web analytics

Graf van de Gigantische Gilgamesh Ontdekt

Begin 2003 stuitte een team van Duitse archeologen die in Irak werkten op een van de belangrijkste ontdekkingen van de moderne tijd. Diep onder het woestijnzand ontdekten ze wat volgens hen de lang verloren gewaande tombe was van de mythische koning Gilgamesj, de hoofdpersoon van het oudste verhaal dat mensen ooit hebben geschreven: het Gilgamesj-epos.

Eeuwenlang waren historici verdeeld over de vraag of Gilgamesj echt bestond of dat hij gewoon een verzinsel was. Dat was totdat Jorg Fassbinder en zijn team van archeologen, met behulp van moderne technologie om diep in de grond te kijken, een hele oude stad ontdekten onder de woestijn, verbazingwekkend aangelegd precies zoals de stad Uruk, waarover Gilgamesj zogenaamd had geregeerd, werd beschreven in het geweldige. Er waren huizen en tuinen en velden, naast ‘een ongelooflijk geavanceerd systeem van kanalen’, waardoor archeologen de plek omschrijven als ‘Venetië in de woestijn’.

Wat nog belangrijker is, aan de rand van de oude stad was wat leek op een begraafplaats, waarvan archeologen dachten dat het het graf van de oude koning was. Zoals Fassbinder het uitdrukte: “Ik wil niet met zekerheid zeggen dat het het graf van koning Gilgamesj was, maar het lijkt erg op het graf dat in het epos wordt beschreven.”

Het was simpelweg een verbluffende vondst, een lang verloren gewaand stuk van de oorsprong van de menselijke geschiedenis. Archeologen geloofden zeker dat dit alles zou veranderen en ons geheimen zou onthullen waarvan we niet eens wisten dat we ze kwijt waren. Slechts enkele weken nadat het graf van Gilgamesj was ontdekt, vielen de Verenigde Staten Irak binnen, waardoor Fassbinder en zijn team gedwongen werden hun werk op te geven en het land te ontvluchten, bleef het mysterie onopgelost.

Lees ook:   Elohim Scheppers Goden Universum PDF

Gerelateerde artikelen

Back to top button