof jij gek bent oid. Er zijn mensen die van alles wat in zich hebben, klinkt misschien vreemd maar het kan.

 

https://www.hoogbegaafd-idee.nl/hoogbegaafd/hoogbegaafd-problemen.html

En de beren op de weg zien…met alles…

‘Een derde van de hoogbegaafden werkloos’

‘Superslim, maar geen baan; het blijkt vaker voor te komen dan gedacht. Veel hoogbegaafden willen continu uitgedaagd worden, wat op de werkvloer niet altijd gaat.’
De redenen die in het onderzoek worden gegeven zijn gebrek aan uitdaging, moeite met autoriteit, en een negatief zelfbeeld.
Het beeld dat deze mensen schetsen is er een van onzekerheid en een gebrek aan aanpassingsvermogen. Een deelneemster aan het interview van de NOS zit thuis met een burn-out, of zoals het al beter is verwoord in het IHBV-rapport bore-out. In plaats van het evalueren van haar omgeving en haar plaats daarin, zocht Liset (31) het vooral bij zichzelf, zoals veel hoogbegaafden zullen doen. Dat is onterecht en vooral een gevolg van weinig kennis over hoogbegaafdheid bij de meeste mensen. Hoe kunnen jonge hoogbegaafden voorkomen dat ze ook in deze positie terecht komen?

De eerste stap (en vaak een van de moeilijkste stappen) is herkenning. De meeste jonge hoogbegaafden zullen merken dat ze anders zijn dan de gemiddelde persoon om hen heen. De gemiddelde onderwerpen vinden ze niet interessant, of ze raken snel verveeld door de mensen om hen heen en hun activiteiten. Al snel worden in discussies of in de lessen verbanden gelegd in het hoofd van de hoogbegaafde waar anderen langer over doen.

Isolatie

De een kan dit patroon jaren volhouden en staat op een leeftijd van dertig jaar zich nog steeds constant aan te passen om er maar bij te horen. De ander verliest zichzelf in isolatie van de gemeenschap. Dit kan zijn in de vorm van deelnemen aan een subcultuur, opstandig gedrag, of letterlijke isolatie door eenzaam thuis te zitten.

Deze interne en externe vervreemding van jezelf en de mensen om je heen kan tot een verstoord zelfbeeld leiden. De ontwikkeling van dit verstoorde zelfbeeld heeft onderdrukte gevoelens en depressies tot gevolg. De omgeving kan hier weinig mee. Het is namelijk geen extern probleem, maar een ontwikkeling die de hoogbegaafde zelf moet ondergaan.

Van eenzaamheid tot zelfontwikkeling

Het belangrijkste voor jonge hoogbegaafden om te onthouden is dat eenzaamheid een aanzienlijk deel zal vormen van hun leven. Dat is echter niet erg. Het verhoogde denkvermogen om sneller en vaker verbanden te zien, zorgt gewoonweg voor een cognitieve- en emotionele kloof tussen de hoogbegaafde en de gemiddelde persoon. Proberen om deze kloof te overbruggen is niet zozeer af te raden, maar het kost veel energie. Dit maakt de hoogbegaafde niet raar of asociaal en het zet de gemiddelde mensen ook niet op een minderwaardige plaats. Het is wat het is.

Leren om op jezelf te kunnen zijn en te accepteren wie je bent, geeft je een gevoel van balans. Dit geldt nog meer voor hoogbegaafden. Zelfontwikkeling is een belangrijk onderdeel van het bereiken van zelfacceptatie en gemoedsrust. Minder tijd besteden aan het aanpassen aan mensen, minder zoeken naar acceptatie van de meerderheid, meer tijd besteden aan jezelf en waar jouw passies liggen.

 

Er zijn ook meer hoogbegaafden dan men denkt. Dat komt vooral omdat de meeste hoogbegaafden het niet willen erkennen dat ze het zijn, of omdat ze het simpelweg zelf niet weten. Het is niet erg om intelligenter dan het gemiddelde te zijn. Zoek naar andere hoogbegaafde mensen en daag elkaar uit om het beste uit jezelf te halen. Hetzelfde geldt voor het zoeken naar werk, vind datgene wat bij je past. Hoogbegaafdheid betekent niet dat je automatisch miljonair dient te worden, of een toppositie bij Shell moet ambiëren. Het kan in alles tot uiting komen, als het je op persoonlijk niveau maar uitdaagt. Ga je er veel geld mee verdienen? Wie weet. Is dat belangrijk? Nee, want de kans is anders groot dat je met een bore-out op bed belandt.

https://www.brightlights.nl/4530/magazine-sectie/hoogbegaafde-doe-vooral-niet-normaal

https://www.volkskrant.nl/nieuws-achtergrond/superslim-maar-eenzaam~bb00236b/

De muziek stroomde in het brein
Sterrenstelsels
Geschiedenis
Een film trok voorbij
Het één haakte logisch in het ander
De muziek zwol aan
De gedachten brachten ideeën
Stromend als lava
Brainstormend
Zonnestralen
Woorden struikelden zelfs
Zoveel brein
Zoveel weten
Begrijpen
Maar uitleggen
Zoals in de film
van het brein
Lukte niet
Toen de ander verbaast zei:
Ehm ja oké
En keek op zijn Horloge

Gerelateerde artikelen

Back to top button