web analytics
11:11 Dubbele getallen
Wetenschap & OntwikkelingGezondheid & UiterlijkMaatschappij & PsycheRH Negatief - Anunnaki - Elohim - Geloof

Chimerisme: twee mensen in een lichaam

Chimerisme: twee mensen in een lichaam

Heterochromia-caused by mosaicism, chimerism or injury
Chimerisme
Raar maar waar: misschien heb je wel cellen in je lichaam afkomstig van een nooit geboren tweelingbroer of -zus. En ook als dat niet zo is, kun je verschillend DNA met je meedragen. Een mogelijkheid waar we te weinig rekening mee houden, vinden wetenschappers.

Eind vorig jaar werd in Amerika een baby geboren van wie de bloedgroep vragen opriep. Uit een genetische test bleek dat de 34-jarige partner van de moeder niet de vader van het kind kon zijn. Dan is ma vreemdgegaan, zou je denken. Maar hier was iets veel opmerkelijkers aan de hand. Genetisch speurwerk wees uit dat het lichaam van de 34-jarige man bestaat uit cellen van twee verschillende personen.

Hoe dat kan: toen hij zelf nog in de baarmoeder zat, is hij met zijn tweelingbroer gefuseerd. Blijkbaar zijn z’n bloedcellen gevormd door de ene helft van de tweeling, en zijn spermacellen door de andere. Zo kon hij aan zijn kinderen een bloedgroep doorgeven die hij zelf niet heeft.

Chimerisme
Deze vader is een zogenoemde chimeer. Je zou hem ook wel een twee-eiige eenling kunnen noemen; het tegenovergestelde dus van een eeneiige tweeling. Die laatste ontstaat doordat één bevruchte eicel uiteenvalt in twee embryo’s. Een chimeer kan juist ontstaan doordat twee prille embryo’s fuseren en uitgroeien tot één individu.

Het lijkt op het eerste gezicht een bizar verschijnsel. Toch zijn er wetenschappers die denken dat het vrij vaak voorkomt. Ruim 10 procent van de mensen zou cellen van een nooit geboren tweelingbroer of -zus in zijn lichaam hebben. Maar doordat dit lang niet altijd aan het licht komt, denken we ten onrechte dat het zeldzaam is. Vervelend, want chimerisme kan dus bij ouderschapstesten voor heibel zorgen. En het erop lijkende mozaïcisme ‒ waarbij door kopieerfoutjes genetische verschillen tussen cellen ontstaan ‒ kan zelfs allerlei onbegrepen ziektes verklaren.

Lees ook:    Een product dat schadelijker is dan suiker

Bijzonder

Laat meer zien

Gerelateerde artikelen

Back to top button
Close

Een Adblocker gedecteerd

AngelWings.nl wordt mede mogelijk gemaakt door advertenties. Support ons door je ad blocker uit te schakelen. Dan kun je ook de plaatjes e.d weer zien