web analytics
...
Wetenschap

Nederlands-Spaans hersenimplantaat laat blinde vrouw weer zien: ‘Binnen 10 jaar op de markt’

Wetenschappers van een Spaanse universiteit hebben samen met het Nederlands Herseninstituut een hersenimplantaat ontworpen waarmee blinde mensen opnieuw vormen kunnen waarnemen. Het onderzoek is mogelijk een doorbraak. Zo is het de eerste keer dat de technologie op een blind persoon wordt toegepast.

De 57-jarige Bernardeta Gómez, die zestien jaar geleden blind werd door een zenuwaandoening, kreeg het implantaat als eerste. Het bestaat uit 96 elektroden. Dat zijn stroomgeleiders waarmee een elektrische stimulatie wordt toegediend. Het toestel werd bij Gómez geplaatst in het achterste deel van haar hersenen, dat verantwoordelijk is voor het zicht. Door het implantaat kon ze opnieuw verschillende patronen en letters herkennen. De vrouw was zelfs in staat om een eenvoudige versie van het computerspel Pacman te spelen. Zodra ze van het systeem wordt losgekoppeld, valt haar zicht weer volledig weg.

https://www.ad.nl/buitenland/nederlands-spaans-hersenimplantaat-laat-blinde-vrouw-weer-zien-binnen-10-jaar-op-de-markt~a7a38de1/Lees verder via de bron

Geweldig deze wonderbaarlijke uitvindingen!

Lees ook:   Hoe ziet je kind er uit in de toekomst!

Gerelateerde artikelen

Back to top button