22 april 2021

 

‘Mammoet kan binnen vijf jaar tot leven komen’

‘Mammoet kan binnen vijf jaar tot leven komen’
BIOLOGIE14 januari 2011 om 8:17 uur Caroline Hoek
ShareEr gloort hoop aan de horizon voor de uitgestorven wolharige mammoet. Japanse wetenschappers hebben een doorbraak bereikt in hun studie naar klonen en beweren in staat te zijn om de mammoet binnen een jaar of vijf tot leven te wekken. Ze halen daarvoor celkernen uit de stoffelijke resten van mammoeten. Een Afrikaanse olifant zou de draagmoeder moeten worden.
De afgelopen jaren zijn een aantal redelijk intacte mammoets gevonden. Zo’n twintig jaar geleden dachten onderzoekers het dier al te kunnen klonen door celkernen uit de restanten te halen. Maar dat mislukte. De kou waarin de stoffelijke resten jaren hadden vertoefd, had de cellen zeer zwaar beschadigd.

Muis
De Japanse wetenschappers denken nu toch in staat te zijn om de beschadigde cellen te gebruiken. Ze oefenden al met een muis die zo’n zestien jaar ingevroren had gezeten. Dat project is geslaagd en dus zijn de onderzoekers hoopvol dat ze ook de cellen van de mammoet kunnen gaan gebruiken. “Nu de technische hindernissen zijn overwonnen, hebben we alleen nog een goed stukje zacht weefsel nodig,” vertelt onderzoeker Akira Iritani.
De onderzoeker denkt nog zo’n twee jaar nodig te hebben om de eerste celkernen uit de mammoet te halen en in de eicellen van een Afrikaanse olifant te plaatsen. Als alles goed gaat, duurt het nog zo’n 600 dagen voordat de olifant van de mammoet bevalt.

“Het succespercentage in het klonen van vee was tot voor kort laag, maar is nu zo’n dertig procent. Ik denk dat we een redelijke kans op succes hebben en er binnen vier of vijf jaar een gezonde mammoet geboren kan worden.”

Lees ook:   Doorbraak embryo zonder bevruchting

Sientias.nl
jurassic park
Oeff…leuk we gaan naar de prehistorische dierentuin!
Het is weer eens wat anders…maar?
Gewoon doorgaan met klooien eh klonen!

Truitje van mammoet wol wie wil dat nu niet?
Of een paar supershete maillots!

Of een echte Unox muts…van mammoetenwolletjes…

Eh we gaan wel eventjes normaal doen he?

Maar tzt komt het wel zover, welke kleur had u gewild?

Doe mij maar een rose mammoet dan!

En een pauwblauwe kan ik ook zeer zeker wel waarderen!

Kloon gerust door hoor!

Schiet nu maar eens op met het zelfstandig kweken van nieuwe tandjes he!?

Hoeven we ook niet meer naar die bekkenbeulers

Gerelateerde berichten